Gotvach.bg»Статии»Витамини»Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин

AdminAdmin
Администратор
95442k
Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин са два от най-обилно приеманите каротеноиди. За разлика от бета-каротина, алфа- каротина и бета -криптоксантина, тези два вида каротеноиди не се считат за "провитамин А" съединения, тъй като те не се превръщат в организма в ретинол - активна форма на витамин А. Макар че тези каротеноиди и са с жълти пигменти, те се намират концентрирани в храни с други цветове, особено в листата на зелените зеленчуци.

Лутеинът служи като пигмент за поглъщане на светлината и осъществява защита срещу вредните слънчеви лъчи и действията на свободните радикали. В организма на човек лутеинът се намира в лещата и макулата на ретината. Той и зеаксантинът са познати като пигменти на макулата. Установено е, че около 75% от хората не приемат достатъчно от тези два пигмента. Тъй като организмът не може сам да ги произведе, той трябва да си ги набави отвън. Недостиг на лутеин се наблюдава по-често при хора със светли очи и пушачи.

Необходимо количество лутеин

Според проведените изследвания, за да се намали риска от възникване на катаракта и макулна дегенерация количеството лутеин, което трябва да се приема дневно, е минимум 6 мг. При хора, които вече имат увреждания или онези, които попадат в рисковите групи за възникване на подобни проблеми, приемът на лутеин трябва да се увеличи от 20 до 40 мг всеки ден.

Действие на лутеин и зеаксантин

Лутеинът заедно с зеаксантин се усвояват около 5 пъти по-добре, отколкото бета-каротина. Те се свързват със специален ретанен белтък и се разпределят в лещата и ретината. Лутеинът се натрупва по цялата ретина, докато зеаксантинът - предимно в макулата.

Според последните проучвания високите количества на лутеин не само предпазват от макулна дегенарация, но имат възможност и да възстановяват вече започналия процес. Плазменото ниво на лутеина нараства пропорционално с приетата дневна доза. То достига своята най-висока стойност при 20 мг на ден. Все пак само лутеин не е достатъчен, затова той се комбинира с зеаксантин.

Функции на лутеина и зеаксантин

- Антиоксидантна дейност – те са съединения, които помагат в борбата с рака и забавяне процесите на стареене. Те са мощни антиоксиданти, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от т.нар. свободните радикали;

- Подобряване здравето на очите - очите са хранилища за каротеноидите, лутеина и зеаксантина са концентрирани в ретината и лещата. Проучвания сочат, че по-високият хранителен прием на лутеин и зеаксантин е свързан с намаляване на риска от катаракта и възрастово-обусловена макулна дегенерация;

В дългосрочен план недостатъчният прием на лутеин и зеаксантин е свързан с увеличаване риска от хронични заболявания, включително сърдечно заболяване и различни ракови заболявания.

Лутеинът е чувствителен към процесите на готвене и съхранение. Продължителното готвене на зеленолистните зеленчуци намалява тяхното съдържание на лутеин.

Каротеноидите като лутеин и зеаксантин са мастноразтворими вещества и като такива изискват наличието на диетични мазнини за правилното им усвояване чрез храносмилателния тракт. Поради ниската консумация на плодове и зеленчуци, много млади хора не получават достатъчно количество лутеин и зеаксантин. От своя страна пушачите и хората, които консумират алкохол също могат да имат по-ниски от нормалните кръвни нива каротеноиди.

Лекарствата за понижаване на холестерола, като Cholestyramine, Colestipol и Colestid, водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите. В допълнение, маргарините обогатени с растителни стероли като Benecol, могат да намалят абсорбцията на каротеноиди. Olestra, заместител на мазнини, който се добавя в снаксовете, също може да намали абсорбцията на лутеин и зеаксантин.

Лутеинът и зеаксантинът могат да играят важна роля в лечението и / или предотвратяването на следните заболявания: СПИН, свързана с възрастта макулна дегенерация, астма, ангина, катаракта, рак на шийката на матката, цервикална дисплазия, заболяване на сърцето, ларингиален рак, рак на белия дроб, мъжки и женски стерилитет, остеоартроза, пневмония, рак на простатата, артрит, рак на кожата, вагинален кандидос и др.

Лутеинът и зеаксантинът се съдържат в повечето случаи заедно в хранителните добавки, особено при тези съдържащи екстракти от цветето невен.

Зелените зеленчуци като зеле, спанак, ряпа, маруля, броколи, тиквички, градински грах и брюкселско зеле са сред най-добрите източници на лутеин и зеаксантин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес