Макробиотичната диета е популярен начин на хранене в Япония, както и сред някои други общности по света. Повечето от писанията за макробиотици се фокусират върху храни и почти не споменават напитки. Оказва се, че има и напитки, които са макробиотични.
Всеки, който ще практикува тази диета, неизбежно ще трябва да си зададе въпроса: Колко и какво да пия при макробиотична диета?
Колко трябва да пия?
При макробиотичното хранене водата и другите напитки се считат за ин, а основната част от диетата я измества в посока на ян. Ето защо се препоръчва да пиете достатъчно, за да се почувствате "удобно" (т.е. не неприятно жадни) и да пиете достатъчно малко, че урината да е ярко жълта.
Ето кои напитки са макробиотични:
1. Вода
Някои строго практикуващи макробиотици твърдят, че единствената напитка, която трябва да пиете, е чиста изворна вода. Без лед, без карбонизация и без добавки (чай, билки, плодови води). Преварената вода ви дава бонусни точки за макробиотици. Повечето макробиотици и автори по въпроса също пият други напитки, така че не се чувствайте зле, ако просто не можете да живеете само с вода. Само не забравяйте, че другите напитки трябва да са леки, не стимулиращи, за да останат балансирани Ин и Ян.
2. Зелен чай Банча
Банча е зелен чай от Япония. Той може да бъде направен от листата или листата и стъблата на чайното растение. В макробиотиката се препоръчва чаят, приготвен от клонките / стъблата на растението, известен също като „Кукича“. Банча е предпочитана макробиотична напитка, тъй като е с естествено по-ниско съдържание на кофеин и следователно по-малко стимулиращ.
3. Билкови чайове
Билковите „чайове“ в света на макробиотичните напитки включват чай от глухарче (направен от корените на растението), комбу чай или комбуча (произведени от комбу водорасли), Мю чай ( известен също като "Мю 16 чай" поради 16-те планински билки *, които бащата на макробиотиците, Джордж Осава, използва в оригиналната му рецепта).
*корен от японски магданоз, мандаринова кора, корен от женско биле, атрактилис, кипарис, канела, ядка на праскова, корен джинджифил, римания, карамфил, корен от божур, японски женшен и др.
4. Напитки за "пестеливо" консумиране
Следните напитки се считат за подходящи, но за "случайна" и по-рядка консумация:
Бира / саке
Пресен плодов сок
Зелен чай
Имайте предвид, че напитки като чай от мента и чай от джинджифил могат да бъдат стимулиращи и трябва да се консумират пестеливо.
5. Зеленчукови сокове
Зеленчуковите сокове понякога се пият от макробиотици, макар и доста пестеливо и повече като лекарства, отколкото като напитка. Тези напитки често са много хранителни. Има много видове такива сокове, но от малко по-внимателно подбрани растения. Тези сокове имат версия и с боб, като се използва Адзуки боб.
Коментари