gotvach.bg»Статии»Диети»Диета при нерви

Диета при нерви

Диета при нерви

При нервни заболявания режимът на хранене е от голямо значение. Тъй като нервната система е силно уязвима, дори незначителни външни фактори могат да нарушат равновесието й.

Слаби нерви могат да имат не само слабохарактерни хора, а и такива, които на пръв поглед изглеждат самоуверени и силни личности. Напоследък зачестяват проявите на симптоми на нервни заболявания при все повече хора.

Тези симптоми са прекомерна раздразнителност, болки, изтръпвания на крайниците, загуба на чувствителност към болка, апатия, нежелание за общуване с хората.

За лечение, а и за профилактика на нервните заболявания човек трябва да разчита и на себе си, а не само на лекарите и лекарствата. Голямо значение има лечебната диета.

Диета при нерви

Нейната цел е възстановяването на нормалната работа на нервната система. Общите правила на диетата се свеждат до намаляване на натоварването на нервната система чрез намаляване на мазнините и въглехидратите в храната.

Намалява се солта и продуктите, които действат възбуждащо на нервите. Това са алкохолът, кафето, пикантната и пържената храна. Има и продукти, чиято консумация трябва да бъде увеличена при тази диета.

Това са млякото и млечните продукти, бобовите култури, черният дроб. Трябва да се приемат много витамини, особено от групата В. Трябва да се наблегне на плодовете и зеленчуците, зелените подправки, шипковия чай.

Храната се приема пет пъти дневно, на малки порции. При тази диета се забранява консумацията на храни от бутер тесто, пресният бял хляб, твърдо сварените и пържените яйца.

Забранени са също така консервираните продукти, саламите, шоколадът, хрянът и горчицата, пържената и солената риба, животинските мазнини, а от зеленчуците: ряпа, краставици, репички, лапад, лук и чесън.

Препоръчва се консумацията на пуешко, заешко, телешко месо и черен дроб. Немазната риба, рохко сварените яйца, млечните продукти, и зеленчуковите супи са препоръчителни.

Хапвайте банани. Бананите имат високо съдържание на витамин В, който помага за успокояване на нервната система. Високото съдържание на калий в бананите успокоява сърдечния мускул.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати