Без съмнение кулинарията е изкуство, но истинските майстори в тази област са тези, които могат да приготвят някои от долуизброените храни, без да отровят своите клиенти. Осемте изброени продукта могат да причинят отравяне и дори смърт, ако не са приготвени по правилния начин.
1. Отровната ябълка от Карибите - Аки
В горите на Ямайка Аки е един от най-разпространените плодове. Те са изключително сладки, но ако се консумират, преди да напълно узрели, водят до кома, повръщане и смърт.
2. Убийствената подправка - Маниока
Коренът от маниоката придава отличен вкус на всички ястия, в които е поставен. Той обаче трябва да се приготви изключително прецизно заради високото съдържане на цианид в него, можещ да причини бърза смърт.
3. Фугу – морски дар за смелчаци
Рибата Фугу е един от най-големите деликатеси в Япония, въпреки че може да причини бърза, но мъчителна смърт поради високите нива на тетродоксин в месото ѝ. Тя може да бъде приготвяна единствено от готвачи, имащи специални разрешителни. В луксозните ресторанти всеки клиент трябва да подпише специална декларация преди рибата да му бъде сервирана.
4. Гъби двойници
Колкото и да се разпространени в кулинарията, с гъбите трябва да се внимава, защото някои техни видове са изключително отровни и не се различават от безопасните им двойници.
5. Смъртоносните жабешки бутчета
Един от най-вкусните африкански деликатеси са бутчета от жабата бик. Несготвени по правилния начин обаче, те могат да увредят бъбреците и да доведат до бавна и мъчителна смърт.
6. Китайска миди с нежелани екстри
Кървавите миди са голям деликатес в Китай. Те обаче са забранени в Поднебесната империя от 1988 година насам, защото с консумацията им можете да прихванете хепатит А и Е. Въпреки това все още се срещат по пазарите на далечната страна.
7. Отровният мармалад на баба
В голяма част на Европа се правят мармалади и сокове от плодовете на бъз. Приготвянето трябва обаче да е изключително прецизно, защото недобре свареният плод може да предизвика гадене и повръщане.
8. Листа от равен – ароматно и опасно
Горчивите бяло-червени корени от ревена са отлични хранителни стоки за подготовка на необичайни ястия. Но листата на това растение определено трябва да избягвате, защото предизвикват повръщане.
Коментари