Стриди

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Стриди

Стридите (Ostreidae) са елегантна храна, която е добре да консумирате за удоволствие, а ако сте просто гладни. Вкусът им е митологизиран от хилядолетия и с право. Още древните римски императори са плащали в злато, равно на теглото им, за да получат на трапезата си стриди. Малките и вкусни морски дарове с неправилна черупка са от семейство миди и са широко разпространени в моретата и океаните. В последно време техните популации са изправени пред изпитание, като все повече изчезват, което би било пагубно за целия океански и морски живот.

Стридите се считат за най-ефективното и най-полезното от гледна точка на екологията морско животно. Стридите се хранят с планктона, но изхвърлят азота във вид на твърди отходи, които с времето се разлагат и той излита като мехурче в атмосферата. Тяхната важност за водната екосистема е аналогична с тази на коралите при образуването на коралови рифове в тропиците.

В Черно море се срещат 2 вида стрида от род Ostrea, а по българското крайбрежие има стридени банки на 2 места. Месото на стридите е много вкусно, но за жалост броят им в Черно море е малък, затова нямат стопанско значение. Обикновено стридите обитават доста доста песъчлива вода и постоянно поемат и изхвърлят песъчинки.

За тяхната чиста аура се грижат и бисерите, които се образуват, когато в мантията на мидата влезе паразит. Тогава тя започва да изпуска секрет, като синтезира калциев карбонат от минералите, разтворени във водата. С течение на времето и годините около паразита се образува онова, което ние наричаме бисер. Отново за съжаление, това е рядко явление. Една-единствена стрида може да излюпи до 1 милион ларви и то повече от веднъж годишно. Удивително е още, че стридите могат нееднократно да променят пола си от мъжки на женски и обратно

От незапомнени времена стридите са тачени от всички чревоугодници и романтици, защото те носят короната на навярно най-популярния афродизиак в цял свят. Смята се, че яденето на сурови стриди повишава сексуалния апетит и събужда еротичната фантазия. Някои смятат, че стридите са титулувани като афродизиак заради формата си, която наподобява женския полов орган. Това мнение е затвърдено от мръсното подсъзнание на нашите прародители.

Стриди с черупки

История на стридите

Казват, че Афродита е хапвала редовно стриди, а доста по-късно в историята Казанова не пропуска вечеря с малките афродизиаци винаги, когато искал да омае поредната дама.

Стридите са били нещо като свещен морски дар за келтите, като Казанът на прераждането е бил покрит с перли. Легендата разказва как богинята на морето Моргана се появява облечена като Луната и е наречена Перлата на морето. Вярвало се, че бисерите са създадени от лунна светлина и вода и затова трябва да бъдат носени само през нощта.

В историческата символика стридите се тачат като символ на смирението и мъдростта. Среща се и твърдението, че те са отражение на старателно пазена душа, умишлено изолирана от масата и околните. Ако сънувате стриди пък, съновникът ще ви каже, че това е със сексуален подтекст. Като символ на женската вагина стридите, хапвани от мъж, обобщават неговото желание да се изяви като добър любовник.

Състав на стридите

Подобно на всички миди, стридите са богати на витамини, минерали и са доста полезни за мозъка и сърцето заради мастни киселини омега-3. Стридите могат да са част от здравословна и балансирана диета, защото имат ниско съдържание на калории и наситени мазнини и са отличен източник на белтъчини, желязо, цинк, мед и витамин B6, B12.

За стридите като афродизиак има и научна обосновка – те съдържат допамин, който е невротрансмитер, който помага да се управлява мозъчната активност и влияе на сексуалното желание при мъжете и жените. Допълнително, стридите съдържат големи нива на цинк, а този микроелемент контролира нивата на прогестерона или с други думи - влияние положително върху либидото. Доказано е, че недостигът на цинк в организма може да предизвика импотентност при мъжете.

Видове стриди

Ядливите стриди биват 5 вида, всичко от които исторически произхождат от меката на стридите – залива Чесапийк.

- Ostrea edulis (Европейската стрида) – това най-овалната и притегателна на външен вид стрида. Масово се продава и консумира във Франция и Англия. Вкусът и е непостоянен, защото стридите имат специфични вкусови характеристики, наричани тероар. Различният вкус зависи от мястото, откъдето идват стридите, на храната, на температурата и солеността на водата, в която са прекарали живота си;

- Ostrea luridaсе (е известна с името Олимпия) - вирее само по западното крайбрежие на Америка. На външен вид е малка, сладка на вкус, като няма дъх на море, а по-скоро на трева и пръст;

- Crassostrea sikaema (Стриди Кумамото) - малка и с доста вдлъбната черупка. Има японски корени, като е донесена е до западния бряг на САЩ от японската префектура Кумамото. Вкусът й напомня пъпеш или краставица;

- Crassostrea gigas – с произход от Тихия океан, днес тази мида вече вирее навсякъде, като редовно може да ви я поднесат в някои изискан френски ресторант. Прилича си с португалската стрида;

- Crassostrea angulata (Португалска стрида) – една легенда говори, как португалски кораб със стриди бил застигнат от буря и потърсил убежище в Югозападна Франция. След края на бурята капитанът решил, че стоката му се е развалила, и изхвърлил стридите в морето, където те намерили нови територии за живот;

- Crassostrea virgiica – американска стрида, която изобилства по източното крайбрежие на САЩ. По форма наподобява капка, като размерите й варират от малката и доста солена до голямата и сладка.

Избор и съхранение на стриди

Винаги избирайте пресни стриди, а водата, намираща се в черупката, трябва да бъде прозрачна и да има характерен аромат на море. Ако стридите се отварят прекалено лесно, това означава, че са развалени и не са годна за консумация. Обикновено стридите се берат, когато са във върхова форма и месото им е най-тлъсто.

Пролетта е времето, когато стридите се нуждаят от период за възстановяване от зимата, докато стигнат идеално за „тегло” и маркетингова стойност. Размножителният период е през лятото, което може да промени техния вкус и консистенция. Най-добри за ядене са, когато не подскачат в черупката. Важно е да знаете, че за разлика от другите морски храни стридите не губят нищо от вкусовите си качества, ако бъде развъждани изкуствено.

Цели Стриди

Кулинарно приложение на стридите

Мит е, че е безопасно е да се ядат сурови стриди, ако ги удавиш в лют сос, който убива всичко, а ако хапвате вече умрели стриди, не е задължително, че ще се разболеете или натровите, защото те не стават токсични при смъртта си. Най-вкусни са сурови, поляти в черупката с лимонов сок, малко оцет, капки сос табаско или ледена водка. Не по-малко вкусни са приготвени в собствения си сок, пържени в тесто, печени или пък вложени в супа или салата.

Обикновено стридите се сервират с отворени черупки в голяма ледена чиния, най-често с нарязан лимон, хляб и масло. Стридата се консумира директно от черупката, леко поръсени преди това с лимонов сок. Препоръчително е да не поглъщате веднага съдържанието на стридата, а да изчакате известно време, за да може ароматът им да възбуди сетивата и вкусовите ви рецептори. Тези деликатеси отлично се съчетават с бяло вино или шампанско.

Как да отворим и приготвим стриди

Когато отваряте стриди е препоръчително за използвате специален нож за стриди, който има силно и дебело острие, заточено специално за тези черупчести деликатеси.

Преди това обаче е нужно да очистите стридите с четка под течаща студена вода.

Вземете стридата с ръка, като сте поставили кърпа, за да избегнете наранявания. Пъхнете ножа в еластичната й връзка на дъното, в средата и завъртете ножа, за да пукнете горната обвивка. Трябва леко да плъзнете ножа по вътрешната страна на горната черупка и да се отлепи месото. Отстранете горната обвивка и прокарайте ножа под месото на стридата, за да я отделите от долната черупка.

Следващата стъпка е да приготвите стридите по ваше желание. Ако ли не, просто полейте с малко лимонов сок и изгълтайте вкусното месо от черупката. Нашият съвет е да дъвчете деликатеса продължително, а не да го вкарате директно в гърлото си – по този начин ще можете най-добре да се насладите на невероятния вкус.

Ползи от стридите

Морската храна е неизменна част от пълноценния хранителен режи. Освен, че се славят като афродизиаци, стридите са важни за цялостното здраве и благоразположение на духа. Цинкът участва в повече ензимни реакции, от колкото всеки друг минерал. Цинкът е жизнено необходим и за поддържането на доброто функциониране на защитните функции на организма. Мастните омега-3 киселини влизат в състава на мембраната на мозъчните клетки и влияят на скоростта на предаване на информация от неврон на неврон. Онези от нас, които хапват редовно стриди и морска храна, могат да се радват на стабилна нервна система и ясна мисъл.

Вреди от стридите

Натравянето със стриди и морска храна е напълно възможно и дори да консумирате пресни стриди, пак може да се случи. Истината е, че бактериите от морската вода са различни и нищо друго освен варене не може да ги унищожи.

Разгледайте също и нашите рецепти за стриди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest