Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо горчи ракията?Но много от начинаещите майстори се сблъскват с един много неприятен проблем - забелязват, че сварената от тях ракия има горчива жилка. И тогава започват да се питат защо горчи ракията....
18 Дек.
Защо горчи марулята?Поколения българи свързват марулите с характерен горчив вкус, който остава на небцето дълго след като тя е сдъвкана и изядена....
19 Ноем.
1
Защо краставиците имат горчив вкусЕдинственото, което можете да направите е да си пожелаете следващата краставица да не бъде с горчив вкус....
27 Юни
3
Защо горчи киселото зеле?Понякога, опитвайки зеле от буркан със зеле, откриваме, че то може да бъде не само приятна кисело, но и горчиво. Защо се случва това, защо горчи киселото зеле?...
28 Февр.
Лапад на фурнаПочистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
11 Окт.
Лапад по селскиЛападът се измива, почиства се, като се маха средната твърда част и се нарязва на едро. В сгорещено олио се слагат лападът с щипка сол и малко вода /1 каф.чашка/....
31 Юли
Лапад със заешкоПочистения и нарязан лапад се бланшира за 1-2 минути в кипяща вода и хубаво се отцежда. Щом заешкото се готово, добавете лапада и сметаната, разбъркайте за няколко минути и снемете от котлона....
17 Май
Лапад на фурнаПочистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
11 Окт.
Лапад с яйцаИзмийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
23 Юни
1
Лапад в бурканиЗа да се съхрани лападът, трябва да изберем млади листа. Ако са по-едри, им махаме жилата по средата.
Измиваме и оставяме да се отцедят....
12 Март
Лапад с картофиСлед това се добавя лападът и се разбърква. Налива се още вода, колкото да се покрият картофите.
Когато картофите са сварени, се добавят и сол и черен пипер....
02 Април
Лапад с яйцаИзмийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
23 Юни
1
Защо горчат бадемите?Но при консумация на бадеми може да попаднете на някоя горчива ядка и тогава резонно възниква въпросът Защо горчат бадемите....
13 Дек.
Защо горчат краставиците?Липсата на водата може да завиши съдържанието на горчиви вещества. Употребата на някои препарати за оранжерии също може да е причина за горчилката....
16 Окт.
Стерилизиран лапад в бурканиИзмиваме хубаво листата лапад, след което ги почистваме от дръжките и жилките. Почистения лапад нарязваме на парчета и го пълним в буркан.
Стремим се да го натъпкаме плътно в буркана, като притискаме с пръсти....
24 Август
Лапад с бял бобЗагрява се олиото и запържваме ситно нарязан лук, добавя се измитият нарязан лапад.
Когато се изпари водата слагаме червения пипер, разбърква се и прибавяме сварения и отцеден бял боб....
26 Март
2
Лапад с червени чушкиИзмиваме и почистваме листата лапад от жилките. Бланшираме във вряща вода, докато си промени цвета. Изливаме водата и отцеждаме.
В маслото и малко вода задушаваме нарязания зелен лук и бланширания лапад....
31 Март
Лапад с кафяв оризЛападът се почиства от жилите и се измива и нарязва. Загрява се олиото в тенджерка, задушава се нарязаният ситно лук и лапад.
Разбърква се, добавяме и сварения и отцеден ориз....
27 Февр.
1
Лапад с крем БешамелИзмийте нарежете и попарете лапада с вряща вода за няколко минути, прецедете добре.
В купа разбийте яйцето и добавяйте на тънка струя прясното мляко....
29 Март
Вкусен лапад с булгурВ тенджерка за готвене слагаме лапада и почистени и нарязани ситно лук и чесън. Прибавяме белени, почистени и нарязани моркови и чушки. Наливаме олио и топла вода....
27 Ноем.
Пилешко с лапад по АИПВ същата мазнината се добавя нарязания на дребно лук и чесъна и след като се задушат, се прибавя измития и нарязан на ивици лапад. Разбърква се добре и се задушава докато омекне.
Всичко се изсипва в тавичка....
13 Април
Риба с лапад на жарРибките се измиват и се посоляват, след което заедно със сланината, нарязана на парченца, и ситно нарязаните магданоз и джоджен се увиват в листата от лапада....
26 Април