gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»5 причини да опитате турско кафе

5 причини да опитате турско кафе

Турско кафе
Малка стъклена кутия за храна с капак-33%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Много хора разчитат на кафето сутрин да ги събуди и да осигури енергията им през деня. За тези, които обичат силния аромат, е турското кафе. Турското кафе е приготвено с помощта на уникален метод, който осигурява силния му аромат.

Какво е турско кафе и как се приготвя?

Турско кафе

Това е метод за приготвяне на кафе, който идва от страните от Близкия изток и Европа, включително Турция, Иран и Гърция. Прави се чрез комбиниране на фино смляно кафе на зърна с вода (често и захар) и довеждане на течността до кипване. Традиционно турското кафе се приготвя в джезве, специален съд за кафе. После се разсипва в чаши, прахът от смляното кафе се утаява на дъното, а останалата течност се консумира. Оставянето на кафето нефилтрирано води до много по-висока концентрация на кофеин в сравнение с други методи за получаване на готовия продукт за пиене. Турското кафе може да се сервира неподсладено, но обикновено се приготвя с умерени количества захар. Подправката кардамон е другото общоприето допълнение на турското кафе. Тъй като в турското кафе кофеинът е в много по-големи количества, отколкото при другите начини за приготвяне на кафе, то има някои ползи за здравето.

5 причини да опитате турско кафе

Турско кафе

1. Може да подобри атлетичността. Кофеинът е естествен стимулант, който може да подобри атлетичността и психическата устойчивост. Това кафе осигурява концентрирана доза кофеин, която може да бъде от полза на спортистите. Проведени проучвания са показали, че спортистите, употребяващи турско кафе, са показали по-високи енергийна нива от останалите. То съдържа полифенолови антиоксиданти, които са от полза за здравето. Съдържа и терпеноиди, които намаляват възпалението и поддържат сърдечното здраве.

2. Може да предпазва от психически спад. Кофеинът предпазва мозъка от неврологични състояния като болестта на Алцхаймер. Намалява и риска от инсулт, болест на Паркинсон и деменция.

3. Съдържа полезни съединения. Тъй като е нефилтрирано, турското кафе съдържа повече полезни съставки от филтрираното. Например хлорогенни киселини, които подобряват холестерола, нивата на кръвната захар и регулират високото кръвно.

4. Може да има защитни ефекти срещу някои заболявания. Редовната употреба на това кафе намалява риска от диабет и сърдечни заболявания. То намалява риска и от депресия, рак на черния дроб, рак на ендометриума и чернодробна цироза.

5. Добавянето на кардамон може да осигури допълнителни ползи. Освен че е вкусна подправка, кардамонът съдържа мощни антиоксиданти, които намаляват възпалението и имат благотворен ефект при хронични заболявания. Той има и антибактериални и противоракови качества.

Недостатъци на турското кафе

Турско кафе

Редовното подслаждане със захар може да има някои отрицателни въздействия върху здравето. Захарните напитки увеличават риска от затлъстяване, високи нива на триглицериди и диабет тип 2. Високото съдържание на кофеин може да доведе до нарушаване на съня, тревожност и други неприятни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати