Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо горчи ракията?Защо горчи ракията?
18 Дек.
Но много от начинаещите майстори се сблъскват с един много неприятен проблем - забелязват, че сварената от тях ракия има горчива жилка. И тогава започват да се питат защо горчи ракията....
Защо горчи марулята?Защо горчи марулята?
19 Ноем.
1
Поколения българи свързват марулите с характерен горчив вкус, който остава на небцето дълго след като тя е сдъвкана и изядена....
Защо краставиците имат горчив вкусЗащо краставиците имат горчив вкус
27 Юни
3
Единственото, което можете да направите е да си пожелаете следващата краставица да не бъде с горчив вкус....
Защо горчи киселото зеле?Защо горчи киселото зеле?
28 Февр.
Понякога, опитвайки зеле от буркан със зеле, откриваме, че то може да бъде не само приятна кисело, но и горчиво. Защо се случва това, защо горчи киселото зеле?...
Лапад на фурнаЛапад на фурна
11 Окт.
Почистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
Лапад по селскиЛапад по селски
31 Юли
Лападът се измива, почиства се, като се маха средната твърда част и се нарязва на едро. В сгорещено олио се слагат лападът с щипка сол и малко вода /1 каф.чашка/....
Лапад със заешкоЛапад със заешко
17 Май
Почистения и нарязан лапад се бланшира за 1-2 минути в кипяща вода и хубаво се отцежда. Щом заешкото се готово, добавете лапада и сметаната, разбъркайте за няколко минути и снемете от котлона....
Лапад на фурнаЛапад на фурна
11 Окт.
Почистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
Лапад с яйцаЛапад с яйца
23 Юни
1
Измийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
Лапад с оризЛапад с ориз
30 Ноем.
6
По желание лападът с ориз може да се сипе в тава и да се запече....
Лапад в бурканиЛапад в буркани
12 Март
За да се съхрани лападът, трябва да изберем млади листа. Ако са по-едри, им махаме жилата по средата. Измиваме и оставяме да се отцедят....
Лапад с картофиЛапад с картофи
02 Април
След това се добавя лападът и се разбърква. Налива се още вода, колкото да се покрият картофите. Когато картофите са сварени, се добавят и сол и черен пипер....
Лапад с яйцаЛапад с яйца
23 Юни
1
Измийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
Защо горчат бадемите?Защо горчат бадемите?
13 Дек.
Но при консумация на бадеми може да попаднете на някоя горчива ядка и тогава резонно възниква въпросът Защо горчат бадемите....
Защо горчат краставиците?Защо горчат краставиците?
16 Окт.
Липсата на водата може да завиши съдържанието на горчиви вещества. Употребата на някои препарати за оранжерии също може да е причина за горчилката....
Лапад с варени яйцаЛапад с варени яйца
10 Юли
Лападът с варени яйца е готов....
Яхния лапад с нахутЯхния лапад с нахут
15 Април
Засища и е много вкусна тази яхния лапад с нахут! Добър апетит!...
Стерилизиран лапад в бурканиСтерилизиран лапад в буркани
24 Август
Измиваме хубаво листата лапад, след което ги почистваме от дръжките и жилките. Почистения лапад нарязваме на парчета и го пълним в буркан. Стремим се да го натъпкаме плътно в буркана, като притискаме с пръсти....
Лапад с бял бобЛапад с бял боб
26 Март
2
Загрява се олиото и запържваме ситно нарязан лук, добавя се измитият нарязан лапад. Когато се изпари водата слагаме червения пипер, разбърква се и прибавяме сварения и отцеден бял боб....
Лапад с червени чушкиЛапад с червени чушки
31 Март
Измиваме и почистваме листата лапад от жилките. Бланшираме във вряща вода, докато си промени цвета. Изливаме водата и отцеждаме. В маслото и малко вода задушаваме нарязания зелен лук и бланширания лапад....
Лапад с кафяв оризЛапад с кафяв ориз
27 Февр.
1
Лападът се почиства от жилите и се измива и нарязва. Загрява се олиото в тенджерка, задушава се нарязаният ситно лук и лапад. Разбърква се, добавяме и сварения и отцеден ориз....
Лапад с крем БешамелЛапад с крем Бешамел
29 Март
Измийте нарежете и попарете лапада с вряща вода за няколко минути, прецедете добре. В купа разбийте яйцето и добавяйте на тънка струя прясното мляко....
Вкусен лапад с булгурВкусен лапад с булгур
27 Ноем.
В тенджерка за готвене слагаме лапада и почистени и нарязани ситно лук и чесън. Прибавяме белени, почистени и нарязани моркови и чушки. Наливаме олио и топла вода....
Пилешко с лапад по АИППилешко с лапад по АИП
13 Април
В същата мазнината се добавя нарязания на дребно лук и чесъна и след като се задушат, се прибавя измития и нарязан на ивици лапад. Разбърква се добре и се задушава докато омекне. Всичко се изсипва в тавичка....
Риба с лапад на жарРиба с лапад на жар
26 Април
Рибките се измиват и се посоляват, след което заедно със сланината, нарязана на парченца, и ситно нарязаните магданоз и джоджен се увиват в листата от лапада....