gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезен или вреден е за здравето беконът?

Полезен или вреден е за здравето беконът?

Бекон
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Много хора обичат бекон. Те обичат вкуса му, но се притесняват, че консумацията на бекон може да е вредна за тяхното здраве. Е, много митове в храненето не издържат изпитанието на времето.

Как се прави беконът?

Има различни видове бекон, а крайният продукт може да варира от производител до производител. Беконът е произведен от свинско месо, въпреки че можете да намерите подобни продукти като пуешки бекон. Беконът обикновено преминава през процес на втвърдяване, по време на който месото се накисва в разтвор на сол, нитрати и понякога захар. В повечето случаи беконът се опушва след това. Изсушаването и пушенето на месото са начини за запазване на месото, но тези методи на преработка също допринасят за характерния вкус на бекона и помагат за запазването на цвета му. Добавянето на сол и нитрати прави бекона с по-дълъг срок на годност, отколкото прясното свинско месо.

Беконът съдържа много мазнини

Мазнините в бекона са около 50% мононенаситени и голяма част от тях са олеинова киселина. Това е същата мастна киселина, за която се съдържа и в маслиновото масло и обикновено се смята за здравословна за сърцето. Беконът е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, които не са толкова вредни, колкото се смяташе преди това.

Беконът е доста хранителен

Свински бекон

Месото е много хранително и беконът не е изключение. 100 грама бекон съдържа 37 грама висококачествен животински протеин, витамини В1, В2, ВЗ, В5, В6 и В12, като съдържа и селен и фосфор.

Беконът съдържа нитрати и нитрозамини

Вреди от бекон

Обработеното месо също съдържа добавки като нитрати и нитрити. Проблемът с тези добавки е, че готвенето с висока температура ги кара да образуват съединения, наречени нитрозамини, които са известни канцерогени. Производителите на храни обаче са успели значително да намалят съдържанието на нитрозамин чрез добавяне на витамин С.

Загриженост за преработеното месо

Висок холестерол

През последните десетилетия диетолозите са загрижени за здравните вреди от бекон и други преработени меса. Много наблюдателни изследвания са свързани с висок прием на обработено месо с развитието на рак и сърдечни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати