gotvach.bg»Статии»Диети»Митове и истини за калориите

Митове и истини за калориите

Митове и истини за калориите

Когато искате да отслабнете или да напомпате мускулната си маса, първото, за което се замисляте, са калориите, които поглъщате с храната си.

Балансът на калории определя дали ще качвате килограми или ще отслабвате. Но много хора стават жертва на митовете за калориите и това може само да им попречи в борбата с излишните килограми.

Най-големият мит е че съществуват продукти с отрицателна калоричност. Според това виждане определени продукти могат да накарат тялото ни да изразходва повече калории за преработването им, отколкото са калориите, които самите продукти доставят на организма ни.

Идеята е, че ако ядете тези продукти, ще отслабнете повече, отколкото ако не сте ги яли изобщо. Истината обаче е че съществуват продукти, които дават на тялото ни много малко калории, но няма продукти с отрицателна калоричност.

Митове и истини за калориите

Вторият силно разпространен мит е че диетата с ниско съдържание на въглехидрати позволява изобщо да не броим калориите, когато искаме да отслабнем.

Все повече хора стартират диети с ниско съдържание на въглехидрати, за да се отърват от излишните килограми, а някои вярват, че ако се броят въглехидратите, няма нужда да се безпокоят и за калориите.

Много често се случва такива хора да се хранят с продукти с високо съдържание на белтъчини и мазнини като месо, бекон, майонеза и яйца, като мислят, че по този начин ще отслабнат.

Истината е, че като изключите такъв ценен макроелемент като въглехидратите, това автоматично намалява общото потребление на калории. Но все пак ако консумирате повече, отколкото изгаряте, макар и без въглехидрати, ще качвате килограми, вместо да отслабвате.

Друг мит е че продуктите с ниско съдържание на мазнини са нискокалорични. Много хора вярват, че като избират продукти, на които пише, че те са с ниско съдържание на мазнини, това ще им позволи да намалят общото количество калории.

Истината е че в много от случаите производителите на такива продукти добавят повече захар, за да подобрят вкуса, който страда от недостига на мазнини. Така количеството калории може дори да надвиши тези, които биха присъствали в продукта, ако в него имаше достатъчно мазнини.

Мит е и че тялото ни изгаря много повече калории, когато пазим диета, в която не присъстват въглехидрати. Според някои такава диета има магическото свойство да ускорява обмяната на веществата.

Истината е че главната причина, поради която на всички им се струва, че тази диета е вълшебна, е рязката загуба на тегло в началото за сметка на водата. Всъщност обмяната на веществата се забавя най-много при диетата без въглехидрати, тъй като те най-силно влияят върху щитовидната жлеза.

Петият мит за калориите е, че ако достатъчно често правите физически упражнения, няма нужда да броите калориите. Често хората, които ги мързи да броят калориите всеки ден, увеличават времето на престоя си във фитнесзалата.

Като повишават нивото на своята активност, те дават на тялото възможност да изгаря повече калории и да намали теглото си, но организмът може да издържи определено натоварване с физически упражнения.

В момента, в който тялото започне да се възстановява по-трудно заради прекалено напрежение, ще спре и загубата на мазнини. Мъжете с голяма мускулна маса и бърза обмяна на веществата, могат обаче да прекарват доста време във фитнесзалата, без да се безпокоят за калориите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Галина
Галина
12.08.2011 22:25
Абсолютно вярно. Много точно и ясно казано.
0
0
дида
дида
04.12.2010 16:50
Много вярна и точна статия. Внимавайте с дневния прием на калории.
0
0