Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
При тромбофлебит на краката - вани с бял смилИзсипете в кофа вряла вода и пуснете в нея 200 грама суха билка бял смил. Покрийте кофата, за да се запари....
05 Март
При хипотония - жълт смилЗалейте 10 грама суха билка жълт смил с 1 чаша вряща вода. Запарете под капак на топло за 30-40 минути, прецедете.
Вземете по 1/3 - 1/2 чаша, 2-3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.
Билката жълт смил доказано повишава...
16 Май
Безсмъртниче (Жълт смил)Жълт смил /Helichrysum arenarium/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцвети /Asteraceae/. Билката е известна още като безсмъртниче, каменно цвете, сухо цвете и неувяхка.
Във Франция ѝ казват...
24 Юли
1
За чернодробни проблеми - жълт смилЗалейте 2 супени лъжици жълт смил с 1 литър вода. Сварете в емайлирана тенджера със затворен капак на слаб огън за 10 минути. Запарете 20 минути.
Приема се по 1/2 чаша, 3-4 пъти на ден, 20 минути преди хранене. Курс на...
16 Април
Извлек с жълт смил при жълтеницаНакиснете жълтия смил във водата и оставете да престои така около 8 часа.
От време на време разбъркайте течността.
След това прецедете и изпийте в рамките на един ден - три пъти преди хранене.
Извлекът е полезен...
26 Март
Бял оманБял оман /Inula helenium L./ представлява многогодишно тревисто растение с дебело късо коренище с многобройни придатъчни корени. Стеблото е изправено и набраздено, гъсто късовлакнесто, и е слабо разклонено. Листата на белия...
09 Май
2
Бял РавнецБелият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни. Представлява многогодишно тревисто растение, което достига височина 1 метър. Цялото...
30 Април
2
Бял имелБял имел /Viscum albium L./ представлява малко вечнозелено паразитно храстче, чиито месесести листа се използват с лечебна цел. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите.
Има разклонено...
20 Февр.
Бял ШоколадБелият шоколад е производно на шоколада, което официално не може да бъде наречено шоколад. Характеризира се с бледо жълт цвят, подобен на слонова кост. Белият шоколад се приготвя по коренно различен начин от тъмния и млечния...
12 Дек.
1
Бял амурБял амур (Ctenopharyngodon idella) е един от най-големите представители на семейство Шаранови. Той е пренесен в страната ни от Русия, а родината му са реките Амур и Усури в Далечния изток. Поради изключително ценните си стопански...
04 Дек.
Бял пиперБелият пипер е подправка, която се използва широко в кулинарията. Отличава се с характерна миризма и леко парлив привкус. Тя се добива от плодовете на увивното растение Piper nigrum, от което се произвежда и добре познатият...
31 Август
Бял борБелият бор /Pinus sylvestris / представлява вечно зелено иглолистно дърво от семейство Розоцветни, до 40 м високо. Кората му в основата е тъмносива и силно напукана. Младите клонки на бора са зеленикави. Листата са игловидни...
25 Юни
1
Бял трънПочти всички хора са чували за магарешкия бодил. Повечето хора смятат, че това е разговорно название на билката бял трън. Това виждане е погрешно. Въпреки приликата те са различни растения. Лечебна е само билката бял трън...
21 Окт.
Бял ВоалАко сте спрели погледа си на заглавието на темата ни, вероятно веднага ще решите, че ще ви съветваме как да организирате сватбата си, каква сватбена рокля да изберете и най-вече - на какъв тип воал да се спрете.
Веднага...
08 Август
Бял Полиран ОризКакво представлява белия полиран ориз
Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест...
01 Юли
Лилиум Бял КремЛилиумът, наречен Бял Крем (лат. Lilium candidum) не е сорт, това е естествен отделен вид Лилиум. Той е високо луковично растение – достига до 1.5 м височина. На всеки цветонос се образуват от 5 до 20 цвята.
Лилиумът...
07 Юни
Бял сладкишПриготвяне на блата
Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно...
17 Май
Бял курбанТрадицията за приготвяне на курбан е той да бъде бистър или бял и да НЕ присъства нищо, което е червено и напомня за кръв. По тази логика в курбанът НЕ се слагат моркови, червени чушки, няма запръжки и т.н....
20 Август
Бял хлябМаята се размива с малко мляко и захарта и се оставя да бухне. Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разтопеното масло, маята, едно разбито яйце и останалото мляко, което се прибавя...
27 Януари
Бял руснакСложете няколко кубчета лед в предварително изстудена чаша и долейте Калуата или друг ликьор с кафе.
Смесете отделно водката с прясното мляко и бавно излейте върху ликьора – целта е коктейлът да стане на 2 пласта....
06 Август
Бял хайверИзсипваме киселото мляко в по-голям съд, слагаме смлените орехи, счукания чесън, майонезата, черния пипер, сол, оцет и олио.
Натрошаваме сухия хляб на трохи и слагаме 2 лъжици галета и разбъркваме хайвера.
Салатата...
13 Януари
2
Бял кексБелтъците се разбиват много добре със захарта. Към тях се прибавят нарязаните бадемови ядки и сушените боровинки.
Сместа се разбърква добре, към нея се прибавя прясното мляко и пресятотo брашно с бакпулвера.
Сместа...
21 Юни
Бял кремСварете прясното мляко заедно със захарта и го дръпнете от котлона. При непрекъснато бъркане към него започнете да прибавяте 5 разбити яйца. Слага се и желатинът, който е предварително накиснат според указанията на опаковката...
04 Май
3
Бял мъжПодсирвате млякото с маята. Сиренето, което се получава отцеждате в цедилка от тънък памучен плат.
Добре отцедено, го изваждате в тавичка и го пържите на умерено силен огън до отделяне на мазнината му.
Сипвате по...
02 Дек.
3
Бял сосЗагрейте 2 с.л. масло, добавете брашното и запържете до златисто. Разредете сместа с 1 ч.ч. горещ бульон като бъркате непрекъснато.
Когато брашното се разбие добре, добавете постепенно и останалия бульон. Сложете ситно...
16 Ноем.
1