gotvach.bg»Статии»Диети»Как да познаем лъжливия апетит

Как да познаем лъжливия апетит

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да познаем лъжливия апетит

Когато сме гладни, сме готови да изядем каквото и да е, само да заситим глада си. Но апетитът е друга работа – той се разпалва при вида на нещо вкусно.

Той може да се появи, докато гледате как някой хапва тортичка или друг деликатес. Често апетитът се поражда от нервни състояния и стрес.

Лъжливият апетит е опасен, тъй като поражда желанието да дъвчете през цялото време и през половин час да надничате в хладилника.

Лъжливият апетит е натрапчива мисъл, която ни кара да се храним, без изобщо да усещаме глад. Не е трудно да го разпознаете, трябва само да се концентрирате върху собствените си усещания.

Как да познаем лъжливия апетит

Ако не усещате пристъргване в стомаха, най-вероятно апетитът ви е лъжлив. Ако имате чувството, че усещате вкуса на храната в устата си, това се дължи на факта, че имате нужда не да заситите организма си, а да се насладите на вкуса на храната.

Лъжливият апетит може да бъде контролиран. Излъжете го, за да си спестите натрупването на излишни килограми. Така ще си спестите много неприятности, които възникват след затлъстяването.

В момента, в който поискате да хапнете нещо, без да сте гладни, веднага измийте зъбите си. Не е ясен механизмът на това действие, но миенето на зъби убива апетита.

Често организмът бърка жаждата с глада, затова изпийте чаша топла вода, щом усетите, че искате да хапнете нещо, без да сте особено гладни.

Когато усетите признаците на лъжливия апетит, сдъвчете няколко семенца от ким или копър. Научете се да се храните бавно. Мозъкът разбира, че сте се нахранили, едва двадесет минути, след като стомахът ви се е напълнил.

Лъжливият апетит може да бъде подтиснат с физически упражнения. Физическата активност увеличава изработването на пептиди, които подтискат глада.

Спете поне осем часа на денонощие. Така хормоналният баланс се запазва и чувството на лъжлив апетит няма да ви тормози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
иии
иии
16.02.2015 08:38
Дрън-дрън - щом душата иска да се наслади на нещо вкусно, щастие не бива да й се отказва.
2
0
нина
нина
03.06.2014 12:51
Хубаво е ако чоек умее за излъже глада. Но ако имаме усещане за глад, без реално да сме гладни как ще се надлъгваме. Мозъка изпраща лъжлив сигнал, че тялото се нуждае от храна. Ако за момента залъжем тялото, че сме приели някаква храна, а в същото време не сме приели. То той ще продължава да настоява за храна. И се получава един омагьосан кръг от който няма измъкване. Обяснете ми този принцип. Това залъгване може ли да продължи безкрайно дълго?
5
0