Холин

AdminAdmin
Администратор
95442k
Фъстъците съдържат холин

Холинът е най-новият официален член на семейството витамин В комплекс. Холинът има много подобен на модифициране на мазнини ефект в мембраните на клетките. Това позволява на клетъчните мембрани да оперират с по-голяма гъвкавост при боравене и с водните молекули и с разтворимите мазнини.

Без холин много базирани на мазнини хранителни вещества и отпадъчни продукти не могат да преминат във и извън клетките. В допълнение холинът е и химически уникален, тъй като представлява триметилна молекула, което означава, че три метилови групи са свързани.

Функции на холин

Поддържане целостта на клетъчните мембрани - холинът е ключов компонент на много мазнини, съдържащи се в структурите на клетъчните мембрани. Тъй като клетъчните мембрани са почти изцяло съставени от мазнини, тяхната гъвкавост и цялост зависи от адекватните доставки на холин.

Поддържане метаболизма на метиловата група – холинът и неговата химическа уникалност като триметилна молекула го прави изключително важен за метаболизма на метиловата група.

Поддържане дейността на нервната система - холинът е ключов компонент на ацетилхолина, молекула, пренасяща съобщения в нервната система. Ацетилхолинът е първично химическо средство на тялото за пренасяне на съобщения между нервите и мускулите.

Холинът намалява хроничното възпаление - хората, които приемат високи средни количества холин имат по-ниски нива на възпаление.

Дефицит на холин

Дефицитът на холин води до риск от коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови проблеми. Малкият дефицит на холин е свързан с умора, безсъние, слаба способност на бъбреците да концентрират урина, проблеми с паметта и нервно-мускулни дисбаланси. Увеличаващия се холинов дефицит може да доведе до дефицит на друг, критично важен за здравето витамин В - фолиева киселина. Големият хранителен дефицит на холин от своя страна може да доведе до чернодробна недостатъчност, сърдечно-съдови болести, нарушен растеж, аномалии в костната формация, липса на формация на червени кръвни клетки, безплодие, респираторен дистрес при новородени, бъбречна недостатъчност, анемия и високо кръвно налягане.

Предозиране с холин

Приемането на високи дози холин (10-15 грама) се свързват с появяване на необичайна миризма на тялото, повръщане, повишено отделяне на слюнка и потене.

В допълнение може да се отбележи, че ниският прием и на други хранителни вещества може да доведе до холинов дефицит. Тези хранителни вещества включват витамин В3, фолиева киселина, както и аминокиселината метионин. Причината за това е свързана с необичайната химическа структура на холина като триметилна молекула. Чернодробните проблеми, включително чернодробната цироза, са често срещани фактори, които допринасят за холинов дефицит.

Ядките са богати на холин

Някои лекарства като Метотрексат - лекарство, използвано предимно за лечение на рак, но също така и в лечението на ревматоиден артрит и псориазис и антиконвулсантните лекарства също увеличават риска от холинов дефицит.

Ползи от холин

Поради важността му в метаболизма на мазнините, холинът е от изключително значение за предотвратяване на почти всички здравни проблеми, свързани с черния дроб, включително алкохолизъм и цироза. Холинът помага за подобряване състоянието и в случаи на епилепсия, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, проблеми с паметта, нервномускулни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, мозъчни нарушения, аутизъм, респираторен дистрес при новородени, анемия, безплодие, високо кръвно налягане и др.

Източници на холин

Най-богатият източник на холин не са определени храни, а е хранителна добавка, наречена лецитин. Лецитинът най-често се добавя към храните като емулгиращо вещество, което помага да задържи хранителните компоненти заедно. Повечето количества лецитин се извличат от соята.

Хранителните източници, съдържащи холин са: соя и соеви продукти, яйчен жълтък, масло, фъстъци и фъстъчено масло, картофи, карфиол, домати, банани, мляко, портокали, леща, овес, ечемик, царевица, сусамови семена, ленени семена, както и пълнозърнест пшеничен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес