Независимо от това какво се договаряме с Европейския съюз, има две неща, които остават неизменни за българите - любовта към шкембе чорбата и домашната ракия. Все още у нас е въпрос на чест да почерпиш гостите си с отлежала домашна ракия, да се похвалиш колко си произвел и колко е пивка.
Но много от начинаещите майстори се сблъскват с един много неприятен проблем - забелязват, че сварената от тях ракия има горчива жилка. И тогава започват да се питат защо горчи ракията.
Майсторите на домашната ракия ще ви кажат, че добра ракия се вари от добро джибри или качествено вино. Не може да правите компромис със суровината, ако после искате да се радвате на качество.
Преди да сложите джибрито в казана за варене на ракия, трябва да го проверите на вкус. То трябва да е приятно, ароматно, без да се се усеща сладка или кисела жилка, както и горчив привкус.
Една от най-често срещаните причини ракията да горчи е употребата на престояло над 5 месеца джибри от костилкови плодове - сливи, кайсии, джанки. За да се избегне фал и ракията да горчи впоследствие, се препоръчва задължително да се отстранят костилките от джибрито преди варене. Защото след това просто няма начин за отстраняване на горчивия вкусна на ракията.
Втората най-разпространена причина за горчивия вкус на ракията е прегарянето на джибрите в процеса на варене. Обикновено това се получава, когато казанът за варене на ракия не е качествен или се използва твърде силен огън.
Ако това се случи, е много важно казанът за варене да се измие много добре и да се отстранят всякакви следи от загоряло джибри, за да се избегне повторното вгорчаване на ракията.
Виж също защо горчи ракията, колко време се вари ракията и колко захар се слага на ракия.
Коментари