Яденето на червено месо десет или повече пъти седмично може да увеличи риска от загуба на зрението, установи проучване. Прекалената консумация на месо би могла да доведе до проблеми с очите заедно с напредването на възрастта.
Дегенерация на макулата е водеща причина за тежка загуба на зрението при хора на възраст 50 или повече години. Условията или така наречените рискови фактори, които водят до загуба на зрението в центъра на зрителното поле (макулата), са възраст, фамилна анамнеза и тютюнопушене.
Последният беше единственият известен рисков фактор в действителност, който можете да премахнете, за да намалите риска от слепота.
Австралийско проучване установи, че хората, които поемат изобилие от червено месо или по-специално колбаси, са предразположени да развият увреждане на макулата.
Изследователи от Мелбърн наблюдавали хранителния режим и здравето на очите на 5604 мъже и жени в продължение на десет години.
Те установили, че хората, които ядат червено месо повече от 10 пъти на седмица, са с 50 процента по-висок риск от дегенерация на макулата, отколкото тези, които ядат месо 4 или по-малко пъти на седмица. Също така хората, които ядат много салами или наденица, са силно предразположени към това увреждане.
От друга страна, в изследването е установено, че яденето на пилешко месо е полезно и дори може да ви предпази от увреждане на зрението.
Ако сте любител на месото и месните изделия, не се притеснявайте - консумирайте повече пилешко и телешко месо. Множество изследвания показват, че диета, богата на няколко хранителни вещества, включително витамин C, витамин E, лутеин, зеаксантин, селен и цинк, може да помогне да поддържате здравето на вашето зрение.
Важно е да се отбележи, че освен за зрението яденето на по-големи количества червено месо влияе на цялостното здраве на човешкия организъм и продължителността на живота.
От една страна, червеното месо е отличен източник на цинк, хранително вещество, много важни за здравето на очите. И все пак червеното месо и пушеното червено месо в частност съдържат химични съединения, наречени нитрозамини, които са вредни за вашето здраве.
Съвети за оптимално здраве на очите:
Разнообразна храна
Яденето на риба два пъти седмично е свързано с намаляване на 24 до 33 процента риска от увреждане на макулата. Разнообразното хранене със здравословен микс от растителни храни, богати на антиоксиданти, както и протеинов избор, който да включват риба, птиче месо, както и червено месо в умерени количества, са важни за здравето на вашите очи.
Моркови
Според Американската оптометрична асоциация (AOA) оранжевите зеленчуци са страхотни за очите, защото те са изпълнени с хранителния бета-каротин, който е от съществено значение за нашето зрение, но спанакът и другите тъмни листни зеленчуци са най-здравословните храни за очите като цяло. Те съдържат хранителни вещества, които са от ключово значение за здравето на очите и няма къде другаде да ги намерите.
Никога не изключвайте от менюто си:
1. Лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се в пъстрите плодове и зеленчуци като броколи, спанак, царевица, зелен фасул, грах, портокали, мандарини;
2. Есенциалните мастни киселини, намерени в мазните риби като риба тон, сьомга, херинга;
3. Пълнозърнестите храни;
4. Пилешкото и яйцата;
5. Витамин C, открит в плодове и зеленчуци, включително портокали, грейпфрут, ягоди, папая, зелените чушки и доматите;
6. Витамин E, съдържащ се в растителните масла като шафраново или царевично масло, бадеми, орехи, сладки картофи и слънчоглед.
7. Цинк, намерен в екстра-крехкото червено месо, птичето месо, черния дроб, мидите, млякото, боба и пълнозърнестите храни.
Коментари