Какво представлява белия полиран ориз
Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест или кръглозърнест.
По хранителната си стойност тази зърнена култура е по-бедна, но въпреки това ястията с ориз, които можете да приготвите с нея, ще са винаги много ароматни и с превъзходен външен вид. Обикновено белият полиран ориз се ползва като гарнитура към второто ястие или пък за приготвянето на различни каши и пудинги.
Времето за приготовление на този сорт се колебае между 15 и 20 минути, в зависимост от температурата на термичната обработка. Изключително полезен е при следните здравословни проблеми:
- Алергични реакции;
- Нарушаване на водно-солевия баланс в организма;
- Заболяване на бъбреците;
- Хроничен гастрит с висока киселинност (хиперациден гастрит);
- Язва на стомаха;
- Изтощение;
- Кожни заболявания;
- Чревни сраствания;
- Проблеми с дебелото черво;
- Ангина и грип;
- Пневмония;
- Нервни разстройства;
- Психически стрес;
- Умствена преумора;
- Липса на мляко по време на лактация;
- Заболявания на сърдечно-съдовата система;
- Болест на пикочния мехур;
- Намален апетит;
- Период на рехабилитация след продължително боледуване;
- Хронични стомашно-чревни заболявания;
- Бронхиална астма;
- Бронхит;
- Белодробни заболявания.
Белият полиран ориз не се препоръчва да се консумира при следните здравословни проблеми:
- Импотентност;
- Запек;
- Чревни колики;
- Диабет;
- Индивидуална непоносимост.
Полезни свойства на белия полиран ориз
1. Подобряване на храносмилането
Водещите специалисти и диетолози препоръчват зърнената култура да се консумира при хора, които страдат от заболявания на стомаха, гастрит, колит, диария и други разстройства. Много полезна е и оризовата вода, в която се е варил белият ориз. Тя обръща стомашната лигавица и по този начин се намалява киселинността на стомаха.
2. При заболявания на сърцето, съдовете и бъбреците
Този сорт ориз е оптимален вариант и е много полезен при тези здравословни проблеми. Богат е на калий, който изчиства от организма излишните соли, а също така понижава нивото на вредния холестерол, възпрепятствайки образуването на тромби.
3. Укрепване на нервната система
Белият полиран ориз е много полезен за нервите поради високото си съдържание на витамините от група В, магнезий, йод, желязо, цинк. За да подобрите паметта и концентрацията си се препоръчва да готвите ястия с ориз 2-3 пъти седмично.
4. При наднормени тегло
В 100 грама на този сорт се съдържат 116 ккал. Заедно с това той е богат на бавни въглехидрати, като по този начин тази зърнена култура насища за дълго време тялото, ускорявайки при това обменните процеси. Ако периодически консумирате ястия с бял ориз, спортувате редовно и пиете по 2 литра течности на ден, тогава ще видите че е не е толкова трудно да се избавите от излишните килограми.
5. Източник на енергия
Белият полиран ориз е богат на белтъци и въглехидрати, които възстановяват изразходваната енергия и повишават същевременно с това физическата активност.
6. Укрепване на ставите
В състава му влиза калцият и фосфорът, влияещи положително на костната система. Регулярното консумиране на този сорт ориз оказва благоприятно въздействие на ставите, но и се намалява рискът от развитието на заболявания на опорно-двигателния апарат.
Белият полиран ориз е много лесен за приготвяне и се съчетава интересно с различни продукти поради богатия си и наситен вкус. Заедно с това е много полезен при редица патологии и здравословни проблеми.
Ето защо, ако искате да наситите организма си с полезните вещества на тази зърнена култура, тогава непременно трябва да го добавите в менюто си.
Коментари