Gotvach.bg»Съвети»Как се консумират и приготвят стриди?

Как се консумират и приготвят стриди?

Как се консумират и приготвят стриди?

Стридите са деликатес, който в България не е много разпространен. Това се дължи на факта, че те се смятат за блюдо на висшето общество, защото са доста скъпи. Стридите са от семейството на мидите и се срещат най-често в моретата и океаните. Черупката им е с много интересна форма, а и е много трудна за отваряне.

По нашето Черноморие се срещат предимно два вида стриди. На големина могат да стигнат от 7 до 8 см, а на широчина 5-6 см. Единият от тези два вида обича по-топли води. Вторият вид може да се намери на дълбочина от 20 метра. Неговата черупка е тънка и полупрозрачна.

Месото на стридите е изключително вкусно, но както казахме, в България се срещат изключително рядко.

Състав на стридите

В света има много малко храни, които могат да се сравняват по вкус с този на стридите. Освен че са много вкусни, стридите са и изключително полезни. В тях се съдържа голяма доза витамин В12, в 6 броя от тях се съдържат около 270% от дневната доза. Съдържат още 500 % цинк, 180 % мед, 76 % селен, 31 % желязо, 70 % витамин D. Ако никога преди това не сте си приготвяли стриди, а искате да опитате, то прочетете статията до край и ще разберете всичко, което трябва да знаете за стридите.

Начини за приготвяне на стриди

1. Първото нещо, което трябва да направите, е да си купите стриди, като това трябва да стане от проверени ферми или магазини, в коитео се продават. Задължително е да бъдат пресни и тяхното съхранение да е било правилно, защото в противен случай, освен стриди може да консумирате и бактерии;

2. Не трябва да съхранявате стридите много дълго време в хладилник. Ако няма да ги консумирате или приготвяте веднага, е добре да ги покриете хубаво с лед, преди да отидат в хладилника. Така ще ги поддържате с ниска температура, което ще предотврати образуването на бактерии или тяхното разваляне;

3. Бъдете много бдителни и внимателни, когато отваряте стриди. По черупките им има доста остри краища, затова, когато ги отваряте, е хубаво да си помагате с кърпа или ръкавица. Така ще се предпазите от порязване. Трябва да използвате специален нож за стриди, за да избегнете риска от порязване. Ако нямате такъв нож, може да използвате и малък кухненски нож, но трябва да сте още по-внимателни;

4. Не трябва да бързате да отваряте стридите - ако държите стридите в лед, ги отворете точно преди да ги сервирате. По този начин те ще запазят вкуса и няма да се замърсят. Ако по някоя от стридите ви има наранявания или е със счупена черупка, от която се вижда месото, то тя трябва да бъде изхвърлена;

5. Стридите на пара

Това става, като, първо, с помощта на четка изтъркате външната страна на черупката под течаща и студена вода, за да може всички замърсявания да паднат. Както казахме, ако стридите са отворени или напукани, трябва да ги изхвърлите, защото това значи, че самата стрида е мъртва. Мийте стридите непосредствено преди консумация или готвене, защото ако ги измиете няколко часа преди готвене или консумация, това може да ги убие, защото хлорът във водата ще премахне свежестта на стридата. Напълнете вода в съд, в който ще готвите стридите. Към нея може да добавите чаша бира или вино, които ще придадат вкус и аромат. Сложете съда, в който ще готвите на пара или ако имате специален уред за готвене на пара, може да го ползвате. Ако нямате такъв уред, в тенджерата може да сложите и гевгир. Сложете стридите. Когато водата заври, сложете капака на съда. Гответе ги около 5 минути. 5 минути готвене означава средно приготвени стриди, а 10 минути - добре сготвени. Зависи как ги харесвате. Ако има стриди, които не са се отворили по време на готвенето, ги изхвърлете;

6. Печене на стриди

Методът за почистване на стридите преди печене е същия, като този при приготвянето им на пара. Оставете ги за кратко във водата, след което ги отцедете. Пригответе се скарата. Може да използвате скара на въглища или такава на газ. Скарата трябва да е средно-силна. Сложете стридите с плоската страна направо върху скарата. Може да си приготвите и специална марината за стриди. Може да използвате някое от следните ни предложения: масло и чесън, масло и соев сос, масло, шалот, пресен магданоз, сирене Пекорино, червен пипер, барбекю сос. Ако скарата ви е с капак, я затворете и оставете стридите да се готвят 5-6 минути.

7. Пържени стриди

Почистете стридите по начина, описан по-горе, но този път трябва да ги отворите, а ето как: трябва да покриете стридата с кърпа и много внимателно да плъзнете нож в черупката от задната страна на стридата. С помощта на китката завъртете ножа, за да може да счупите черупката. С ножа минете по горната част на стридата, като отворите черупката, след като е разхлабена. С помощта на китката преместете ножа под месото на стридата, за да премахнете крачето на стридата от нейната долна обвивка. Оваляйте стридите в смес от брашно, сол и черен пипер. След това ги потопете в яйце. Следва отново брашно, като е хубаво да изтръскате излишното брашно. Включете фритюрника или сгорещете олио в дълбок тиган. Пържете ги около 2 минути, докато придобият златист цвят.

Сервиране на стриди

По принцип най-разпространеният начин за сервиране на стриди е в суров вид. Те биват сервирани в голямо плато, покрити с лед в комбинация с лимон, хляб и масло. В традиционната кухня на Средиземноморието ги сервират така и затова и навсякъде по света се сервират по този начин. Когато се сервират, на масата има специално ножче, с което се отварят. След като това стане, месото се поръсва с лимонов сок. Стридите се хапват директно от черупката. Ако обаче стридата се отвори прекалено лесно, това значи, че е развалена и не става за ядене. Стридите се смятат за естествен афродизиак, затова с тях не бива да се прекалява. Консумирайте с удоволствие и мярка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати