Пиенето на вода може да намали затлъстяването

Пиене на Вода

Не само американците са изправени пред епидемия от затлъстяване. Децата и юношите придобиват наднормено тегло с обезпокоителна скорост. Статистиката на Центъра за контрол на заболяванията (CDC) показва, че затлъстяването сред децата на възраст между 6 и 11 години се е увеличило повече от два пъти през последните 20 години.

Изследване, публикувано наскоро сочи, че има прост и ефективен начин за намаляване на прекомерния прием на калории, които причиняват наднормено тегло и затлъстяване в детството. Решението не е ново лекарство - то е само да се пие повече вода вместо подсладени напитки.

Напитки

Това е заключението на учените от Колумбийския университет, автори на изследването. Те анализират това, което деца и тийнейджъри, участници в проучването, описват, че са яли и пили през два различни дни.

След това се изчислява какво би означавало заместването на подсладени напитки с вода за общия енергиен прием при деца и юноши на възраст от 2 до 19 години. Резултатът? Питейната вода, вместо подсладени напитки, може да изключи средно над 235 калории на ден.

"Има ясни доказателства, че заместването на тези „течни калории” с напитки, които не съдържат калории, както вкъщи, така и в училище, е ключова стратегия за премахване на повече калории и предотвратяване на детското затлъстяване, " казва д-р Й. Клер Уан, асистент професор на здравната политика и мениджмънт в Колумбийския университет и водещ автор на изследването.

Подсладени Напитки

"Много е важно децата и юношите да са по-активни, " обяснява д-р Уан. "Но простото изключване на допълнителните калории от тези подсладени напитки, от които те не се нуждаят, може да възвърне енергийния баланс." Например, едно обикновено 15-годишно момче ще трябва да тича бавно 30 минути, за да изгори калориите, които се съдържат в един кен сода.

Около 90% от американските деца и тийнейджъри в момента консумират подсладени напитки всеки ден. Те включват безалкохолни напитки, плодови напитки, пуншове, подсладен чай. Калориите, които се съдържат в тези напитки, могат да прибавят 10% и повече към общия дневен енергиен прием на младежите. От друга страна, няма гаранция, че с изключването или намаляването на приема на подсладени напитки, няма да се увеличи потреблението на други храни и напитки като компенсация.

Увеличението на затлъстяване при децата изисква намирането на подходи, като например да се затвори празнината между дневния прием на енергия и дневни разходи на енергия. Промени като това могат да доведат до значителни ползи за населението като цяло.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
м
м
24.04.2013 20:19
Много по-добре е да се пие вода и вместо тези вредни газирани бомби, по-добре да се консумира нещо друго - по-добре е да се поглези човек се десерт.
1
0