gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранителен режим при лъчетерапия

Хранителен режим при лъчетерапия

Ориз
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Макар и не толкова тежка като химиотерапията, и при лъчетерапията пациентът може да изпита силен дискомфорт и да изгуби апетит. Това е особено показателно с натрупването на лъченията.

Нормалният прием на хранителни вещества, които да дават сила и издръжливост на пациента при лечението на онкологично заболяване, е от съществено значение.

Последни изследвания дори доказват, че лъче- и химиотерапиите трябва задължително да са подкрепени с хранителна терапия, за да може организмът да има сила да се справи със заболяването.

Специалисти препоръчват хранителната терапия дори да започне още преди да стартира лъчетерапията. Така организмът ще е подготвен да се справи с предизвикателствата на лечението.

Ето и примерен хранителен режим при лъчетерапия, който не е натоварващ. Състои се само от четири продукта, които могат да се намерят във всеки хранителен магазин и са достъпни като цена за всеки пациент.

Закуската трябва да е съставена от една ябълка, един или два банана и един сухар. В зависимост от личните предпочитания може да се наблегне на любимия плод.

Ябълки

Междинна закуска – преди да е станало време за обяд хапнете един банан.

На обяд изяжте 200 грама варен ориз, един или два сухара и една ябълка.

Следобедната закуска трябва да е плод – банан или ябълка, по ваш избор.

Вечеря – 100 грама ориз с един сухар, един банан и чаша мляко, ако може да ви понесе.

Количествата при този режим са препоръчителни. При лъчетерапията организмът трябва да е силен, за да се справи с изпитанието.

Не е препоръчително да се намалява количеството храна. Всеки грам в повече е гарантирано във ваша полза, но без да се насилвате, за да не стресирате допълнително организма си.

Четирите продукта се препоръчват при лъчетерапия по ред причини. Бананите съдържат специфична мекота, заради което стомахът може да ги приема и да ги обработва като хранително-енергийна храна. Те възстановяват слизестата тъкан на стомаха и успокояват разранената лигавица.

Оризът съдържа витамини от групата В, в това число скъпоценните в този момент фолиева киселина и ниацин. Освен това в обвивката му има минерали и фибри. Пектинът в ябълките е способен да извлича от тялото ни вредните тежки метали, каквито са оловото и отровите.

Освен това пектинът лекува разстройството/диарията. Неразтворимите влакна на ябълката предотвратяват констипацията /запека/ и извеждат вредните вещества извън организма.

Сухарите са включени в хранителния режим, понеже са най-щадящият продукт, произведен от брашно. Те са и най-лесно усвояемите въглехидрати, нужни на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати