Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кои са нетлъстите рибиКои са нетлъстите риби
18 Август
Видовете риба се делят на три вида - тлъсти, средно тлъсти и нетлъсти. Ярки представители на нетлъстите риби са треска, пъстърва, платика, щуката и други....
Кои подправки подхождат на различните месаКои подправки подхождат на различните меса
19 Май
За да е вкусно свинското месо, то има нужда от черен и червен пипер, за предпочитане млян. Черният пипер и лютият червен пипер са перфектни подправки за пилешкото месо. Лютият червен пипер е подходящ за пилешки...
Кои подправки подхождат на различните месаКои подправки подхождат на различните меса
08 Май
Всеки човек има собствени предпочитания към подправките, които използва за овкусяване на храната си. В следващите редове ще се спрем конкретно на месото и по-точно на подправките за различните видове месо. - Универсалните...
Полезни ли са мазните меса?Полезни ли са мазните меса?
07 Март
Консумацията на месо предизвиква все по-яростни дискусии в обществото и между дискусиите остава малко назад един частен случай около консумацията, а именно мазното месо. Първата реакция обикновено е, че такова место трябва...
Диетична кухня: Кои меса са подходящи и как да ги приготвямеДиетична кухня: Кои меса са подходящи и как да ги приготвяме
03 Февр.
При спазването на диети се предпочитат нетлъсти меса и то от млади животни - телешко, говеждо, птиче и агнешко. При различни заболявания може да се разреши свинското и овчето месо, но без мазнината....
Желиращ бульон от месаЖелиращ бульон от меса
04 Дек.
Щом заврат, се отпенват, прибавя се оцет и се варят 4 часа, като непрекъсната се отстранява пяната. 30 минути преди да са готови, се слагат едро нарязаните целина, моркови, корените от магданоз и лук....
Пълнена тиква с месаПълнена тиква с меса
20 Ноем.
На дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите...
Сос за варени месаСос за варени меса
17 Окт.
Оцетът, зърната черен пипер и лукът се варят, докато остане половината /около 2 лъжици/. Прибавя се бульонът и се разбива добре. Вари се на тих огън, докато сместа се сгъсти. Прибавят се жълтъците, предварително разбити...
Сос за печени месаСос за печени меса
27 Април
1
Сосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното. Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер. Сосът се посолява и се...
Сос за печени месаСос за печени меса
27 Април
1
Сосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното. Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер. Сосът се посолява и се...
Кафяв сос за месаКафяв сос за меса
03 Април
Брашното препечете до зачервяване в сух тиган на котлона, като непрекъснато бъркате. Започнете да доливате към препеченото брашно бульон от варенето на месото, като непрекъснато разбивате. Разредете соса до желаната...
Вредни ли са пушените меса и сиренаВредни ли са пушените меса и сирена
23 Ноем.
В последните години се тиражира мнението, че пушените продукти са вредни. Това е вярно. В пушените продукти – меса, риба, сирене, се съдържат канцерогенни вещества, т. нар. N-нитрозамини. Те се разпространяват...
Белите или червените меса са по-полезниБелите или червените меса са по-полезни
03 Март
Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в древността хората са ловували, за да се изхранват. Въпреки че днес ловът е едно от най-предпочитаните хобита сред мъжете, той не е средство за препитание, а...
Меден сос за печени месаМеден сос за печени меса
10 Ноем.
Разбийте добре горчицата с меда. Прибавете към тях оцета и зехтина, а накрая сипете соевия сос. Ако желаете, може да поръсите соса с черен пипер. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Съхранявайте соса за...
Пикантен кетчуп за печени месаПикантен кетчуп за печени меса
01 Август
Тази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, която сервирам към печени меса или сандвичи. Измивам доматите и ги смилам в блендер. Лютите чушки обработвам задължително с ръкавици. Отстранявам дръжките,...
Марината за меса на скараМарината за меса на скара
12 Март
1
Обелете лука и нарежете на ленти или пръстени. Обелете чесъна и нарежете на ситно. Подправете добре желаното месо със сол, черен пипер и червен пипер. Покрийте с лук и чесън и поръсете с масло. Сложете толкова масло...
Апетитно пикантна глазура за месаАпетитно пикантна глазура за меса
11 Май
Тази глазура ще ви изненада с божествения си аромат от характерните за тази кухня специфични подправки, с добавена пикантна нотка и цитрусова свежест. Подходяща е както за свински ребърца, така и за пилешко месо, шунка или...
Зелеви сарми с нарязани месаЗелеви сарми с нарязани меса
10 Дек.
Сервирайте зелевите сарми, докато са още топли....
Магданозен сос за студени месаМагданозен сос за студени меса
13 Януари
Поставяме изчистения чесън, измития и подсушен магданоз, доматеното пюре, краставичките, горчицата, лютата чушка без семките, солта, зехтина и балсамикото в купата на блендер или миксер и пасираме, докато се получи еднородна...
Варени меса с хрянов сосВарени меса с хрянов сос
20 Дек.
Нарежете месото на порции и го сварете в подсолена вода. Сервира се залято с разтопеното масло и хряновия сос, поръсено с нарязан на ситно магданоз. Сос: В студена вода размийте брашното и го смесете с киселото мляко и...
Капама със сарми и четири месаКапама със сарми и четири меса
03 Януари
За тази уникална празнична капама тиган се загрява олио. Запържва се каймата, като се прави на парченца. Добавя се и оризът, за да се запържи. Добавя се около 900 милилитра вода, за да се сготви оризът, като периодично...
Прясно зеле с меса и туршияПрясно зеле с меса и туршия
23 Окт.
Нарязвам зелето и го осолявам, намачквам хубаво с ръце. В подходяща тенджера слагам олиото, като загрее, сипвам зелето. Запържвам, докато поомекне, добавям нарязания лук и чесън, нарязани на ситно. Изпържвам за 5-...
Кисело зеле с меса и сармиКисело зеле с меса и сарми
27 Май
2
Отделете около 10 листа от зелето за сармите. Останалото зеле нарежете на ситно. Нарежете лука и в малко мазнина го запържете. Добавете каймата и разбърквайте докато се запържи. Сложете ориза, черния, червения пипер...
Пълнена тиква с 3 вида месаПълнена тиква с 3 вида меса
22 Януари
1
Първо се заемаме с подготовката на тиквата - внимателно изрязваме капаче и с помощта на лъжичка започваме да дълбаем тиквата, като отстраняваме семето, а и част от стените, за да поизтънеят. Правят се леки разрези по цялото...
Меса с кисело зеле в гювечМеса с кисело зеле в гювеч
30 Юни
Нарязваме пилешкото и свинското месо на средно големи парчета. Нарязваме и наденицата на вкус. Накълцайте зелето на тънко. Вземете гювеч и сложете капки олио на дъното. Редувайте продуктите в гювече. Сложете зеле,...