Хлорофил
ChlorophyllHlorofil

Хлорофил

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Броколите са богати на хлорофил

Хлорофилът представлява органично съединение, което се открива във всички зелени растения и водорасли. Може би няма човек, който да не знае, че именно хлорофилът е ключовият фактор за протичане на фотосинтезата, като абсорбира слънчевата светлина и я използва за превръщането на въглеродния диоксид във въглехидрати.

Неслучайно някои хора наричат хлорофила растителния еквивалент на човешката кръв, защото той е основният източник на живот на растенията. Другата причина е, че хлорофилът е структуриран на молекулярно ниво почти като хемоглобина в човешката кръв. Разликата е в централния атом на молекулата на хлорофила, която съдържа магнезий, а не желязо.

През далечната 1926 година ученът Чарлз Шнабъл изследва житни треви и възможната връзка между хемоглобина при човека и феофитина при хлофорила. По-нататъшните изследвания само потвърждават откритието и всичко води към заключението, че хлофорилът е стимулант на червените кръвни клетки в костния мозък.

Ползи от хлофорил

За първи път хлофорилът започва да се използва с медицинска цел в средата на изминалия век. Той изпълнява две много важни функции – подобрява кръвообращението и повишава хемоглобина.

Хлофорилът влияе благоприятно върху сърдечно-съдовата система, подобрява работата на матката и белите дробове, пречиства черния дроб от токсини, тежки метали и отпадъчни продукти. Притежава много ценно противовъзпалително, антиоксидантно и регенериращо действие.

Редица специалисти смятат, че една от най-важните ползи за здравето, които хлорофилът носи, е да обогатява кръвта с кислород, а едновременно с това да я пречиства от вредните токсини.

Хлорофилът предпазва и спомага за лечението на атеросклероза, подпомага възстановяването на тъканите, лекува рани и заболявания, които са свързани с наличието на оксалатни камъни.

Хлорофил

Подобрява функцията на щитовидната жлеза и повишава имунитета, предпазва от бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

Смята се, че хлофорилът има изразени антикацерогенни свойства, блокира и извежда вредните химикали от тялото, които увреждат ДНК-то. В хлорофила има високи нива на витамин А, който го превръща в мощен антиоксидант.

Хлорофилът съдържа още фолиева киселина, желязо, протеини, калций, витамини К и С, като всички те са изключително важни за укрепването на имунитета. На хлорофила се приписва и антисептично действие, защото укрепва целостта на тъканите и повишава устойчивостта на клетките, което, от своя страна, предпазва от растеж на бактериите.

Хлорофилът е изключително ценен по отношение на премахване на лошия дъх и други неприятни телесни миризми. Той подпомага поддържането на здрава храносмилателна система, което води до по-малко неприятни миризми.

Хлорофилът осигурява голямо количество магнезий и спомага за доставянето на кислорода до всички тъкани и клетки. Магнезият е важен не само за доставянето на кислорода, но и за формирането на костите, нервите и функциите на мускулите.

Освен всичко това той е от решаващо значение за здравето на бъбреците, черния дроб, храносмилателната и нервната система, сърдечно-съдовата система, жлезите, секретиращи хормони и мозъка. Всички те разчитат на магнезий за своите функции. Хлорофилът помага при анемия, защото стимулира червените кръвни телца.

Съвременният начин на хранене с много рафинирани продукти, бедни на фибри и богати на мазнини, причинява сериозни проблеми на стомаха и дебелото черво. Именно зелените зеленчуци с високо съдържание на хлофорил помагат за доброто здраве на дебелото черво.

Източници на хлорофил

Хлорофилът притежава редица съставки, които го правят ценна част от здравословния хранителен режим. Съдържа се най-много в тъмнозелените зеленчуци – спанак, къдраво зеле, броколи, марули, грах. Открива се в пшеницата и ечемика, спирулина и някои водорасли. Правилото е, че колкото по-зелена е една храна, толкова по-богата на хлофорил е тя.

Когато се консумират тези зеленчуци обаче, те не трябва да бъдат подложени на дълга термична обработка, защото тя намалява хлорофила в тях. Най-добре е да се консумират сурови или варени за кратко.

Зеленолистни зеленчуци

Хлорофилът вече може да се открие и под формата на различни хранителни добавки, които могат да се закупят от специализираните магазини. Въпреки всичко най-добре е ценното вещество да бъде набавяно от неговите естествени растителни източници.

Ново изследване дава много интересни факти относно консумацията на богати на хлорофил храни. Оказва се, че е най-добре хората да консумират зеленчуците, когато седят на слънце, защото по този начин митохондриите в човешките клетки произвеждат много повече енергия, когато са на слънчева светлина.

Същото това изследване посочва, че благодарение на богатата на хлофорил диета хората успяват да уловят слънчеви лъчи с определена дължина на вълната, което повишава произвежданата от митохондриите енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest