gotvach.bg»Статии»Диети»Какво трябва да знаете за диетата 16:8

Какво трябва да знаете за диетата 16:8

Какво трябва да знаете за диетата 16:8

Богаташи, знаменитости и известни инфлуенсъри избират на следват диетата 16:8 - форма на периодично гладуване, известна още като 8-часовата диета.

Привържениците ѝ твърдят, че ограничаването на храненията - ядене само по време на 8-часов прозорец и гладуване през останалото време помага както за загубата на тегло, така и за намаляване на риска от хронични заболявания.

Проблемът с този популярен метод е, че решенията не се взимат въз основа на това колко сити или гладни се чувствате, а според ограничен период от време - структура, която в дългосрочен план може да предизвика обратното на желания ефект.

Ето какво трябва да знаете за диетата 16:8 преди да започнете да прескачате хранения:

Какво представлява диетата 16:8?

Как се спазва диета 16:8

По време на диетата 16:8 прекарвате по 16 часа всеки ден без да консумирате нищо освен неподсладени напитки като вода, кафе и чай.

През останалите 8 часа вие можете да хапвате каквото пожелаете. Повечето хора правят това като започват гладуването през нощта, пропускат закуска и ядат първото си хранене в средата на деня.

През това време никоя храна не е забранена, но някои хора спазват също кето диетата, за да подпомогнат по-бързата загуба на тегло.

Подходяща ли е 16:8 диетата за сваляне на килограми?

Някои проучвания твърдят, че почти няма разлика между хората, които редовно практикуват периодично гладуване и тези, които просто намаляват общия прием на калории.

Нарастваща група от изследвания показва, че по-добрата стратегия е оптимизирането на хранителното качество на това, което ядете (зеленчуци, плодове, постни протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини) спрямо гладуването или броенето на калории.

Здравословно ли е да гладуваме по 16 часа на ден?

Здравословно ли е да гладуваме по 16 часа на ден

Формите на периодично гладуване като диетата 16:8 разчитат на концепцията, че гладуването намалява окислителния стрес върху тялото, което може да намали шанса от възпаления и риска от хронични заболявания.

Но изследвания показват, че гладуването за период от време, последвано от ограничен прозорец за ядене предразполага към преяждане.

Това е цикъл, от който може да бъде трудно да се измъкнем, защото уврежда естествените ни сигнали за глад и метаболизма ни. Ограниченото хранене също може да доведе до повишен риск от депресия и тревожност.

Трябва ли да опитам диетата 16:8?

В крайна сметка това е въпрос на личен избор. Но има няколко полезни съвета, които можете да опитате, без да се ангажирате с по-рисковите елементи на 16-часовото гладуване.

Къде сте физически, когато решите да ядете?

Трябва ли да спазваме диета 16:8

Много от нас се хранят по сценарий, а не защото сме гладни. Например, когато отидем на кино след вечеря, дори да сме сити, изведнъж изпитваме непреодолимото желание да хапнем пуканки.

Като вземете предвид моментите, когато ядете, и местата, на които го правите, може да се сблъскате с модели, които не сте забелязали преди.

Така, ако избягвате тези места и модели достатъчно често, ще намалите ненужните хранения и приема на калории.

Спите ли достатъчно?

Ако прескачате нощното хапване това само може да ви помогне да си легнете по-рано - много важен компонент за всеки план за отслабване.

Получаването на седем часа качествен сън на нощ е свързано с по-доброто контролиране на теглото, намалява риска от хронично заболяване и подобрява метаболизма.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати