gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранителен режим при хемороиди

Хранителен режим при хемороиди

Хранене при хемороиди
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Хемороидите са разширения на вените в долната част на ректума и ануса и по-точно на кавернозните тела, разположени на прехода между артериалните и венозни съдове.

Според статистически изследвания, повече от 10% от възрастното население страда от хемороиди. Оплаквания възникват между 40 и 65-годишна възраст, като мъжете са по-често засегнати от жените.

Други тревожни статистически данни сочат, че все по-млади хора имат проблем с хемороидите. Сред основните причини за появата на това заболяване се спрягат запекът и диарията, заседналият начин на живот, прекомерната употреба на пикантни храни и алкохол, тежките физически усилия, водещи до повишаване на вътрешнокоремното налягане, както и бременност.

Хемороидите се срещат и при хора, със статични седящи професии (най-често шофьори и офис служители). Генетичната предразположеност също играе съществена роля.

Здравословни продукти

Хемороидите са външни и вътрешни. Външните хемороиди са разположени около аналния отвор, а вътрешните в долната част на ректума и горната част на аналния канал.

Независимо от вида им, хемороидите са неприятни и изискват специален хранителен режим, за да не се получат усложнения. Усилията, преди всичко, трябва да бъдат насочени към нормализиране на функцията на червата и отстраняване на причините, водещи до запек и диария.

Цитруси

Разбира се, подборът на правилна диета е строго индивидуален, съобразен с причините за наблюдаваните отклонения. В забързаното си динамично ежедневие, повечето хора нямат възможност да се хранят рационално и често хапват нещо на крак. Въпреки натоварения си график, страдащите от хемороиди трябва да намерят време и да спазват определена диета, защото тя е от изключителна важност.

Храненето трябва да бъде редовно, поне по 4-5 пъти дневно, ако е възможно – по едно и също време. Почти задължително е да се изключат спиртните напитки, силно пикантните и пушени храни. Те допълнително разширяват венозната мрежа в аналната област и провокират притока на кръв.

Зеленчуци

Продукти като месо, риба и яйца, съдържащи животински протеини, предразполагат организма към запек. Ако причината за появата на хемороиди е именно хроничният запек, то трябва да наблегнете на ястия, богати на фибри като сурови или варени зеленчуци, плодове, черен хляб, кисело мляко, мед и др.

Пийте много течности! Най-малко по 2 литра на ден. Избягвайте силния чай и кафе, тъй като са противопоказни.

Продукти, приготвени от бяло брашно, като бял хляб, франзели и тестени изделия, е препоръчително да се ограничат от менюто.

Ако хемороидите са причинени от диария, преди започването на каквато и да е диета, е необходима консултация със специалист. Много често диарията е симптом на по-сериозно заболяване на стомашно-чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати