Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
При тромбофлебит на краката - вани с бял смилПри тромбофлебит на краката - вани с бял смил
05 Март
Изсипете в кофа вряла вода и пуснете в нея 200 грама суха билка бял смил. Покрийте кофата, за да се запари....
При хипотония - жълт смилПри хипотония - жълт смил
16 Май
Залейте 10 грама суха билка жълт смил с 1 чаша вряща вода. Запарете под капак на топло за 30-40 минути, прецедете. Вземете по 1/3 - 1/2 чаша, 2-3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Билката жълт смил доказано повишава...
Безсмъртниче (Жълт смил)Безсмъртниче (Жълт смил)
24 Юли
1
Жълт смил /Helichrysum arenarium/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцвети /Asteraceae/. Билката е известна още като безсмъртниче, каменно цвете, сухо цвете и неувяхка. Във Франция ѝ казват...
За чернодробни проблеми - жълт смилЗа чернодробни проблеми - жълт смил
16 Април
Залейте 2 супени лъжици жълт смил с 1 литър вода. Сварете в емайлирана тенджера със затворен капак на слаб огън за 10 минути. Запарете 20 минути. Приема се по 1/2 чаша, 3-4 пъти на ден, 20 минути преди хранене. Курс на...
Извлек с жълт смил при жълтеницаИзвлек с жълт смил при жълтеница
26 Март
Накиснете жълтия смил във водата и оставете да престои така около 8 часа. От време на време разбъркайте течността. След това прецедете и изпийте в рамките на един ден - три пъти преди хранене. Извлекът е полезен...
Бял оманБял оман
09 Май
2
Бял оман /Inula helenium L./ представлява многогодишно тревисто растение с дебело късо коренище с многобройни придатъчни корени. Стеблото е изправено и набраздено, гъсто късовлакнесто, и е слабо разклонено. Листата на белия...
Бял РавнецБял Равнец
30 Април
2
Белият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни. Представлява многогодишно тревисто растение, което достига височина 1 метър. Цялото...
Бял имелБял имел
20 Февр.
Бял имел /Viscum albium L./ представлява малко вечнозелено паразитно храстче, чиито месесести листа се използват с лечебна цел. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите. Има разклонено...
Бял ШоколадБял Шоколад
12 Дек.
1
Белият шоколад е производно на шоколада, което официално не може да бъде наречено шоколад. Характеризира се с бледо жълт цвят, подобен на слонова кост. Белият шоколад се приготвя по коренно различен начин от тъмния и млечния...
Бял амурБял амур
04 Дек.
Бял амур (Ctenopharyngodon idella) е един от най-големите представители на семейство Шаранови. Той е пренесен в страната ни от Русия, а родината му са реките Амур и Усури в Далечния изток. Поради изключително ценните си стопански...
Бял пиперБял пипер
31 Август
Белият пипер е подправка, която се използва широко в кулинарията. Отличава се с характерна миризма и леко парлив привкус. Тя се добива от плодовете на увивното растение Piper nigrum, от което се произвежда и добре познатият...
Бял борБял бор
25 Юни
1
Белият бор /Pinus sylvestris / представлява вечно зелено иглолистно дърво от семейство Розоцветни, до 40 м високо. Кората му в основата е тъмносива и силно напукана. Младите клонки на бора са зеленикави. Листата са игловидни...
Бял трънБял трън
21 Окт.
Почти всички хора са чували за магарешкия бодил. Повечето хора смятат, че това е разговорно название на билката бял трън. Това виждане е погрешно. Въпреки приликата те са различни растения. Лечебна е само билката бял трън...
Бял ВоалБял Воал
08 Август
Ако сте спрели погледа си на заглавието на темата ни, вероятно веднага ще решите, че ще ви съветваме как да организирате сватбата си, каква сватбена рокля да изберете и най-вече - на какъв тип воал да се спрете. Веднага...
Бял Полиран ОризБял Полиран Ориз
01 Юли
Какво представлява белия полиран ориз Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест...
Лилиум Бял КремЛилиум Бял Крем
07 Юни
Лилиумът, наречен Бял Крем (лат. Lilium candidum) не е сорт, това е естествен отделен вид Лилиум. Той е високо луковично растение – достига до 1.5 м височина. На всеки цветонос се образуват от 5 до 20 цвята. Лилиумът...
Бял сладкишБял сладкиш
17 Май
Приготвяне на блата Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно...
Бял курбанБял курбан
20 Август
Традицията за приготвяне на курбан е той да бъде бистър или бял и да НЕ присъства нищо, което е червено и напомня за кръв. По тази логика в курбанът НЕ се слагат моркови, червени чушки, няма запръжки и т.н....
Бял хлябБял хляб
27 Януари
Маята се размива с малко мляко и захарта и се оставя да бухне. Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разтопеното масло, маята, едно разбито яйце и останалото мляко, което се прибавя...
Бял руснакБял руснак
06 Август
Сложете няколко кубчета лед в предварително изстудена чаша и долейте Калуата или друг ликьор с кафе. Смесете отделно водката с прясното мляко и бавно излейте върху ликьора – целта е коктейлът да стане на 2 пласта....
Бял хайверБял хайвер
13 Януари
2
Изсипваме киселото мляко в по-голям съд, слагаме смлените орехи, счукания чесън, майонезата, черния пипер, сол, оцет и олио. Натрошаваме сухия хляб на трохи и слагаме 2 лъжици галета и разбъркваме хайвера. Салатата...
Бял кексБял кекс
21 Юни
Белтъците се разбиват много добре със захарта. Към тях се прибавят нарязаните бадемови ядки и сушените боровинки. Сместа се разбърква добре, към нея се прибавя прясното мляко и пресятотo брашно с бакпулвера. Сместа...
Бял кремБял крем
04 Май
3
Сварете прясното мляко заедно със захарта и го дръпнете от котлона. При непрекъснато бъркане към него започнете да прибавяте 5 разбити яйца. Слага се и желатинът, който е предварително накиснат според указанията на опаковката...
Бял мъжБял мъж
02 Дек.
3
Подсирвате млякото с маята. Сиренето, което се получава отцеждате в цедилка от тънък памучен плат. Добре отцедено, го изваждате в тавичка и го пържите на умерено силен огън до отделяне на мазнината му. Сипвате по...
Бял сосБял сос
16 Ноем.
1
Загрейте 2 с.л. масло, добавете брашното и запържете до златисто. Разредете сместа с 1 ч.ч. горещ бульон като бъркате непрекъснато. Когато брашното се разбие добре, добавете постепенно и останалия бульон. Сложете ситно...