Gotvach.bg»Съвети»Как се отварят стриди?

Как се отварят стриди?

Как се отварят стриди?

Има няколко начина за отваряне на стриди, но в следващите редове ще ви споменем два основни начина как това да стане. Да се отворят стриди, не е никак лесно. Трябва да отворите стридите, така че да не се изгуби сокът им, който се намира в нейната вътрешност.

За да минете през твърдата част на стридите и да стигнете до нейната вътрешност, е нужно ръката ви да е стабилна и да имате подходящите за това средства. А ето и кои са двете стъпки, които трябва да направите, за да отворите стридите.

1. Първото нещо е да подготвите стридите за отваряне. Трябва да изберете най-пресните стриди, които можете да намерите на пазара. Важно е също те все още да са живи, когато ги отваряте. Ако са умрели, то те са опасни за консумация.

Стридите трябва да имат следните характериситки, за да са годни за консумация:

- Трябва да са със затворени черупки- Ако черупката им е отворена, това означава, че те най-вероятно са мъртви. Ако не сте сигурни, почукайте върху черупката. Ако тя се затвори веднага, това значи, че е жива и става за ядене;

- Трябва да има приятен аромат на море. Пресните стриди притежават сладка и солена миризма, като аромата на морето. Ако стридата ухае лошо или е развалена, това означава, че не е прясна;

- Трябва да тежи - Стридата трябва да е тежка. Ако я сложите в ръката си и ви тежи, това означава, че в нея все още има морска вода и е уловена скоро. Ако пък е лека, това значи, че в нея вече няма морска вода и вече не е хладна.

2. Второто нещо, което трябва да направите, е да си набавите подходящите материали, а именно:

- твърда четка за четина;

- дебели ръкавици;

- нож за стриди или друг нож с твърдо острие, който няма да се счупи при натиск;

- купа с лед, която ще запази стридите свежи, докато дойде време за сервиране на стриди.

Преди да започнете да отваряте стриди, трябва внимателно да ги разгледате от всички страни, за да може по-лесно да я отворите. Пантата на черупката е мускулът, който свързва горната и долната обвивка в по-острия край на стридата.

От другата страна на пантата е заоблената предна част на стридата;

Върхът на стридата е най-плоската черупка;

Долната черупка на стридата има формата на чаша.

Отваряне на стриди:

- Първото нещо, което трябва да направите, е да си сложите ръкавици; Ръкавиците се слагат като предпазна мярка, защото черупките на стридите са доста остри и може да се порежете;

- След това трябва да разтриете стридите и да ги почистите, като използвате четка, чиято четина е твърда, за да изчистите това, което се е натрупало по нея от океана;

- Стридите се мият със студена вода, след като се почистят;

- Когато отваряте стрида, трябва да следите дали тя е свежа и жива;

- Трябва да държите стридата с едната си ръка, като черупката, приличаща на чаша, трябва да е отдолу. Частта, която е извита, трябва да се намира срещу дланта на вашата ръка. Пантата трябва да бъде обърната към вас;

- Трябва да сложите ножа за стриди в пантата. Трябва да бъде насочен под стридата. Трябва да направите усукващо движение, за да може да разделите горната и долната черупка. Сами трябва да усетите пантата отворена, след като завъртите ножа;

- Трябва да прокарате острието през горната страна на черупката. Острието се поставя най-близко до върха на черупката и го мушнете през пантата до другата част на стридата. Трябва да продължите да правите с усукващите движения, за да може да разделите горната и долната черупка;

- Черупката винаги стои добре затворена, за това трябва да внимавате ножът ви да не се изплъзне и да не се порежете;

- Трябва да използвате сила, за да може да счупите черупката;

- Не трябва да обръщате черупката настрани или надолу, защото по този начин соковете може да се разлеят;

- Когато разделите горната и долната част на стридите, вече можете да ги отворите. Трябва да плъзнете ножа по горната черупка, за да отделите месото, останало по нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати