Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Петият вкус: УмамиУмами е един от петте основни вкуса, заедно със сладкото, киселото, горчивото и соленото. От японски умами може да се преведе като "приятен вкус"....
30 Окт.
4
Няколко причини да включим пащърнака в менюто сиТой задължително трябва да бъде включен в менюто ни, поради редицата здравословни функции, които притежава. Само в 100 г от този кореноплоден зеленчук се съдържат 30% от дневната доза витамин С и К....
12 Окт.
Лилавите храни – важен компонент от нашето менюЕто кои лилави храни са най-полезни и е добре да включим в менюто си.
Патладжан
Той е чудесен източник на калий, калций, магнезий, витамин С и витамин А....
07 Окт.
Закуска четири вкусаЗамесвам тесто, което оставям да втаса за около 30-40 мин, покрито с фолио или кърпа (аз приготвям вечерта тестото, намазнявам го, за да не хване коричка, слагам го във купа, покривам във фолио и слагам в хладилника)....
09 Дек.
Крем Три вкусаОстаналото мляко слагам да заври на котлона. Когато млякото заври, добавям сместа и бъркам, докато се сгъсти. Оставям го да поизстине и към него прибавям предварително разтворения желатин....
11 Април
Меню за романтична вечеряВ тях ще сложа сосове – сладък и солен – но в последния момент, за да не попият и да не омекнат.
Задуших на пара 2 бр. почистен артишок, разрязан на половинки, за 20 минути....
16 Февр.
Курабийки от нашето детствоРазбиват се яйцата със захарта, докато захарта се разтопи. Добавя се разтопената мас, киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб и лимоновата кора.
От изброените продукти замесваме средно меко тесто. Разточваме...
11 Февр.
Гратин с няколко сиренаТази течност трябва почти да покрива картофите и ако е нужно добавете още 1 яйце с прясно мляко.
Сложете капака и пъхнете ястието да се пече за около 50 минути на около 200 градуса....
30 Март
Желиран крем 3 вкусаВсичко се изсипва последователно в прозрачни чаши и кремът се оставя да се стегне в хладилника.
Желираният крем 3 вкуса е готов....
27 Август
Салата Хармония на вкусаЗеленчуците се измиват и нарязват на филийки.
Овкусяват се по същия ред, както са изброени подправките....
26 Януари
Празнична пита на нашето семействоПека празничната питка в предварително загрята фурна на 160°C, като преди да сложа във фурната, намазвам с разбит жълтък.
Празнична пита на нашето семейство - лесна, но за сметка на това много вкусна :)...
18 Януари
Рибно барбекю - меню за гостиЦипурата е вкусна риба с нежно бяло месо. Може да се приготви на скара, на фурна, на тиган. Все ще е вкусна. Този път аз избрах да приготвя ципура на барбекю, леко маринована....
06 Август
Какво е умами?Готвачите издигат кухнята си, като създават умами бомби, които са ястия, направени от няколко съставки умами като рибен сос.
Някои предполагат, че той може да е причината за популярността на кетчупа....
09 Дек.
Какво е умами?Именно за натриевия глутамат се смята, че е причината да събужда вкуса умами. Вкусът умами прави храната да бъде ужасно апетитна и вкусна....
08 Ноем.
2
Пиле с няколко вида гъбиОставяме да къкри до готовност, добавяме магданоза и сваляме от котлона.
Може да сервираме с бял варен ориз....
27 Февр.
Пълнени гъби с няколко сиренаГъбите се измиват и им се махат пънчетата.
Пънчетата се режат на много ситно и се запържват в олио.
Когато са готови, се изваждат в купа и разбъркват с кремата сирене, пармезана и ситно нарязан чедър.
С тази смес...
06 Април
1
Икономично фрикасе с няколко продуктаГотовото ядене отдръпване и оставя да се охлади няколко минути. По желание поднасяме с листенца магданоз....
07 Ноем.
Соленки с ким от нашето детствоДокато са топли се топят в устата, но и студени са много вкусни.
Соленките с ким от нашето детство са готови....
29 Окт.
Вкусни пирожки с три вкусаВсяка разточваме на правоъгълен лист и нарязваме на квадратчета или правоъгълници, като на всеки слагаме различен пълнеж, за да получим пирожки с три вкуса - с мармалад, кашкавал и луканка и със сирене....
03 Април
Пилешки крилца с три вкусаИзвадете от хладилника и оставете за няколко минути на стайна температура.
Загрейте фурната, прехвърлете крилцата в тавичка, сипете виното и сложете да се изпекат на 180 градуса за 40 мин до готовност....
30 Окт.
Как да замразим нахутЕто как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
07 Юли
Как да изсушим дренкиОставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички.
Наредете дренките върху мрежа за сушене. Сложете мрежата на сянка, на подходящо проветриво място....
18 Март