Макробиотична диета

Макробиотична диета

Макробиотичната диета не цели само намаляване на телесното тегло. Позната от преди повече от 100 години, тя е начин човек да постигне щастие и хармония в живота си. Посредством определен хранителен режим, диетата насърчава към консумация на необработени храни и органични такива.

Уповаваща се на Ин и Ян философията, макробиотичната диета постига един по-здравословен начин на живот. Апелира към това човек да слуша тялото си и да му доставя това, от което има нужда то.

Храните, които се смятат за полезни тук, са пълнозърнестите такива, зеленчуците, зърнените култури. Важно е продуктите да се ядат цели, защото само така те запазват всичките се вкусови и здравословни качества. А тези, които не могат да се консумират цели, да се използват изцяло.

Същност на Макробиотичната диета

Разбирането на същността на макробиотична диета е важно, за да постигне човек баланс в живота си във физически и психологически аспект. Средно 40 до 60% от дневното меню трябва да е базирано на прием на пълнозърнести храни като кафявия ориз, ечемика, просото, овеса и царевицата. Зеленчуците да съставляват 20 до 30% от него. А от 5-10% да са за бобови култури, морски зеленчуци като водорасли и други.

Разрешени са морските дарове, храните съдържащи глутен, но е желателно да се избягва консумацията на млечни продукти, яйца, птиче месо, преработени храни, рафинирана захар, както и някои плодове и зеленчуци като аспержи, патладжан, спанак, домати, тиквички и други.

Течности се консумират, само когато се почувства жажда. Тук продължителното дъвчене на приетата храна е важно условие. Стандартно се смята това да се прави средно по 50 пъти с всяка хапка, като така се изразява благодарността към нея. Също се яде до 3 пъти на ден, като преди човек да е напълно сит се спира с яденето.

Продуктите в макробиотичната диета предимно се приготвят печени, варени или на пара, а някои от привържениците на макробиотичната диета не използват електричество, а съдове от естествени материали.

Тази макробиотичната диета забранява консумацията на пакетирани хранителни продукти, а се препоръчват домашно отгледани такива.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати