Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Стриди и кървавица за ясна мисъл

Стриди и кървавица за ясна мисъл

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Морски дарове

Работата на мозъка ни зависи от това с какво се храним, какви лекарства взимаме, какъв е начинът ни на живот. На пластичността на мозъка му и способността му да се пренастройва силно влияят външни фактори.

Един от тях е храненето. Естествено, никое меню няма да направи от обикновен човек нобелов лауреат. Но правилното хранене помага по-ефективно да използваме интелектуалните си възможности.

Освен това ако се храним правилно, ще кажем сбогом на разсеяността, забравянето и преумората, които силно усложняват живота ни. На първо място по важност за пълноценната работа на мозъка са белтъчините.

Яйца по бенедиктински

В процеса на храносмилане те се разпадат на аминокиселини, част от които участва в изработката на невромедиаторите – биохимически вещества, с помощта на които става предаването на информация от органите на чувствата към мозъка.

При тестове на вегетарианци учените стигнали до извода, че коефициентът им на интелигентност е малко по-нисък, отколкото при връстниците им, които ядат месо и заради това не страдат от дефицит на белтъчини.

Леката, но богата на белтъчини закуска – яйца, йогурт, извара помага да се предпазим от следобедния спад на сили и да се справим със стреса.

На второ място по важност са мазнините. Мозъкът се състои почти на шестдесет процента от мазнини, една трета от които се доставя от храната.

Закуска

Мастните омега-3 киселини влизат в състава на мембраната на мозъчните клетки и влияят на скоростта на предаване на информация от неврон на неврон. Хората, които ядат повече мазна риба от студените морета по-дълго време запаздват яснотата на мисълта.

Поне два пъти в седмицата трябва да се храните с мазна риба, и в същото време да ядете по-малко сладки, които не са домашни, тъй като те са способни да затормозят работата на мозъчните клетки.

На трето място са въглехидратите, които се превръщат в глюкоза и мозъкът ги получава чрез кръвоносните съдове. Мозъкът компенсира недостатъка на глюкоза, като намалява активността си.

Продуктите с бавни въглехидрати – бобови растения, пълнозърнести хляб и макарони помагат по-дълго да се запазва вниманието и повече да се концентрираме. Повече от половината хляб, изяден на закуска, тялото ни използва за подобряване на работата на мозъка.

Кървавица

Ако от закуската на учениците махнем бавните въглехидрати, това ще се отрази на вниманието им в клас. Излишъка от бързи въглехидрати – сладкиши, сладки сокове, шоколадени вафлички пречи на интелектуалната работа.

Витамините, без които мозъкът не може, са тези от група В. Те са необходими и за изработката на серотонин, чийто недостатък провокира депресиите.

Витамин В6 се съдържа в дроба на треската и в маята, фолиевата киселина – в пилешките дробчета, жълтъка и белия боб, витамин В12 в черния дроб, херинга и стридите.

Витамин В1 се съдържа в свинското, лещата и зърнените храни. Всички те помагат на мозъка да се зареди с енергия. Витамин С пък стимулира работата на мозъка. Сутрин е добре да изпиете една чаша фреш от портокал.

Желязото също е много полезно за мозъка. То се съдържа в кървавицата, телешкото и говеждото, черния дроб и лещата. За да заредите мозъка си с мед, хапвайте телешки черен дроб, калмари и стриди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest