Полезните свойства на царевицата

Полезните свойства на царевицата

Царевица
Снимка: Станислава Вълкова
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-36%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Царевицата е уникално растение, от което почти всички части се използват. Млади растения отиват за подготовка на силаж за хранене на едър рогат добитък, съцветие на царевица (стигмати и пръчки) - лекарствен продукт за хората. Много продукти се приготвят от зърнената им.

В допълнение към хранителните и вкусови качества царевицата има много полезни и лечебни свойства за хората.

Ползата от консумацията на царевица е огромна, струва си да се използва възможно най-често. Не се задоволявайте само с варена царевица - зърната могат да се консумират в печена и пържена форма, добавени към салати, супи, гарнитури, рагу, овесена каша. Малките кочани се консумират сурови (млечна царевица) и на грил.

Царевицата има богато съдържание на витамин К, аскорбинова и пантотенова киселина, смолисти и горчиви вещества, етерично масло.

Царевицата е полезна, защото включва вещества като зеаксантин и непроменен лутеин. Това са естествени бои и антиоксиданти от самата природа. Ако зърната на царевицата са добре изсушени и смлени, те ще запазят голям брой антиоксиданти.

Използването ѝ очиства човешкото тяло от:

Кочани царевица
Снимка: Станислава Вълкова

- токсини;

- шлаки;

- извежда радионуклидите.

Поради съдържанието на антиоксиданти употребата на кочани спира преждевременното стареене, действа като превантивно средство за сърдечни заболявания.

В народната медицина тя намира широко приложение, тъй като има диуретично, кръвоспиращо, жлъчкогонно и успокояващо действие.

За лечебна цел се използват само дългите нишковидни близалца на женските цветове. Тя се използва като кръвоспиращо средство при камъни и пясък в бъбреците, при отоци.

При подрастващите деца помага да се натрупа телесно тегло и доставя витамини и микроелементи.

Царевичното нишесте е необходимо за храненето на нервните клетки, затова тази зеленчукова култура трябва да бъде включена в диетата, особено за тези, които страдат от заболявания на нервната система.

Кочани царевица
Снимка: Станислава Вълкова

Рецептите с царевица и консумацията на царевично олио за подправяне на салати са полезни при заболявания на стомаха и червата, както и пречат на развитието на рак и забавят стареенето на тялото. Доказано е също, че царевичното масло намалява холестерола в кръвта, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Всички полезни свойства на витамините в царевичните кочани се запазват, дори ако те са варени, тъй като обвивката на зърната не се разпада, което допринася за запазването на повечето свойства на прясната царевица.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати