Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Готвач си прави харакири, ако клиентът умре, натровен от риба

Готвач си прави харакири, ако клиентът умре, натровен от риба

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Суши
Комплект ножове на стойка - 5 броя-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
39.80 лв.

Ястие, приготвено от японската отровна риба фугу, се смята за едно от най-древните, известни в кухнята на Страната на изгряващото слънце. То винаги предизвиква любопитство и възхита, примесени с ужас.

Според археологически находки още преди нашата ера японците са консумирали отровната риба фугу, като са знаели, че отровата се съдържа само в определени части на тялото й.

Дробът, тестисите, хайверът, стомахът, очите и кожата на рибата фугу съдържат изключително опасния природен нервопаралитик – тетродотоксин. По действието си той превъзхожда прочути отрови като кураре и цианкалий.

Една риба е достатъчна, за да убие 40 души. Досега все още не е измислена ефективна противоотрова и въпреки това хиляди хора всяка година решават, че трябва на всяка цена да опитат от рибата фугу.

В същото време в микроскопични пропорции отровата на рибата се смята за отлично средство за профилактика на много болести и дори за лекарство при заболявания на простата. Това все още не е доказано.

Готвач си прави харакири, ако клиентът умре, натровен от риба

За да бъдат консумирани отровните плавници на фугу, които се пекат до пълно почерняване на грил, за две минути се пускат в саке. Тази напитка в малки дози се дава на клиентите на ресторантите, в които смелчаците искат да хапнат ястие от фугу.

Готвачът играе ролята на анестезиолог и оценява теглото и здравето на всеки клиент, както и реакцията му след напитката. Питието изостря сетивата и създава еуфория, сродна на наркотичната.

Единственото, което се яде от рибата фугу, е филето, но то трябва да се отстрани със светкавична скорост, за да не попие в него отровата от опасните части на рибата. Перленото месо на рибата фугу е много красиво и готвачите правят от него пеперуди и цветя.

Но дори във филето се съдържа отрова, която парализира краката, ръцете и челюстите. За момент клиентът може да движи само очите си, но след няколко мига всички функции се възстановяват.

Заради това възкръсване хиляди хора рискуват и ядат фугу. Според древна традиция ако клиентът все пак умре от приготвеното ястие, готвачът е задължен на секундата да си направи харакири.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest