Житен режим

Житен режим

Житният режим се препоръчва за пречистване на организма, а също така и за сваляне на излишни килограми. Освен това житният режим служи и за избистряне на мисълта.

Житният режим не продължава само 10 дни, както много хора смятат. За да бъде ефикасен, житният режим трябва да се спазва в продължение на 30 дни.

През първите 10 дни организмът се подготвя за режима, следват 10 дни на същинския житен режим и след това още 10 дни, през които организмът внимателно се захранва.

Лимец

За да бъде житният режим ефикасен, той трябва да започне на определена дата. За 2013 година датите са 26 юни, а също така 24 юли, както и 26 август. През септември датата е 23-ти, същата е подходящата дата и през октомври.

През ноември житният режим започва на 20-то, а през декември – на 18-то число от месеца. Тези дати важат за стартиране на същинския житен режим, след като организмът е вече подготвен с десетдневен режим.

С помощта на житния режим организмът се пречиства от всички шлаки и токсини, които са се трупали в продължение на дълго време.

Пречистващи диети

Десет дни преди старта на същинския житен режим трябва да се премине на вегетарианска храна. Трябва да се наблегне на бананите, смокините, сушените плодове, боба, морковите, спанака, авокадото.

Препоръчва се да се намали консумацията на ориз, хляб и тестени изделия, соя, цвекло, леща, мед. Преди същинския житен режим трябва да сте се въздържали 10 дни от алкохол, кафе и цигари.

Житният режим се осъществява с помощта на орехи, мед, лимони, жито, ябълки и изворна вода. Вмест обикновена пшеница се препоръчва използването на лимец. За десетте дни режим са достатъчни 90 ореха, 1 килограм лимец, 30 ябълки.

Диета с жито и орехи

Всеки ден се консумират по 3 ябълки, по 9 ореха, по 100 грама жито и по 8 чаши вода, в която е добавен мед и сок от лимон.

Лимецът или пшеницата трябва да е накисната от предишния ден. Всеки ден се накисват 100 грама, които ще се консумират на другия ден. Водата трябва да е със стайна температура, за да може бързо да покълне.

След 8 часа киснене във водата зърната се отцеждат и се оставят да покълнат до сутринта. Пшеницата се разделя на три и се консумира на три пъти през деня в комбинация с орехи и ябълки. Може да се подслажда с мед.

Житото се предъвква около сто пъти, преди да се глътне, а също така и ябълката и орехите. След като свърши житният режим, организмът се захранва. Това означава, че отново 10 дни трябва да се яде вегетарианска храна.

