Акриламид

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Акриламид

Акриламид представлява опасно химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производство на пластмасови опаковки.

Вреди от акриламид

Според редица изследвания акриламид проявява силни токсични ефекти спрямо нервната система, както при експериментални хора, така и при хора, които работят в области с излагане на акриламид. Акриламидът е доказан канцероген при експериментални животни, предизвиквайки образуване на тумори в редица органи.

Няма категорични доказателства за подобно действие при хората.

През 1994 година Международната агенция за изследване на рака класифицира акриламида като „вероятен канцероген при хората“.

Допустима доза акриламид

Според информация на Международната агенция за изучаване на рака акриламид може да предизвика генни мутации и има канцерогенно действие върху човешкото тяло.

Световната здравна организация е определила пределно допустима норма на неговата концентрация във водата – 0.1 мкг за 1 литър.

В Германия например производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт с торбичките с хранителните продукти, в тях не попада поведе от 10 мкг акриламид на 1 кг продукт.

Източници на акриламид

Пържени картофи

Кои храни съдържат канцерогена акриламид? Хляб и брашно, ориз, месо, сурови картофи, рибата и много други хранителни продукти са изследвани за наличие на акриламид. Учените откриват, че продуктите, които са направени от богати на нишесте картофи и различни зърнени култури, са буквално задръстени от този канцероген.

Следващата закономерност, която откриват учените е, че тези продукти са преминали термична обработка над 120 °C – печени във фурна, на грил, пържени.

Високото съдържание на акриламид идва от аминокиселината аспарагин, която при нагряване от 120 до 185 °C и повече се превръща в така вредното съединение.

Трябва да се отбележи, че акриламид не се съдържа в храните само защото производителите тровят хората или не спазват технологичните процеси. Ако вкъщи се изпържат картофи във фритюрника, количеството акриламид ще бъде същото, както в пържените картофи по заведенията. За да се избегне опасността от акриламида, храната трябва да се вари или задушава.

Претоплянето на пържени ястия в тигана или на фурната също не се препоръчва, защото по този начин съдържанието на акриламид се увеличава двойно.

Други източницина кариламид – акриламидът е токсично химично съединение, което лесно полимеризира, затова се използва в производството на полиакриламидни материали.

Полиакриламидът, от своя страна, намира много приложение – като утаител в пречистването на питейна вода, в синтеза на багрила, в козметиката, в хартиената промишленост. Източник на акриламид е и цигареният дим.

Препоръката на Европейската комисия за мониторинг нивата на акриламид в храните от май месец 2007 година, е страните-членки да извършват мониторинг на тези нива ежегодно.

Пържено

Категориите храни, които попадат в черния списък, са картофени чипсове и пържени картофи; картофени продукти, предназначени за приготвяне в домашни условия; бисквити, хляб и зърнени закуски; стерилизирани бебешки храни и бебешки храни на зърнена основа, както и много други продукти.

По данни на Световната здравна организация в чипса има 1343 мкг/кг; в сухите закуски 150 мкг/кг; в пържените картофи 330 мкг/кг; в царевичните пръчки 167 мкг/кг; в бисквити, тостове и сладкиши 142 мкг/кг; в печеното пиле 52 мкг/кг.

Намаляване нивата на акриламид

Стана ясно, че не е достатъчно да спрем да си поръчваме пържени картофи в заведенията, защото дори приготвени в домашни условия, те пак са вредни.

Съветът на лекарите в Европа към населението е печене на продуктите до златисто, а не до кафяво. Особено опасно става положението, ако ястието е прегоряло. Следващата препоръка е избягването на панирането като метод на готвене.

Панировката осигурява допълнителни въглехидрати, които при високи температури образуват акриламид. По възможност печенето да се замени с варене. Бързите храни трябва да отстъпят място на натуралните продукти.

Вижте още къде се крие акриламидът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest