Кюрасо

Кюрасо

Кюрасо

Кюрасо или Кюрасао /Curaçao/ представлява ароматен ликьор, който се приготвя от изсушените кори на вид горчив портокал, известен като лараха (Laraha). По традиция ликьорът се произвежда на атрактивния едноименен остров на Нидерландия, разполагащ се в южната част на Карибско море, недалеч от Венецуела.

Кюрасо се произвежда без специфичен цвят, но производителите му добавят синя, зелена, червена или оранжева боя. Почитателите на това питие добре знаят, че най-популярно е синьото Кюрасо, което често се използва от барманите за обагряне на всякакви коктейли.

История на Кюрасо

Както повечето велики изобретения, така и ароматното Кюрасо било открито съвсем случайно. Това се случило на красивия остров Кюрасао през далечния деветнадесети век. Негов създател се явява главата на европейско семейство Сеньор.

Един следобед той седял, потънал в мисли, на балкона на плантаторската си къща. Мъжът се тревожел за портокаловата реколта, която била прибрана същия ден. Той се надявал да добие едри и сочни плодове, но вместо това те се оказали дребни, сухи и сбръчкани.

Освен това дочул от помощниците си, че вкусът им е силно горчив. В пристъп на отчаяние плантаторът взел в ръце един портокал и го смачкал. За негово учудване обаче внезапно се разнесло завладяващо горчиво-сладко ухание.

Кюрасао

Откритието на мъжа силно го обнадеждило и той решил да опита да направи алкохолна напитка от корите на некачествените портокали. Ентусиастът положил много усилия и дълго време провеждал най-различни опити, докато накрая добил напитката, която днес познаваме като Кюрасо.

И макар тези портокали да са били приемани с пренебрежение в онези години, днес се смятат за истинско съкровище, тъй като се появяват единствено на островите Кюрасо и Аруба. За необикновените качества на крайната реколта допринасят горещият климат, липсата на обилни валежи и специфичната местна почва.

Производство на Кюрасо

Вече повече от един век този интересен ликьор се приготвя по първоначалната си рецепта. Питието се произвежда от компанията Senior & Co, благодарение на която всяка година на пазара се появяват между 40 000 и 60 000 литра от него. Относно производствената технология производителите заявяват, че няма нищо сложно.

Въпреки това обаче те предпочитат да запазят в тайна някои факти от рецептата. Все пак се знае, че при приготвяне на Кюрасо се ползват 115-годишен меден казан, синя каца, сребрист резервоар и приспособления за бутилиране.

Като за начало се вземат сушените кори от портокалите. Освен тях също така се ползват и различни подправки и билки, за чиито имена също не се съобщава. Съставките слагат в медения казан, след което се налива 96-процентов спирт. Цялата тази смес се загрява до 150 градуса и се оставя да ври в продължение на 72 часа. Следващата стъпка включва охлаждане на субстанцията за 24 часа. На другия ден меденият съд се допълва с още вода, която пак се кипва.

Заради високите стойности на температурата алкохолът се изпарява, а след това се кондензира по охлаждащи приспособления. Ето че идва време и за може би най-досадния процес от производствената технология - образувалият се дестилат се източва в споменатата по-горе синя бъчва. Това продължава няколко дни, докато съдът се напълни с 208 литра.

Събраната течност е много силна и ако се приеме директно, е в състояние да навреди сериозно на здравето. Според специалистите последиците дори могат да са фатални. Ето защо в сребристия резервоар течността се смесва с почти половин тон захар и вода. Сипва се и още малко спирт. В следващите няколко дни се осъществява филтриране на алкохола и най-накрая той бива бутилиран.

Характеристика на Кюрасо

Червено кюрасо

Както вече установихме, Кюрасо присъства на пазара в различни цветове, сред които синьо, червено, зелено и оранжево. Ликьорът се отличава с портокалов аромат, но има и приятни горчиви нотки. Вкусът му напомня на цутруси, а сладостта му е натрапчива. Разбира се, някои видове не са толкова сладки. Алкохолното съдържание обикновено попада в интервала от 15 до 40 процента.

Избор и съхранение на Кюрасо

Този тип ликьор може да бъде закупен и у нас. Той се предлага най-вече в специализираните магазини за алкохол. Намира се в прозрачни стъклени бутилки, които разкриват изцяло цвета и очарованието на напитката. Ценатът на алкохола е варираща, като обикновено е малко по-ниска от тази на ликьори като Бейлис.

При закупуване на питието винаги проверявайте неговия срок на годност, който трябва да е изписан на етикета. Що се отнася до съхранението на Кюрасо - ликьорът трябва да се държи на тъмно и хладно място. Не забравяйте също така, че бутилката трябва да бъде винаги добре затворена. Така ароматът на питието ще се запази по-дълго време.

Коктейли с Кюрасо

Кюрасо може да се сервира в самостоятелен вид (разреден с малко лед), но по-често се добавя към различни коктейли и най-вече в коктейли на пластове, които привличат вниманието с яркото си разноцветно обагряне. Смесва се с други алкохолни питиета като ликьор от праскови, текила, водка, джин, ром, мента и уиски. Съществува практика да се съчетава и с безалкохолни напитки като портокалов сок, лимонов сок, сок от ананас, лимонада, газирана вода и др.

Ето и една рецепта за коктейл с Кюрасо, който ще ви плени със свежестта си.

Необходими продукти: 50 мл водка, 30 мл Синьо Кюрасо, 150 мл спрайт, няколко резенчета ананас - за украса

Начин на приготвяне: В блендер сложете леда и напитките. Пасирайте, докато се получи еднородна смес. Излейте получената течност в специална коктейлна чаша. Украсете с ананас.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Коктейлите с Кюрасо са уникали и на визия и на вкус.При тези коктейли грешки няма.
0
0

Топ Статии Днес