gotvach.bg»Статии»Билки»Лазаркиня

Лазаркиня

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Лазаркиня
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Лазаркинята /Asperula Odorata/ представлява многогодишно тревисто растение с гладко, изправено и четириръбесто неразклонено стъбло, достигащо височина до 50 см. Листата се разположени прешленовидно по 8 в горната част на стъблото и по 6 в долната.

Цветовете на лазаркинята са бели, дребни и фуниевидни, събрани на върха на съцветието в щитовидни съцветия. Лазаркинята принадлежи към семейство Брошови.

Чашката е неразвита, венчето е четирилистно, а тичинките са 4 на брой. Плодът на лазаркинята е сух, покрит с твърди кукести четинки. Лазаркинята цъфти през април-май. Среща се в сенчестите гори в планинските и предпланинските райони на страната. Вирее на надморска височина от 800 до към 2000 метра.

Билката лазаркиня се среща и в Цяла Европа, Азия и Северна Америка.

Лазаркинята, наричана още миризлива лазаркиня е използвана още през 13 век в Англия за ароматизиране на питиета.

Билка Лазаркиня

Състав на лазаркиня

Лазаркинята съдържа кумаринови гликозиди, които след изсушаване започват да отделят кумарин, гликозида асперулозид, горчиви вещества и танини, етерично масло.

Събиране и съхранение на лазаркиня

За медицински цели се събират стръковете лазаркиня, набрани през април-май по време на цъфтежа. Отрязва се надземната част на билката на 30 см от върха надолу. Листата на билката се събират малко преди цъфтеж, от април до юни. Събраните части се изсушават и се съхраняват в проветриви помещения. Лазаркинята може да се закупи и от аптеките или специализираните магазини.

Лазаркиня в кулинарията

Лазаркинята се използва за ароматизиране на пудинги и болета. За ароматизиране на боле 5-6 стръка от билката се поставят в добре затворен съд /без да се нарязват/ и се заливат с 300 мл бяло вино. Оставя се да отлежи в продължение на 5-6 часа, след което стръковете лазаркиня се премахват.

Кашлица

Преди сервиране в получения винен извлек се налива остатъкът от бутилката бяло вино, две бутилки газирана вода и една бутилка шампанско. В промишлеността лазаркинята се използва при приготвянето на алкохолни напитки и за ароматизиране на тютюн.

Ползи от лазаркиня

Билката лазаркиня има много добро пикочогонно, противовъзпалително и отхрачващо действие. Лазаркинята се прилага при бъбречнокаменна болест, при хронични и остри катари на горните дихателни пътища, хронични възпаление на черния дроб, истерични припадъци, затруднено уриниране.

Водните извлеци от лазаркиня засилват сърдечната дейност и понижават кръвното налягане, разхлабват чревната мускулатура и увеличават пикочоотделянето. Освен това облекчават кашлицата и улесняват отхрачването. Външно се употребяват за лечение на гнойни пъпки и кожни хематоми.

В българската народна медицина лазаркиня се употребява за лечение на кашлица, камъни в бъбреците и жлъчката, болести на далака, жълтеница, сърцебиене, безсъние, главоболие, стомашни болки.

Аромат на лазаркиня

Една супена лъжица ситно нарязана лазаркиня се залива с 400 мл вряща вода. Захлупва се за 30 минути и се пие по 1 ч.ч. три пъти дневно.

Сварена с мащерка и градински чай се използва за пречистване на кръвта. Лазаркинята има подобен на валериан успокояващ ефект, оказвайки спазмолитично и температуропонижаващо действие. Възпрепятства съсирването на кръвта.

Много често лазаркиня се прилага при тромбози и сърдечен инфаркт, както и за увеличаване на диурезата. В тези случай се препоръчва приемът на чай със съставки 5 г изсушена лазаркиня, 25 г сушени листа от дива ягода, 50 г сушени листа и плодове от малина.

Една чаена лъжица от тази смес се залива с 250 мл студена вода, оставя се да кисне между 6-8 часа, след което се поставя на огъня да кипи 2-3 минути. Отварата се прецежда и се изпива наведнъж – това е дозата за целия ден.

Вреди от лазаркиня

Прекомерната употреба на лазаркиня може да причини главоболие, придружено с признаци на отравяне – гадене, главозамайване. Това се получава в резултат на действието на кумарина. Приемайте билката в строго определените дози. Лекарският контрол е препоръчителен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес