Пречистване през Великденските пости

Великденски пости

Все повече хора стигат до необходимостта от постене. Великият пост е не само религиозно ограничение, а многовековната мъдрост на предците ни, които са установили необходимостта от това прочистване на организма.

Дали да пости или не, всеки решава сам за себе си, но е факт, че не само църквата, а и лекарите отбелязват благотворното влияние от хранителното въздържане върху организма.

Велики пости

По време на пост трябва да се откажат всички храни от животински произход. Не се допуска да се прекалява също така със сладкото, соленото, пърженото и лютото.

Забранява се кафе, шоколад и алкохол. Позволени са плодове, зеленчуци, гъби, постните супи, черния хляб, орехите и бобовите култури. Рибата е позволена два пъти по време на целия пост.

Ограниченията са доста строги и за неподготвените хора може да бъде трудно спазването им и дори да е опасно за тяхното здраве. Именно затова църквата налага ограничения относно постенето.

Спазване на пост

Не постят прекалено възрастните хора, болните, бременните, децата, хората с големи физически натоварвания и пътуващите, които нямат тази възможност.

Добре е да се направи консултация с диетолог относно това какви ограничения ще са полезни именно за вашия организъм. Може да се изготви и индивидуален хранителен план. Постенето трябва да е съобразено с това дали имате някакво заболяване, дали сте били подложени наскоро на оперативно лечение и дали имате алергия към дадени хранителни продукти.

Не случайно именно пролетните дни нашите предци са избрали за душевното и физическото прочистване: след зимното обездвижване и обилните празнични маси организмът има нужда от генерално прочистване. Това е най-доброто време тялото ви да се освободи както от натрупаните през зимата килограми, така и от токсините и шлаките.

Дали да постите, ще решите вие, но не лишавайте организма си от възможността да се прочисти и да се запасите с доза здраве.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Anonimen
Anonimen
02.04.2013 11:39
Ясно са написали хората - два пъти по време на целия пост, а не два пъти седмично.
2
0
Каролина
Каролина
31.03.2013 23:09
Горният пост не е написан съвсем точно. Първо от постната храна вреда НЕ може да има в никакъв случай, второ през Великите пости риба не се разрешава два пъти в седмицата, както е написано. Ако имате желание да разберете по-точно нещата, от сайта на Пловдивска православна телевизия можете да научите повече и по-достоверна информация.
1
0