Безопасно ли е използването на незалепващо покритие като тефлона?

Безопасно ли е използването на незалепващо покритие като тефлона?

Хората по света използват глинени съдове и тигани за ежедневното готвене. Незалепващото покритие е идеално за приготвяне на палачинки, наденички, яйца и други деликатни храни, които би могло да залепнат към съда, в който се готвят.

Съществуват много противоречиви мнения относно съдовете с незалепващо покритие, каквото е тефлонът. Някои мнения са срещу съдовете с тефлоново покритие, като се твърди, че те са вредни за здравето и са свързани с някои здравословни проблеми.

Ще разгледаме съдовете от неръждаема стомана и дали е безопасно да се готви в тях или не?

Кои са готварските съдове от неръждаема стомана?

Кухненски съдове като тигани, тенджери и други съдове за пържене са покрити с материал наречен политетрахлуороетилен( PTFE), известен като тефлон. Тефлонът е синтетичен химикал, съставен от въглеродни и флуорни атоми. Получен е през 30-години на миналия век като незалепваща и почти без триене повърхност. Тази повърхност прави кухненските съдове удобни за използване и лесни за почистване. Те изискват малко мазнина за готвене, което ги прави по-здравословен начин за приготвяне на храна. Тефлонът има и редица други приложения - използва се за покриване на кабели, предпазване на тъкани и други.

Опасности, свързани с използването на съдове от тефлон

Безопасно ли е използването на незалепващо покритие като тефлона?
Снимка: Ваня Георгиева

Загрижеността относно безвредността на тефлоновите съдове идва заради химичното вещество перфлуороактанова киселина( PFOA), свързана с редица тежки здравословни състояния. Затова вече не се използва.

Рискове съществуват и при прегряването на тефлона.

Остава опасността при нараняване на тефлоновото покритие. Известно е, че при температури над 300 градуса тефлонът се разпада, като освобождава токсични изпарения във въздуха.

Можете да намалите риска при готвене, като спазвате някои условия:

1. Не подгрявайте празен тиган. Празните съдове могат да достигнат високи температури в рамките на няколко минути, като изпускат вредни изпарения;

2. Избягвайте готвене при високи температури. Избягвайте печенето в тефлонов съд, защото тази техника изисква температури над ниски и средни, които се препоръчват при готвене в тефлонови съдове;.

3. Вентилирайте кухнята. Гответе на включен вентилатор или на отворен прозорец, за да се изчистят изпаренията;

4. Използвайте по-рядко метални съдове. Те могат да се надраскат или наранят и това намалява срока им на годност;

5. Измивайте съдовете ръчно с гъба и топла вода;

6. Заменяйте видимо износените стари съдове с нови.

Алтернатива на съдовете от тефлон

Безопасно ли е използването на незалепващо покритие като тефлона?

Алтернативи на тефлоновите съдовете с тефлоново покритие, които са доказано безвредни, не липсват: някои от тях са познати и използвани от хората отдавна. Това са керамични съдове, чугунени, от неръждаема стомана, силиконови и най-старите - от камък.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати