Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кои са нетлъстите рибиВидовете риба се делят на три вида - тлъсти, средно тлъсти и нетлъсти. Ярки представители на нетлъстите риби са треска, пъстърва, платика, щуката и други....
18 Август
Кои подправки подхождат на различните месаЗа да е вкусно свинското месо, то има нужда от черен и червен пипер, за предпочитане млян.
Черният пипер и лютият червен пипер са перфектни подправки за пилешкото месо.
Лютият червен пипер е подходящ за пилешки...
19 Май
Кои подправки подхождат на различните месаВсеки човек има собствени предпочитания към подправките, които използва за овкусяване на храната си. В следващите редове ще се спрем конкретно на месото и по-точно на подправките за различните видове месо.
- Универсалните...
08 Май
Полезни ли са мазните меса?Консумацията на месо предизвиква все по-яростни дискусии в обществото и между дискусиите остава малко назад един частен случай около консумацията, а именно мазното месо.
Първата реакция обикновено е, че такова место трябва...
07 Март
Диетична кухня: Кои меса са подходящи и как да ги приготвямеПри спазването на диети се предпочитат нетлъсти меса и то от млади животни - телешко, говеждо, птиче и агнешко. При различни заболявания може да се разреши свинското и овчето месо, но без мазнината....
03 Февр.
Желиращ бульон от месаЩом заврат, се отпенват, прибавя се оцет и се варят 4 часа, като непрекъсната се отстранява пяната.
30 минути преди да са готови, се слагат едро нарязаните целина, моркови, корените от магданоз и лук....
04 Дек.
Пълнена тиква с месаНа дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите...
20 Ноем.
Сос за варени месаОцетът, зърната черен пипер и лукът се варят, докато остане половината /около 2 лъжици/.
Прибавя се бульонът и се разбива добре. Вари се на тих огън, докато сместа се сгъсти.
Прибавят се жълтъците, предварително разбити...
17 Окт.
Сос за печени месаСосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното.
Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер.
Сосът се посолява и се...
27 Април
1
Сос за печени месаСосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното.
Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер.
Сосът се посолява и се...
27 Април
1
Кафяв сос за месаБрашното препечете до зачервяване в сух тиган на котлона, като непрекъснато бъркате.
Започнете да доливате към препеченото брашно бульон от варенето на месото, като непрекъснато разбивате.
Разредете соса до желаната...
03 Април
Вредни ли са пушените меса и сиренаВ последните години се тиражира мнението, че пушените продукти са вредни. Това е вярно.
В пушените продукти – меса, риба, сирене, се съдържат канцерогенни вещества, т. нар. N-нитрозамини. Те се разпространяват...
23 Ноем.
Белите или червените меса са по-полезниКонсумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в древността хората са ловували, за да се изхранват. Въпреки че днес ловът е едно от най-предпочитаните хобита сред мъжете, той не е средство за препитание, а...
03 Март
Меден сос за печени месаРазбийте добре горчицата с меда.
Прибавете към тях оцета и зехтина, а накрая сипете соевия сос.
Ако желаете, може да поръсите соса с черен пипер. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Съхранявайте соса за...
10 Ноем.
Пикантен кетчуп за печени месаТази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, която сервирам към печени меса или сандвичи.
Измивам доматите и ги смилам в блендер. Лютите чушки обработвам задължително с ръкавици.
Отстранявам дръжките,...
01 Август
Марината за меса на скараОбелете лука и нарежете на ленти или пръстени. Обелете чесъна и нарежете на ситно.
Подправете добре желаното месо със сол, черен пипер и червен пипер. Покрийте с лук и чесън и поръсете с масло.
Сложете толкова масло...
12 Март
1
Апетитно пикантна глазура за месаТази глазура ще ви изненада с божествения си аромат от характерните за тази кухня специфични подправки, с добавена пикантна нотка и цитрусова свежест. Подходяща е както за свински ребърца, така и за пилешко месо, шунка или...
11 Май
Магданозен сос за студени месаПоставяме изчистения чесън, измития и подсушен магданоз, доматеното пюре, краставичките, горчицата, лютата чушка без семките, солта, зехтина и балсамикото в купата на блендер или миксер и пасираме, докато се получи еднородна...
13 Януари
Варени меса с хрянов сосНарежете месото на порции и го сварете в подсолена вода. Сервира се залято с разтопеното масло и хряновия сос, поръсено с нарязан на ситно магданоз.
Сос: В студена вода размийте брашното и го смесете с киселото мляко и...
20 Дек.
Капама със сарми и четири месаЗа тази уникална празнична капама тиган се загрява олио. Запържва се каймата, като се прави на парченца. Добавя се и оризът, за да се запържи.
Добавя се около 900 милилитра вода, за да се сготви оризът, като периодично...
03 Януари
Прясно зеле с меса и туршияНарязвам зелето и го осолявам, намачквам хубаво с ръце.
В подходяща тенджера слагам олиото, като загрее, сипвам зелето.
Запържвам, докато поомекне, добавям нарязания лук и чесън, нарязани на ситно. Изпържвам за 5-...
23 Окт.
Кисело зеле с меса и сармиОтделете около 10 листа от зелето за сармите. Останалото зеле нарежете на ситно.
Нарежете лука и в малко мазнина го запържете. Добавете каймата и разбърквайте докато се запържи.
Сложете ориза, черния, червения пипер...
27 Май
2
Пълнена тиква с 3 вида месаПърво се заемаме с подготовката на тиквата - внимателно изрязваме капаче и с помощта на лъжичка започваме да дълбаем тиквата, като отстраняваме семето, а и част от стените, за да поизтънеят. Правят се леки разрези по цялото...
22 Януари
1
Меса с кисело зеле в гювечНарязваме пилешкото и свинското месо на средно големи парчета. Нарязваме и наденицата на вкус.
Накълцайте зелето на тънко. Вземете гювеч и сложете капки олио на дъното. Редувайте продуктите в гювече.
Сложете зеле,...
30 Юни