Диета за деца с наднормено тегло

Деца с наднормено тегло

С наднормено тегло или затлъстяване, децата могат да се изправят пред сериозни рискове за здравето, дори и медицински състояния, които някога са били наблюдавани само при възрастни, като хипертония, висок холестерол и диабет. Ако вашето дете е с наднормено тегло, то също може да страда от емоционални и социални проблеми, в допълнение към физическите проблеми. За това консултирайте се с лекара на детето ви или с регистриран диетолог, преди да промените диетата му.

Храните, които трябва да се избягват.

Ако детето ви е с наднормено тегло или затлъстяване, не трябва да му се предоставят храни, съдържащи много наситени мазнини и холестерол. Ограничаването на въглехидратите и сладки храни също може да помогне на детето ви да отслабнете. Учете детето си да избира здравословни храни, които не са с високо съдържание на мазнини или захари и с ниско съдържание на хранителни вещества.

Диета за деца с наднормено тегло

Избягвайте да готвите храна за детето си, която съдържа мастни меса, пълномасленото мляко и млечни продукти и високо-калорични храни с малко хранителна стойност. Ограничете или премахнете сладките газирани напитки, бонбони и нездравословни лакомства, както и картофен чипс, пържени картофи и други солени храни и закуски. Премахването на преработени храни и ястията от ресторанти за бързо хранене, също ще ви помогне при борбата с килограмите.

Храните, които трябва да добавите

Осигурете на детето си храна и закуски, които са богати на плодове и зеленчуци. Вместо високо съдържание на мазнини и сладки храни, закуската на вашето дете трябва да е разнообразие от здравословни храни, като пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Осигурете на детето си храна и закуски през целия ден, които съдържат 6 до 11 порции пълнозърнести храни, от 3 до 5 порции зеленчуци, от 2 до 4 порции плодове, 2 до 3 порции с ниско съдържание на мазнини млечни продукти, както и от 2 до 3 пъти дневно постно месо и боб. Ниското съдържание на мазнини, пълнозърнестия хляб и зърнените храни, постно месо и месото без кожата на птиците са здравословен избор за вашето дете. Осигурете му минимум два пъти седмичко консумацията на риба.

Затлъстяването е нарастващ проблем при децата, особено в последните години. Децата с наднормено тегло могат да страдат от различни хронични здравни проблеми, като например висок холестерол, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, диабет тип 2, заболяване на черния дроб и депресия. Деца с наднормено тегло или затлъстяване, често са изправени пред социална дискриминация и проблеми със самочувствието. Децатаобикновено стават от наднормено тегло или затлъстяване, поради същите причини като и възрастните, предимно бедна диета, която е с високо съдържание на мазнини и липсата на физическа активност.

Заменете сладките напитки с обилно количество вода през целия ден, здравословната закуска е задължителна всеки ден, съхранявайте всички нездравословни храни и закуски на недостъпно за тях място в дома си. Храненето на масата, вместо, докато гледате телевизия може също да се насърчи здравословното хранене.

Трябва да насърчите детето си да яде само през планираните часове за хранене и закуски. Опаковайте здравословен обяд за детето си, ако менюто на училищния стол има прекалено много нездравословни продукти. Също така, не ограничавайте цялостния прием на калории, освен ако не сте педиатър или специалист диетолог не вие посъветвал да направите това.

Рейтинг

5 9
4 5
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати