Бордо

Бордо

Вино Бордо

Бордо (Bordeaux) представлява френско вино, което се прави в емблематичния град Бордо, намиращ се на двата бряга на река Гарона. Бордо е един от най-известните винарски центрове в света. Тук се произвеждат вина с контролирано наименование за произход. Площите с лозя са много повече, отколкото в Германия и Калифорния. Вината, произведени там, са предимно червени. Разбира се, има и други видове. Те могат да са сухи, десертни или пенливи. Бордото, без значение дали е червено или бяло, е купаж. В състава му ще откриете нотки на каберне совиньон, каберне фран, мерло, карменер, семийон, совиньон блан и др.

Огромните лозови масиви са отличителна черта на град Бордо. Те се разпростират на равнинни площи и се радват на мек климат. Благоприятните условия не позволяват на лозята да измръзнат през зимата нито да изсъхнат през лятото. Така лозовите насаждения в Бордо се радват на мека и влажна пролет, която им позволява да се развият бързо. Ако всичко с насажденията е наред, през юли те разцъфтяват. Есента обаче може да се окаже проблемна за реколтата. Ако тя се случи прекалено дъждовна, може да застраши някои от отглежданите в района сортове.

Почвите, които се срещат тук, също са от голямо значение за успешното развитие на лозята и получаването на богат урожай. На левия бряг те са чакълести, смесени с пясък и неголямо количество глина. Отличават се с добър дренаж. Те са сравнително топли. Почвите на десния бряг са изградени от варовик, глина, чакъл и други компоненти. Те са по-скоро хладни.

Бяло Бордо

История на вино Бордо

Винарската култура преобладава в град Бордо от много векове. Древни хроники сочат, че тук са се отглеждали лозя и са се правили вина още по римско време. За жалост няма достатъчно информация за тези процеси след упадъка на римската империя. Другите по-детайлни сведения датират от дванадесетото столетие. Те сочат, че през този период винопроизводството става все по-значим елемент от местната икономика.

Значимо събитие за град Бордо е женитбата между Хенри Плантадженет, бъдещ крал на Англия, и Елеонора Аквитанска. Аквитанска носи като зестра голяма територия от Франция, в това число и Бордо. Благодарение на този брак цели три столетия Бордо е под английско управление, което пък повлиява благоприятно на винопроизводството. Има още едно събитие в историята на града, което оказва влияние върху отглеждането на лозови масиви. През седемнадесетото столетие те пресушават блата около Медок и така се засяват бележити сортове грозде.

Производство на бордо

Производството на Бордо не е никак лека задача. Ако се следва традиционният начин за производство на вино, плодовете първо се ронят, а след това се поставят в специални съдове, направени от стомана или дърво, където да се осъществи ферментацията. Това отнема около десетина дни. След като се случи малолактичната ферментация, материалът бива преместен в дървени каци. Интересното е, че купажираното на отделните вина се прави непосредствено преди гроздовия еликсир да се бутилира. После винената смес отлежава направо в бутилката.

Характеристика на бордо

изба

Както вече стана ясно, по традиция вината бордо представляват купаж. При червените вина от вида влизат сортове като карменер, малбек, пти вердо, каберне фран, каберне совиньон, мерло. При белите сортове имаме совиньон блан, мускадел и семийон. Червените вина имат потенциал за отлежаване. Те се характеризират с изтънчено ухание и мекота.

Плътните и наситени аромати биха могли да омагьосат всеки истински ценител на гроздовите еликсири. Белите вина пък са деликатни и свежи. При тях се долавят цветисти нотки и ненатрапчива киселинност. Вината, произведени в Бордо, са с контролирано наименование на произхода. Тоест виното с това име може да е приготвено единствено в този град и то при определени условия.

При Бордо се срещат 57 контролирани наименования на произход. Те са разпределени в няколко основни групи. Първата група е Bordeaux Supеrieur. В нея попадат грозде от стари лозя. Тук характерното е, че виното трябва да отлежи около година преди да се появи на пазара. Втората група вина е Cotes de Bordeaux. Те са плътни и силни червени вина, в които мерлото е със силно значение.

Третата група е Medoc and Graves. Вината, причисляващи се към нея, могат да се бели и червени. Червените могат да отлежават повече време. При тях присъстват каберне совиньон и мерло. Белите гроздови еликсири от групата са сухи или полусладки. Позната е и групата Saint-Emilion, Pomerol и Fronsac. Тук присъстват вината, които са меки и изтънчени. Следващата група е групата на сухите бели вина. В нея попадат вината, приготвящи се на територията на Жиронд. В шестата група попадат сладките бели вина. Те могат да са сладки или полусладки.

Поднасяне на Бордо

При поднасянето на вината произведени в Бордо, трябва да се вземе под внимание към кой вид спадат и каква е тяхната възраст. При всяко положение е добре те да са леко охладени преди сервиране - до температура от 11 до 14 градуса. При сладките бели вина температурата може да е още по-ниска. При червените вина температурата трябва да е около 12 градуса в случай че са по-леки, и около 16 градуса, ако са по-тежки.

Агнешко

Вината, произведени в Бордо, се поднасят в специална чаша, носеща същото име. Тя е стройна и по-скоро обемна. Ще я познаете по деликатното и разширение в долната част. Нагоре пък съдът се свива също толкова плавно. Най-сполучливо в нея се разкриват характеристиките на отлежалите вина. Добре е те да бъдат декантирани преди консумация. Структурата на този тип чаша позволява на ароматите да се понесат нагоре и да се усети комплексното ухание.

Когато избирате храна към вашето Бордо, се съобразете с вида му. Ако е червено, му подхождат повече ястия с телешко, говеждо, пилешко или патешко месо. Като блюдата могат да са подложени на разнообразна термична обработка. Ако виното е добре отлежало може да се комбинира с някакъв дивеч. Червените вина се комбинират отлично с полутвърди сирена като Чедър, Гауда, Едамер и др. В случай че имате на трапезата бяло вино, не е зле да го съчетаете с леки меса, бяла риба, раци, миди или скариди. Можете да приготвите и омлет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати