Фугу

Фугу

Фугу

Фугу (Fugu) представлява изключително екзотичен вид риба балон, позната още като риба таралеж. Рибата има много необичайна форма и може да се срещне във водите около Корея и Япония.

Възрастните риби фугу достигат дължина до 50 см и живеят приблизително 5 години. При възникване на опасност рибата фугу напълва стомаха си с вода, като придобива кръгла форма, за да уплаши своя преследвач.

Фугу има множество скрити шипове, които изпъкват при издуването на тялото, и става бодлива, а следователно доста трудна за преглъщане. Вътрешните органи и кожата на рибата съдържат отрова, която е смъртоносна.

Един изключително интересен факт е, че отровата, която се съдържа само в една риба фугу, може да предизвика смъртта на 30 до 40 души. Погълната в много малки количества, отровата притежава наркотичен ефект и причинява гъделичкане и леко изтръпване, която трае секунди след поглъщане.

Ако усещането продължи по-дълго обаче, смъртта е сигурна, защото противоотрова не съществува. Опасната отрова в риба фугу е цели 1250 пъти по-силна от тази в цианида. Отровата е тетрадотоксин и се съдържа предимно в черния дроб, половите жлези и кожата на рибата.

Единственият начин да се спаси живота на отровен с тетрадотоксин е да се поддържа функцията на сърцето и белите дробове, докато не отмине действието на опасното вещество. Смята се, че ако жертвата оцелее през първото денонощие от консумацията, то ще успее да се възстанови.

След всичко, изброено дотук, ще си кажете, че никога не бихте опитали подобна риба и ще се зачудите кой въобще би я опитал, но ще сгрешите. Именно рибата фугу е едно от прочутите ястия, с които японската кухня се слави по цял свят.

Риба фугу

Правото да приготвят риба фугу имат само специално лицензирани за това готвачи и то без никакви изключения. Тук идва и другият интересен момент – ако клиент умре след консумация на риба фугу, готвачът е бил задължен да си направи харакири. В наши дни обаче, полицията арестува готвача, въпреки че местните обичаи го задължават да дояде остатъците от рибата, което си е равностойно на самоубийство.

Тайната на толкова опасната отрова е в начина на хранене на самата риба. Според някои японски учени тетрадотоксинът се натрупва в месото ѝ след консумация на черупчести и морски звезди, които са сами по себе си са отровни.

Ако рибата се храни с неотровна храна, тя няма да бъде опасна и за хората, липсата на отрова по никакъв начин няма да се отрази на вкуса ѝ. Някои предприемчиви японски производители дори вече отглеждат неотровна риба фугу, но запалените любители смятат, че чарът и вкусът се губят по този начин.

Според статистиките лицензираните готвачи в Япония, които имат право да приготвят фугу, са приблизително 70 000 души. За да успее да получи своя лиценз, готвачът трябва да притежава редица умения, сред които и възможност за определяне на токсичността в различните части на рибата.

Обучението е много сериозно, а финалният изпит – изключително труден. Кандидат готвачът на фугу е задължен да почисти и обработи рибата пред специална комисия, след това да приготви различни блюда с нея и най-накрая – да ги изяде пред погледа на останалите. Изключително интересен факт е, че всеки човек има право да консумира риба фугу на собствена отговорност, но императорът на Япония има официална забрана да го прави.

Приготвяне на фугу

Както стана ясно от изброеното дотук, обработката на риба фугу е много сложен и деликатен процес, от който буквално зависи животът на клиента. Рибата се обработва в 30-степенен процес, чиято цел е максимално отслабване на действието на опасната отрова.

Освен премахването на отровното действие, готвачът е задължен да оформи и естетически красиво ястието, като нареже рибата с дебелина на лист. Ястието се нарича фугусаши и представлява много красиво блюдо, което наподобява картина, оформена като пеперуда, птица или пейзаж.

Фугу сашими

Фугу се консумира, като изключително тънките парченца се топват в специален сос с подправки. Възможно е рибата фугу да се сервира като бульон, в който има сурово яйце и ориз. Фугу се консумира и леко изпържена.

Вкусът на рибата фугу наподобява леко на пилешко с приятни нотки на морски дарове. Консистенцията прилича на желатин. Рибата фугу определено е изключителна на вкус, но рисковете са съвсем реални. Според Бюрото по социални грижи и обществено здраве в Токио за 10-годишния период от 1996 година до 2006 година е имало между 20 и 44 случая на отравяне с рибата.

Въпреки това много малка част от тях са се случили на територията на ресторант. Опасността на рибата не спира японците да се наслаждават на вкуса ѝ, като на година се изяждат тонове от нея – около 20 хиляди на година.

Другия изключително интересен момент е цената на рибата – в токийските ресторанти цената ѝ е баснословна – над 700 долара за едва четвърт сашими с фугу.

И въпреки опасността и скъпата цена, риба фугу е един от най-ценените смъртоносни деликатеси, които кулинарното изкуство предлага, заемайки едно от първите места в класацията на опасните храни.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати