Gotvach.bg»Статии»Хормони»Тестостерон

Тестостерон

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Молекула Тестостерон

Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Хормонът се секретира основно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските индивиди, но малки количества се секретират и от надбъбречните жлези. Тестостеронът е главен мъжки хормон и анаболиден стероид.

Както при мъжете, така и при жените тестостерон играе ключова роля за здравето и доброто физическо състояние. Заедно със сексуалната активност, която включва регулиране на либидото, плодовитостта и мускулната маса, тестостеронът спомага за увеличаване на енергията. В нормално състояние мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към този хормон.

Когато тестостеронът попадне в кръвта, той се транспортира до прицелните органи и тъкани, където се превръща в дихидротестостерон. Това е и активната форма на тестостерона. Дихидротестостеронът е приблизително 10 пъти по-активен от тестостерона и е пряко отговорен за оплешивяването и мутирането на гласа. За голямо съжаление той влияе негативно върху простатата – много често стимулира образуването на рак в областта.

Функции на тестостерон

Хормон Тестостерон

Тестостеронът играе редица важни функции в човешки организъм. Той намалява нивата на холестерина, подпомага растежа на костите, увеличава синтезирането на протеини.

При мъжете тестостеронът съдейства за оформянето на вторични полови белези и регулира производството на стероиди. Той отговаря за развитието на окосмяването, пениса, простатата, адамовата ябълка. Тестостеронът координира изграждането на мускулите и разграждането на мускулна тъкан.

Важно е да се отбележи, че тестостерон не е единствения хормон, който определя мъжкия характер. От изключителна важност е съотношението между тестостерона и женския хормон естрадиол, който също се произвежда в мъжкия организъм.

Тестостеронът стимулира мастните жлези по кожата, засилва сексуалното желание и стимулира агресивно поведение.

Благодарение на тестостерона чувствителността към болка намалява, той стимулира отделянето на феромони, може да доведе до загуба на окосмяване по главата. Тестостеронът стимулира пространственото мислене. За пример – доказано е, че жени с ниски серумни нива тестостерон имат затруднения при паркирането на колата.

Тестостерон

Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато човек е щастлив и възбуден, именно когато организмът има нужда от нея. Когато обаче човек е напрегнат или сърдит, скоростта на производство на тестостерон бързо намалява.

Нормални нива тестостерон

В нормално състояние нивата на тестостерона са между 300 – 1200 ng/dl при мъжете; 20-75 ng/dl при жените. Свободният тестостерон при мъжете е между 15-45 pg/ml и 1-3 pg/ml при жените.

Високи нива тестостерон

Високите нива на хормона в тялото могат да причинят сериозни негативни последици. При прекалено високи нива тестостерон се повишава риска от образуване на тумори в черния дроб и бъбреците, нарушаване на сърдечния ритъм и редица други кардиологични нарушения.

Установена и завишена склонност към образуване на опасни тромби в мозъка. Високите дози тестостерон могат да доведат и до тежки психически заболявания, които много често са дългосрочни и трудно лечими.

Тестостерон

При дълготрайно внасяне на големи количества хормон в тялото се наблюдава нарушаване на сперматогенезата. При жените негативните странични ефекти от високите нива тестостерон се изразяват в увеличаване на окосмяването, нередовна менструация, придобиване на мъжки черти на лицето. Възможно е да настъпи и липса на овулация.

Ниски нива на тестостерон

Ниските нива на хормона също могат да доведат до отклонения като ниско самочувствие, липса на либидо, чувство за слабост и обща липса на тонус.

Симптоми при ниски нива тестостерон са следобедна сънливост, натрупване на килограми в областта на стомаха, сутрешната ерекция изчезва, а останалите стават по-колебливи, мускулатурата започва да отслабва. Това са все неща, които са характерни за по-възрастните хора. В подобни случаи трябва да се търси причината за оплакванията.

Ако не се вземат мерки при ниски нива на тестостерона, опасностите, които дебнат са редица. Доказано е, че това състояние предразполага към развитие на съдови инциденти, инфаркт и инсулт. Друга негативна последица е развитието на остеопороза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес