Диетата BRAT

варени картофи са част от BRAT диетата

Диетата BRAT не е диета за отслабване, както някой би се заблудил. Ако имате стомашни неразположения, диария или други стомашни заболявания, това е най-подходящата диета. Всички се хвърляме на лекарствата, когато получим някои от горепосочените неразположения, вместо да използваме природните ресурси, които са навсякъде около нас.

Диетата е с ниско съдържание на протеини, което допринася за лесния прием и смилане на продуктите, които се използват. Както всяка диета и тази има плюсове и минуси, но сега ще разгледаме положителните страни на диетата BRAT.

Проучвания показват, че когато комбинираме бананите с диета, можем по-бързо да забравим за диарията, отколкото, ако не добавим бананите. От друга страна всички знаем, че зърнените култури са подходящи при раздразнения на стомаха и диария, но за разлика от боба например, оризът се приема по-лесно от организма ни.

BRAT диетата се състои от няколко основни продукта:

- банани;

- ориз;

- ябълково пюре;

- супа.

Тези храни са леки и лесни за смилане, поради което се вярва, че могат да намалят стомашните неразположения и симптоми, защото стомахът не се затруднява при смилането им. Предложените в диетата продукти съдържат нишесте, но за сметка на това имат ниско съдържание на фибри, протеини и мазнини. Липсата на им допринася за това, че няма да натоварят храносмилането и няма да раздразнят стомаха. Храните в BRAT диетата са с лек мирис и слаб вкус, което не позволява гадене и повръщане.

А сега накратко да разгледаме съставките на диетата поотделно:

BRAT диета с банани

1. Банани - бананите са отличен източник на фибри, които са лесно разтворими. Включването на банани в ежедневието и в диетата ни позволява да избегнем запек или други раздразнения на стомаха и червата. Извън BRAT диетата, бананите помагат и за сваляне на килограми, защото е засищаща храна, богата на витамини и фибри.

2. Ориз - продуктът, който ни осигурява енергия, понижава нивата на кръвната захар и е основният продукт, използван в ежедневието ни, източник на витамин B1. Оризът е продукт, стимулиращ метаболизма и подпомага храносмилането, което го прави перфектната съставка от диетата.

3. Ябълково пюре - ябълките съдържат много антиоксиданти и витамини, което благоприятства и допринася за засилване на метаболизма. От своя страна ябълковото пюре допринася със същото, но за диетата е избрано пюрето поради по-лесното му смилане. То насърчава храносмилането и работата на стомаха и е подходящо за хора, страдащи от разстройства, булимия и анорексия.

бульон

4. Супа - супата всъщност се състои от бистър бульон. Поради течното състояние тя не натоварва храносмилателната система, поради което се препоръчва за BRAT диетата.

Към тази диета можем да включим неща, които всички използваме при диария - солети, крекери, сухари, обикновени бисквити и подобни. Освен така познатите ни сухи храни, можем да добавим сладък картоф, печен картоф (без масло или каквито е да е добавки), пилешко (но в малки количества), което може да е печено или на скара. Само пилешкото е позволено, защото то не съдържа мазнини и е чисто (сухо) месо. Напитките, които можем да добавим, са леки чайове (ментов), вода, ябълков сок.

Храните, които са ЗАБРАНЕНИ за BRAT диетата са всякакви млечни продукти - кисело и прясно мляко, сирена, кашкавал, масло и т.н. Освен тях - продукти, съдържащи захар (сладкиши, десерти), мазни храни (свинско месо, пържени храни), пикантни храни, алкохол, кафе, газирани напитки, изкуствени оцветители и консерванти.

ВАЖНО! - ако диетата не даде резултат до 2 дни е добре да се отиде на лекар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати