gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при хроничен холецистит

Хранене при хроничен холецистит

Холецистит

Възпалението на жлъчния мехур се нарича още холецистит. То може да се появи внезапно и остро, но може да протече и хронично с периоди на изостряне и ремисии. При острия период, когато се появи за първи път, състоянието се характеризира с внезапно настъпила болка в корема, която се усилва при движение.

Острият холецистит пък се причинява от задържане на жлъчни камъни в жлъчните проводи към дванадесетопръстника. За поддържане и предпазване от изостряне на хроничен холецистит се препоръчва да се следва добре изготвена и подходяща за състоянието диета.

При определяне на менюто при холецистит имайте предвид, че трябва да се избягват храни, богати на мазнини, както и пържени продукти. Именно те са първопричинителят за образуване на жлъчните камъни.

Зехтин

Когато ги премахнете, вие се подсигурявате и овладявате страничните симптоми при холецистит. Най-добре е да се избягват или напълно премахнат храните: червено месо, ядки, яйца, млечни храни, пържени храни, сладолед, шоколад, газирани напитки, черен чай, кафе и зеле.

За подобряване на състоянието е добре в менюто да се включат зехтин от маслини, растително олио, авокадо, влакнини, оцет, боровинки и др. Благоприятно действат и трябва да се увеличат продукти, като кисело мляко, нискомаслено мляко, пълнозърнести закуски, картофи, макарони и ориз.

Кисело мляко с боровинки

Основната превенция при хроничния холецистит е избягване количествения прием на алкохол. От друга страна до неговото обостряне може да доведе и подлагането на е драстични високобелтъчно-мазниннни диети.

Един от най-важните елементи, който трябва да се включи в хранителния режим при хроничен холецистит, са фибрите. Те активират чревния метаболизъм и храносмилането. Намират се в най-големи количества в плодовете и зеленчуците, както и бобовите растения.

Най-големият им източни са боровинките. Освен тях, те съдържат витамини и минерали, поради което в диетологията се наричат „масло за храносмилателния тракт”.

Диетата при остър холецистит предлага прием на гладно на закуска на 30 мл зехтин от маслини. Това се подкрепя с още 100 мл сок от грейпфрут или лимон.

Добре е два пъти дневно да се пие и по 100 мл сок от цвекло. По този начин организмът се пречиства от токсините и има възможност да активира чревната перисталтика, както и ензимните процеси, които подпомагат храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати