Газирано вино

Газирано вино

Газирано вино

Газираното вино е вид пенливо вино, в което изкуствено е добавен въглероден диоксид. Именно на него се дължат малките и многобройни мехурчета и заради тях виното е получило наименованието си газирано.

Като вид на пенливото вино газираното много прилича на шампанското и естественото пенливо вино, но се различава от тях по технологията си на производство.

Шампанско е онова пенливо вино, което е произведено на територията на френската област Шампан. Естествените пенливи вина са тези, при които естественият процес на вторична ферментация е произвел въглероден диоксид, заради което те са се газирали.

При газираните вина процесът е същият, но вместо да протече по естествен път в рамките на няколко седмици, е предизвикан чрез добавянето на захар и мая, които довеждат до газирането на виното.

Производство на газирано вино

Гроздето, предназначено за газирано вино, трябва да се обере по-рано от реколтата, с която ще се приготвя обикновено вино. Причината за това е, че по-ранната реколта е с по-висока киселинност.

Пенливо вино

За производството на газирано вино не е добре гроздето да е с висока захарност. За това се подбират определени видове – Блан де блан или Шардоне, при които количеството на танини и други фенолни съединения е ниско.

Брането на гроздето за този вид задължително трябва да е на ръка, а не механично, за да не се повреди плодът. След това гроздето се пресира и отделя от кожата, оставяйки се да ферментира.

Първата ферментация на газираното вино протича естествено. Основният момент при нея е т.нар малолактична ферментация – резултат от обмяната на млечно-киселите бактерии.

След това се предизвиква втората ферментация по някои от най-разпространените методи за целта.

Най-известен и традиционен метод за предизвикването на вторичната ферментация, е чрез добавяне на захар и мая във виното. Двата продукта образуват въглероден диоксид в алкохола и го газират.

Вторият начин е като от виното се вземе малка част и се смеси със захарен сироп. Миксът коригира нивото на сладост и прибавено към по-голямата част вино го газира.

Третият метод е известен като Charmat и при него вторичната ферментация трябва да се предизвика в съдове от неръждаема стомана, като към виното се добавят прясна мая и захар.

След протичането на вторичната ферментация газираното вино се охлажда и се бутилира в стъклени шишета при високо налягане – температура от 20 градуса по Целзий и 3 бара.

Бутилките трябва да се запушат с коркова или пластмасова тапа. Когато се отвори, от него се отделя въглеродният диоксид, а виното става пенливо. Алкохолното съдържание обикновено е между 10 и 12%.

История на газираното вино

Според една легенда първото газирано вино е създадено от сляп монах на име Пиер Периньон преди 400 години. Той бил пазител на винарските изби, но си наливал от тях по малко вино, което носил килията си и така случайно открил технологията по производство.

Някои обаче смятат, че това е по-скоро фантастична измислица, отколкото реално историческо събитие и посочват, че пенливи вина са се произвеждали още от епохата на Античността.

Видове газирани вина

Според цвета:

- бяло

- червено

Според съдържанието на добавената захар:

- суперсухо

- много сухо

- естра сухо

- полусухо

- сухо

- сладко

- полусладко

Шампанско

Сервиране на газирано вино

Газираното вино се сервира леко охладено при температура около 6 градуса по Целзий. Подобно на шампанското и естественото пенливо вино то може да бъде поставено в съд с кубчета лед, в които да се изстудява.

Бутилката се отваря пред гостите и се сипва в тънкостенни чаши с формата на флейта или обратен конус със средно високо столче, тъй като в тях най-добре могат да се наблюдават мехурчетата.

При наливане на газирано вино чашата трябва да допира под наклон гърлото на бутилката, така че струята да пада по стените на чашата, а не директно на дъното. Така се намалява газирането и образуването на по-голяма пяна в чашата.

Съчетаване с газирано вино

Газираното вино се поднася или с аперитива, или с десерта. Подходящи комбинации за него са всички сирена и риба. Подходяща е също и комбинацията със суши, пържени и хрупкави храни, както и деликатеси, подходящи при сервиране на аперитив.

Виното се съчетава отлично и с десерти като Крем карамел, чийзкейк, кокосов сладкиш, шоколадов мус, шоколад, бишкоти, тирамису, бисквитена торта, крем Брюле, сладкиш Агнеса, сладолед, сладоледена торта и руло.

Голяма част от плодовете също се съчетават с газираното вино – ябълки, круши, кайсии, портокали, дюли, банани и ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати