gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при разстроен стомах

Диета при разстроен стомах

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979558
Диета при разстроен стомах
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Като оставим настрана коронавируса, сега е времето на летните неразположения, които се свързват именно с разстройване на стомаха ни, а понякога дори и с позиви за гадене.

Освен това за съжаление признаци за разстроен стомах можете да получите и не само през лятото, а през всеки един сезон, независимо дали това се дължи на някакъв вирус или просто сте консумирали храна, която да провокира разстройване на стомаха ви.

Ето основните правила в храненето, които трябва да спазвате, при проява на разстроен стомах.

Пийте много вода

Вероятно най-важното правило е да пиете много вода, дори и това да означава да се насилите. При разстроен стомах много често се стига до дехидратация на организма и именно с приема на вода вие ще можете да избегнете този процес. В период на разстроен стомах е много по-важно да консумирате много вода, отколкото да мислите за храна.

Подходящи храни при разстройство

Печени картофи при разстройство
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Все пак не е необходимо освен да усещате, че стомахът ви е разстроен, той да е и празен. Обърнете сериозно внимание обаче на това, с което се храните. Препечената филийка винаги е препоръчителна, но на човек бързо му омръзва да се храни с едно и също нещо.

Можете да си сварите или опечете картофи, но без да прибавяте никаква мазнина към тях. Ако желаете можете да си направите и картофено пюре, но отново без мазнина и без да добавяте прясно мляко. Последното, както и мазнината, имат по-скоро разхлабващо действие.

Най-добрата храна

Вареният ориз е храна за разстроен стомах

Най-добрият вариант е да си сварите ориз, но освен самия варен ориз трява да приемате и от водата, в която той се е варил. Колкото по-често, толкова по-добре. Не е най-вкусното питие на света, но оризовата вода бързо ще възстанови здравето на стомаха ви.

Забранени храни при разстройство

По време на диетата при разстроен стомах, която спазвате, са строго забранени всякакви плодове - с изключение на печени ябълки и банани. Освен картофите, се постарайте да не консумирате никакви други зеленчуци. Това важи и за морковите, които доскоро се считаха за разрешена храна при разстроен стомах. Истината обаче е, че те дразнят стомашната лигавица, поради което трябва да ги избягвате.

Забранени храни при разстроен стомах

Всъщност най-добрата диета при разстроен стомах си остава консумацията на препечена филийка, сварени или печени картофи, ориз и оризова вода, солети и банани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати