Какво да не ядем при високо кръвно налягане и холестерол

Нездравословно хранене

Високите нива на холестерол и високо кръвно налягане обикновено нямат симптоми, но често тези два мними убийци ви поставят в сериозен риск от сърдечни заболявания, сърдечен удар и други кардиоваскуларни състояния.

За щастие вашия доктор може да открие тези състояния с елементарен тест, а вие можете също да контролирате холестерола си и нивата на кръвното налягане, като направите някои промени в начина си на живот.

Холестерол и Кръвно налягане

Тялото ви съдържа два вида холестерол: липопротеин с ниска плътност и липопротеин с висока плътност. Липопротеина с ниска плътност /ЛНП/, често наричан “лош” холестерол, задръства вашите артерии, докато Липопротеина с висока плътност /ЛВП/ е добрият холестерол, който предпазва задръстването и запушването на артериите.

Кръвното ви налягане се отнася до силите, които се прилагат върху артериите, когато кръвта циркулира във вашето тяло. Медицинското лице, доктора или сестрата, ви премерва кръвното налягане два пъти – когато сърцето ви е в контракционно състояние и когато сърдечните ви мускули са в спокойно състояние. Тези две измервания, систолично и диастолично налягане, показват способностите на вашата кръв да достигнат до жизненоважните органи, като сърце и мозък.

Пържоли

Последствия от храната и храненето

Вашето тяло произвежда целия холестерол с Липопротеина с ниска плътност /ЛНП/, от което се нуждае. Така, че не е необходимо да се приемате храна, която съдържа холестерол в себе си. Когато приемате продукти от животински произход, това може да покачи нивата на Липопротеина с ниска плътност /ЛНП/ до нездравословни нива. Вашата диета и теглото ви също може да окажат влияние върху производството на друг тип кръвна мазнина, наречени триглицериди.

Технически, не холестеролът, а мазнините в триглицеридите, могат да запушат вашите артерии. Свръх консумацията на захар и алкохол могат да повишат нивата на триглицеридите. Ако вашата диета съдържа твърде много сол, това също може да повиши кръвното ви налягане. Даже и да не подсолявате храната си, пак може да приемате повече сол от необходимото, ако се храните по ресторанти или поглъщате обработени храни.

Понижаване на Кръвното Налягане

Храните, които предпазват от намаляване на кръвното налягане включват всички тези, които съдържат натрий. Ако сте с наднормено тегло, намаляването на килограмите също може да помогне да понижите кръвното си налягане. С други думи казано е добре да следите и намалите приема на висококалорични храни, като сладките и мазните храни например.

Хранене при висок холестерол

Към вашата диета можете да добавите продукти, които да контролират хипертония и високото кръвно налягане. Хранителният подход, който ще спрат хипертонията и повишеното кръвно, включва приема на плодове, зеленчуци и ниско маслени млечни продукти. Също може да включите ядки, месо от домашни птици, риба и зърнени продукти.

Намаляване на холестерола

За да намалите нивата на холестерол, консумирайте по–малко червено месо и други мазни протеини, включително органичните меса, жълтъци, необезмаслени млечни продукти. Също така трябва да избягвате трансмазнини, които се намират в маргарин и хидрогенираното растително масло. Опитайте се да готвите със зехтин. Разликата между вредните и полезните мазнини можете да видите, когато ги поставите в хладилник. Мазнините, които се втвърдяват могат да запушат артериите ви. Мазнините, които остават в течно състояние могат да ви помогнат да си прочистите артериите.

Храните, които да добавите към диетата ви за намаляване на холестерола, съдържат фибри, които се откриват в ябълките и овеса. Растителният протеин, който се открива в бобовите растения и в бъбрековидния фасул може да възстанови нивата на холесторола до приемливи и здравословни норми. За да поддържате добрите му нива е полезно да се движите повече – заседналият начин на живот е вреден.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
eva
eva
28.07.2013 09:35
Пишете,че "Разликата между вредните и полезните мазнини можете да видите, когато ги поставите в хладилник. Мазнините, които се втвърдяват могат да запушат артериите ви. Мазнините, които остават в течно състояние могат да ви помогнат да си прочистите артериите.", да консумираме зехтин, но в други статии пише,че само доброкачествения зехтин се втвърдява в хладилника,ако остава течен-не е добре. На кое твърдение да повярвам?
5
2
Пепа Петкова
Пепа Петкова
07.04.2013 20:41
Много полезна информация.Интересувам се от хранителен режим при високо кръвно на младеж и това ,което прочетох ми хареса.
2
0