Видал блан
Vidal BlancVidal Blan

Видал блан

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Видал блан
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Видал блан /Vidal blanc/ представлява бял хибриден сорт грозде, което се използва в производството на вино. Видал блан е селектиран през тридесетте години на миналия век от френския селекционер Жан Луи Видал, който кръстосал сортовете юни блан и райондор. Първоначално сортът е бил характерен само за Франция, но постепенно добива популярност още в САЩ и Канада. Сортът е популярен още като Видал и Видал 256.

Лозите на този сорт се характеризират със силен растеж. Листата на Видал бланк са заоблени, обагрени в наситено зелено, притежаващи триъгълни зъбци. Чепката е едра и плътна, отличаваща се с формата на конус. Зърната са по-скоро дребни, заоблени, оцветени в жълто или зелено. Месестата част е сочна и приятна на вкус.

Тя е покрита от дебела кожица, която е достатъчно твърда да не се разпука при понижаване на температурите. Плодът на Видал блан притежава висока захарност. Нивото на киселинността също е задоволяващо. От зърната се добиват забележителни бели сухи, пенливи и десертни вина. Положителна черта на Видал блан е, че е устойчив на студено време. Освен това сортът сравнително неподатлив към гъбични заболявания.

Характеристика на Видал блан

Както става ясно вече, гроздовите еликсири, приготвени от сорта Видал блан, са висококачествени, сухи, бели, пенливи и десертни вина. Те се отличават с бистрота и жълто-зелен цвят. Особено впечатляващ е техният аромат, носещ плодовите нотки на цветя и цитруси като ананас и грейпфрут. Познавачите казват, че вината от този сорт грозде напомнят на вината от ризлинг. Вината от Видал блан са известни най-вече с това, че в Канада, по-конкретно в Онтарио, от тях се приготвят така наречените ледени вина.

Грозде Видал блан

Ледено вино от Видал блан

Леденото вино е екзотично алкохолно питие, което се приготвя от сока на замръзнали през зимата гроздове. То се произвежда само от няколко сорта грозде, които са устойчиви на измръзване и сняг, включително Видал блан. Направата му се осъществява единствено на места, където зимата настъпва рано. Реколтата от нужните сортове се обира в средата на зимата. Самото обиране се осъществява само ръчно и много внимателно, като по това време температурата трябва да е между -10 и -15 градуса по Целзий.

Ледено вино може да се направи още от ризлинг, каберне фран, каберне совиньон. Всички тези разновидности се отличават с високи киселинни нива. Ледените винени напитки, направени от Видал блан, притежават средна или висока плътност. При тях ароматът се асоциира с уханието на праскови или кайсии. Долавят се и медени нюанси. При този тип вино алкохолните нива варират между 7 и 12 процента. Като обикновено вината, приготвени в Канада са с по-високо алкохолно съдържание от тези, произведени в Германия.

Щом гроздовете се оберат, те по най-бързия начин се смачкват. Забележително е, че от едно зрънце може да се отделя само капка концентрирана течност. Когато този процес приключи, добитият сок се поставя да ферментира в дървени бъчви. Там той трябва да прекара няколко месеца. Съществуват различни стандарти, на които трябва да отговаря оригиналното ледено вино. В Канада то трябва да се придържа към стандартите на Vintners Quality Alliance.

Тук се изисква гроздето задължително да се обере, докато е замръзнало по лозите и след това да се пресова. От значение е и датата на гроздобер, най-рано процесът може да стартира на 15-ти ноември. Строго се следи за захарността и алкохолното съдържание. Общо взето, производството на ледено вино е труден и нелек процес и по тази причина се извършва предимно в Канада, Германия и Австрия. Както сами се досещате, трудното добиване на питието е отговорно и за високата му цена на пазара.

Поднасяне на Видал блан

Преди да представите Видал блан на масата, трябва да изстудите виното. Добре е температурата на напитката да е около 8-10 градуса. След като виното се охлади, може да бъде поднесено в специални чаши, които да разкрият неговите най-забележителни характеристики.

Салата

Можете да използвате чаша за бяло вино тип лале. Ще я познаете по това, че при нея горният ръб едва видимо се извива навън. При отпиване от съда се усеща сладостта на свежото вино. Благодарения на издължеността на чашата ароматите успяват да се запазят по-дълго и съответно имаме възможност да им се наслаждаваме повече време.

Видал блан е алкохолна напитка, която се отличава с фин баланс на захар и киселинност. Ето защо вината, произведени от този сорт грозде, могат да се съчетават с различни хранителни продукти и ястия. Чудесно допълнение към това бяло вино се явяват блюдата от риба и морски дарове. В тази връзка можете да приготвите Хек със сметана, Котлети от акула със зеленчуци или Щука на фурна.

От морските дарове препоръчваме Раци с царевица и кисели краставички, Мексикански шишчета със скариди и Панирани пържени миди. В случай че сте сред любителите на безмесната кухня, можете да съчетаете виното със свежа салата. Опитайте със Салата Капрезе с тиквички и домати, Зелена салата с яйца и маслини и Салата със зеле и синьо сирене, Салата от целина и царевица, а също и със Салата от зелен фасул и кориандър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати