Таурин

Таурин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24712922k
Мускули

Тауринът (Taurine) е органична киселина, която е широко разпространена в животинските тъкани. Счита се за основна съставка на жлъчката, като се среща и в дебелото черво, мускулите и мозъка. Тауринът представява около 0.1% от общото тегло на човека. Таурин е аминокиселина, която стои в основата на множество продукти за стимулиране на нервната система.

Таурин всъщност е условно незаменима аминокиселина и представлява втората най-изобилстваща аминокиселина след глутамина в мускулната тъкан. Тази аминокиселина, която е главна съставна част на жлъчката, се открива в по-ниски количества и в тъканите. Интересен факт е, че тауринът не е част от същинската мускулна тъкан и просто съществува сред аминокиселините в мускулната клетка.

Етимологията са думата Taurine има латински корен и идва от латинското „Taurus”, означаващо телец ( разбирайте бик или вол). Това е така, защото най-напред, през 1927 година таурин е бил изолиран от жлъчка на вол от австрийските учени Friedrich Tiedemann и Leopold Gmelin.

Днес тауринът намира широко приложение в културизма. Той изпълнява ролята на наподобяващ действието на инсулина агент. Това означава, че тауринът може да усили метаболизма на глюкозата и аминокиселините. Подобно на креатина, таурин има способността да увеличава обема на клетката.

Доста често Таурин се използва в комбинация с креатин, защото намалява умората в мускулите при усилени тренировки, а и може да повиши капацитета на дадено упражнение. Тауринът изпълнява важна роля в клетъчното обемизиране.

Научни данни свидетелства, че трикратният дневен прием на таурин от по 500 мг може да забави протеиновия разпад. Като хранителна добавка при спортуващи, тауринът е с препоръчвана дневна доза: 2 - 3 g, разделени на два приема 30 минути преди и след тренировка, приети с течност.

Има експериментално доказателство, че таурин стимулира глюкозното покачване в клетките с 50%. Не е случаен и фактът, че в последните години таурин е често срещана и обикната съставка в различни енергийни напитки.

Освен в комбинация с креатин, таурин се прилага и с анаболни стероиди, защото може, както споменахме, да облекчи умората на мускулите. Освен това аминокиселината спомага за по-доброто усвояване на другите добавки и подобрява клетъчната активност.

Произход и състав на таурин

Голяма част от предлагания като хранителна добавка таурин е синтетичен. Произвежда се от 2-hydroxyethanesulfonic acid или от реакцията на Ethylene oxide, Aqueous sodium bisulfite. Както и при глутамин, тауринът е считан от доста специалисти за условно есенциална аминокиселина.

Тауринът е сулфонична киселина за разлика от повечето биологични молекули, които съдържат по-слабата карбооксилна група. Както загатнахме, таурин е наричан аминокиселина и в действителност е киселина съдържаща аминогрупа, но той не е аминокиселина в пълния смисъл на думата. Това е така защото таурин не съдържа едновременно амино и карбооксилна група.

Тауринът се образува в тялото от аминокиселините метионин и цистеин със съдействието на витамин В6. Под въпрос остава обаче дали тялото може да набави оптималните нива на Таурин. Хранителната добавка таурин няма противопоказания, а често в състава му се откриват желатин (капсула) и стеаринова киселина. Тези добавки не съдържат захар, сол, нишесте, мая, пшеница, глутен, царевица, яйчен белтък, ракообразни и консерванти.

Хранителни добавки

Ползи от таурин

Тази аминокиселина има широкоспектърно действие и е от изключителна важност за нормалното функциониране на различните системи при човек. Тауринът действа изключително ободряващо на нервната система, като повишава концентрацията и фокуса. Изпълнява фундаментални биологични функции - свързва аминокиселините в жлъчката, използвани за усвояване на мазнини и мастно разтворими витамини.

Таурин притежава мощно антиоксидантно действие и регулира осмозата в клетките. Тауринът стабилизира клетъчните мембрани и е важен при модулация на калциевата сигнализация и др. Тауринът е от незаменимо значение за функцията на сърдечно-съдовата система, развитието и и функционирането на скелетната мускулатура, ретината и централната нервна система.

Цялостно таурин подсилва имунната система и подобрява зрението. Той е буквално жизненоважен за усвояването на мазнините, абсорбирането на мастно разтворимите витамини, функциите на мозъка и нервната система. Транспортирането на електролити през клетъчните мембрани е една от функциите на таурина.

Таурин възпрепятства имунната функция като компонент на белите кръвни клетки. Той детоксифицира тялото, намалява нивата на холестерол, като по този начин предпазва от появата на камъни в жлъчния мехур. От изключителна важност е за работата на сърдечно-съдовата система, като кара паметта ни да работи на максимални обороти и подобрява възстановяването след физическо натоварване. Цялостното действие на таурин е като антиоксидант.

Дефицит на таурин

Липсата на таурин е възможна, като от дефицит на аминокиселината са застрашени най-вече вегетарианците. Това е така, защото диетата им изключва консумацията на месо, млечни продукти и яйца. Факт е, че при хора със затлъстяване се наблюдават намалени нива на Таурин в кръвта. Това от своя страна може да доведе до още по-активно напълняване, по-голямо увеличение на килограмите и натрупването на излишни.

Недостигът на Таурин понякога може да се изяви във функционалното увреждане на някои тъкани. Важно е да се знае, че усилени физически натоварвания, интензивни упражнения и други стресови ситуации изчерпват нивата на таурин, което е предпоставка за приемането й като хранителна добавка. Недостигът на таурин може да предизвика увреждане на ретината на очите и отслабване на имунната система.

Предозиране с таурин

Тауринът действа като стимулант на нервната система, затова високите дози не са препоръчителни. Първият симптом на предозиране на таурин е главоболието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Има го почти във всички енергийни напитки и не мисля,че е толкова безвреден.
1
1