Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Петият вкус: УмамиПетият вкус: Умами
30 Окт.
4
Умами е един от петте основни вкуса, заедно със сладкото, киселото, горчивото и соленото. От японски умами може да се преведе като "приятен вкус"....
Няколко причини да включим пащърнака в менюто сиНяколко причини да включим пащърнака в менюто си
12 Окт.
Той задължително трябва да бъде включен в менюто ни, поради редицата здравословни функции, които притежава. Само в 100 г от този кореноплоден зеленчук се съдържат 30% от дневната доза витамин С и К....
Лилавите храни – важен компонент от нашето менюЛилавите храни – важен компонент от нашето меню
07 Окт.
Ето кои лилави храни са най-полезни и е добре да включим в менюто си. Патладжан Той е чудесен източник на калий, калций, магнезий, витамин С и витамин А....
Закуска четири вкусаЗакуска четири вкуса
09 Дек.
Замесвам тесто, което оставям да втаса за около 30-40 мин, покрито с фолио или кърпа (аз приготвям вечерта тестото, намазнявам го, за да не хване коричка, слагам го във купа, покривам във фолио и слагам в хладилника)....
Торта Трите вкусаТорта Трите вкуса
23 Ноем.
Получава се една много красива, шарена и вкусна торта. Да ви е сладко!...
Крем Три вкусаКрем Три вкуса
11 Април
Останалото мляко слагам да заври на котлона. Когато млякото заври, добавям сместа и бъркам, докато се сгъсти. Оставям го да поизстине и към него прибавям предварително разтворения желатин....
Бебешко меню Основно + ДесертБебешко меню Основно + Десерт
09 Май
Да ви е вкусно на малките бебоци :))...
Кифлите от нашето детствоКифлите от нашето детство
03 Март
Тези кифли от нашето детство са разкош....
Меню за романтична вечеряМеню за романтична вечеря
16 Февр.
В тях ще сложа сосове – сладък и солен – но в последния момент, за да не попият и да не омекнат. Задуших на пара 2 бр. почистен артишок, разрязан на половинки, за 20 минути....
Курабийки от нашето детствоКурабийки от нашето детство
11 Февр.
Разбиват се яйцата със захарта, докато захарта се разтопи. Добавя се разтопената мас, киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб и лимоновата кора. От изброените продукти замесваме средно меко тесто. Разточваме...
Гратин с няколко сиренаГратин с няколко сирена
30 Март
Тази течност трябва почти да покрива картофите и ако е нужно добавете още 1 яйце с прясно мляко. Сложете капака и пъхнете ястието да се пече за около 50 минути на около 200 градуса....
Желиран крем 3 вкусаЖелиран крем 3 вкуса
27 Август
Всичко се изсипва последователно в прозрачни чаши и кремът се оставя да се стегне в хладилника. Желираният крем 3 вкуса е готов....
Салата Хармония на вкусаСалата Хармония на вкуса
26 Януари
Зеленчуците се измиват и нарязват на филийки. Овкусяват се по същия ред, както са изброени подправките....
Празнична пита на нашето семействоПразнична пита на нашето семейство
18 Януари
Пека празничната питка в предварително загрята фурна на 160°C, като преди да сложа във фурната, намазвам с разбит жълтък. Празнична пита на нашето семейство - лесна, но за сметка на това много вкусна :)...
Рибно барбекю - меню за гостиРибно барбекю - меню за гости
06 Август
Ципурата е вкусна риба с нежно бяло месо. Може да се приготви на скара, на фурна, на тиган. Все ще е вкусна. Този път аз избрах да приготвя ципура на барбекю, леко маринована....
Какво е умами?Какво е умами?
09 Дек.
Готвачите издигат кухнята си, като създават умами бомби, които са ястия, направени от няколко съставки умами като рибен сос. Някои предполагат, че той може да е причината за популярността на кетчупа....
Какво е умами?Какво е умами?
08 Ноем.
2
Именно за натриевия глутамат се смята, че е причината да събужда вкуса умами. Вкусът умами прави храната да бъде ужасно апетитна и вкусна....
Пиле с няколко вида гъбиПиле с няколко вида гъби
27 Февр.
Оставяме да къкри до готовност, добавяме магданоза и сваляме от котлона. Може да сервираме с бял варен ориз....
Пълнени гъби с няколко сиренаПълнени гъби с няколко сирена
06 Април
1
Гъбите се измиват и им се махат пънчетата. Пънчетата се режат на много ситно и се запържват в олио. Когато са готови, се изваждат в купа и разбъркват с кремата сирене, пармезана и ситно нарязан чедър. С тази смес...
Икономично фрикасе с няколко продуктаИкономично фрикасе с няколко продукта
07 Ноем.
Готовото ядене отдръпване и оставя да се охлади няколко минути. По желание поднасяме с листенца магданоз....
Соленки с ким от нашето детствоСоленки с ким от нашето детство
29 Окт.
Докато са топли се топят в устата, но и студени са много вкусни. Соленките с ким от нашето детство са готови....
Вкусни пирожки с три вкусаВкусни пирожки с три вкуса
03 Април
Всяка разточваме на правоъгълен лист и нарязваме на квадратчета или правоъгълници, като на всеки слагаме различен пълнеж, за да получим пирожки с три вкуса - с мармалад, кашкавал и луканка и със сирене....
Пилешки крилца с три вкусаПилешки крилца с три вкуса
30 Окт.
Извадете от хладилника и оставете за няколко минути на стайна температура. Загрейте фурната, прехвърлете крилцата в тавичка, сипете виното и сложете да се изпекат на 180 градуса за 40 мин до готовност....
Как да замразим нахутКак да замразим нахут
07 Юли
Ето как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Как да изсушим дренкиКак да изсушим дренки
18 Март
Оставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички. Наредете дренките върху мрежа за сушене. Сложете мрежата на сянка, на подходящо проветриво място....