След това постепенно се преминава към обичайния хранителен режим, но не се препоръчва преяждане, както и консумация на мазни и тежки храни.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Маринов
Маринов
31.01.2015 14:30
Ето сайт за режима с линк към групата във фейсбук и форума в бг.мама:
Кой крив и кой прав-нека положителните резултати да ''говорят''
При спазване на предложената методика има стотици положителни споделяния ...Останалото е упражнение по философстване.
0
0
Маринов
Маринов
31.01.2015 14:22
Естествено,че авокадото и някои други зеленчуци и плодове не са били популярни по времето на Учителя.А и най-добре е да се ползват български.....Но дали има достатъчно през зимата? Ние живеем в друго време.Вече сме свикнали с някои от ''чужденците''.
Житният режим има три фази-подготовка,същинска и захранване.Същинската част е свързана с началната дата и препоръчаните храни/ жито,ябълки,орехи и пчелен мед/.През останалите части в храната могат да бъдат включени /по определен ред.../ и други по-здравословни продукти.
0
0
Маринов
Маринов
31.01.2015 14:03
Не е вярно,че Житният режим е само през февруари...По-точно е да се напише,че такава е традицията,наложена в Братството след 1952 г./тогава са първите групови режими/. Учителят е давал упражнения с жито и през други месеци.Подробна препоръка с указания за режима като време и начин на правене-няма..В зависимост от целите тези упражнения са се правили и при различни фази на Луната.Затова през последните години режими се правят всеки месец /и за чистене,и за придобиване/.
0
0
Маринов
Маринов
31.01.2015 13:53
Има различни школи за правене на режима...И всяка претендира за най-''правилната''...Ясно е ,че един спомен на готвачка на Учителя няма как да е гарант за истината.От нея е споменът за груханото жито...Интересно е ,че има и друг спомен /на неин близък/,където тя прави режима с...''цяло''зърно / жито/...Явно споменът за груханото жито е ...частен случай при заболяване/ стомах,зъби/.А и всеки кулинар се досеща какво се получава при заливане на грухано жито с по-топла вода...Има и памет на материята.Насилие в Учението на Учителя Петър Дънов-няма...А за вида жито-има през последните години ''модерно'' налагане на лимец.Спорни са неговите предимства/за режима/,не е бил споменат от Учителя,но...всеки има право на свободен избор
0
0
82416
82416
24.11.2014 21:05
Дънов и банани и авокадо - защо пишете глупости? поне напишете, че това е ваша идея
1
0
Мариета
Мариета
29.09.2013 11:39
Уникален е ефекта от този режим. Аз го правих август(след пълнолуние) и наистина изхвърлих доста. Само добавям, че е нормално 2,3,4 ден да има неразположение- заради освобождаването на токсини, пие се поне 2 литра вода с лимон и захранването започва с Ангелската супа на Петър Дънов- 5 дни супи, зеленчуци, плодове и ядки и 5 дни печени, без месо и гъби. Този Българин е Велик!
3
1
petya
petya
20.08.2013 17:59
Препоръчва се да се намали консумацията на ориз, хляб и тестени изделия, соя, цвекло, леща, мед.
????????
и след това ПИШЕ:
Житният режим се осъществява с помощта на орехи, мед, лимони, жито, ябълки и изворна вода.

ЗАЩО МЕДА ПРИСЪСТВА И В ПРЕПОРЪЧАНИ И В НЕ ПРЕПОРЪЧАНИ
0
1
Яна
Яна
13.06.2013 12:14
И най-вече Житния режим е за пречистване на духа и тялото! Да, може да свалите 2-3 кг, но в основата си този режим не е диета за отслабване!
1
3
ММ
ММ
11.06.2013 16:39
Извинявайте, но това, което сте писали е някаква измислена диета, базирана на житния режим, даден от Петър Дънов, но така описана няма почти нищо общо с него. Не видях никъде да пише неговото име, но не вярвам вие да сте го измислили този "режим", а доколкото знам "житния режим" обикновено се подразбира именно този, даден от Учителя. Ако сте имали предвид него - моля, не подвеждайте хората, защото той ИЗОБЩО не се прави по описания начин. Първо, прави се с грухано жито, и никъде не е споменато да се прави с лимец /разбира се, лимеца е изключителна храна с много ценни качества, но никъде не е казано, че житния режим се прави с него/. Второ - най-подходящото време за житния режим /когато и Учителя го е правил/ е февруари месец, след пълнолуние. Трето - житото НЕ ТРЯБВА да покълва - залива се с гореща вода от вечерта, на сутринта водата се изпива, а житото се изяжда през деня. И четвъртото - но също много важно - житният режим НЕ СЕ прави за сваляне на килограми! Прави се за пречистване на организма след зимата. Може да се прави и през останалото време на годината, по желание, на същия принцип - започва се срядата след пълнолуние. Но същинския "житен режим" е февруари месец. Така че, най-подходящото време за тази година отдавна мина. А вие сте написали за всички други месеци, само не и оригиналния - февруари. Също така не видях да пише как и кога става захранването - захранва се на 10-ия ден /ако е започнат в сряда - в петък/, на обяд и на вечеря, с "ангелска супа" - цели сварени картофи с малко сол и подправки. След това малко по малко се преминава към обичайното хранене, като се внимава да не се преяжда. Това че преди режима "трябва да се наблегне на бананите, смокините, сушените плодове, боба, морковите, спанака, авокадото" също е някаква измислица. Преди и след режима трябва да се яде по-"икономично", т.е. да се храни по-леко, да не преяжда. Моля, пишете от малко по-надеждни източници, защото така доста лошо подвеждате хората.
5
1