Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Първата мускатова ракия тръгва отново на пазараОригиналната стралджанска ракия отпреди 30 години е отново тук. В Ямбол отново ще се бутилира първата мускатова ракия. Повод за това е нейният 30-ти рожден ден....
29 Дек.
Греяна ракия с медСипете ракията в подходящ съд или чайник.
Загрейте я заедно с меда до кипване, снемете от котлона и дръжте затворен съда.
Поднесете греяната ракия с мед топла....
20 Ноем.
5
Лечебна ракия с левурдаЗаливат се с домашна ракия, докато се покрият, и се оставят да преседят 14 дни на топло и слънчево място.
След това ракията се прецежда и налива в стъклена бутилка....
06 Април
Яйчената салата за ракия на лелинчоЯйчената салата за ракия на лелинчо (мъжът на леля) може да сервираме върху листо от зелена салата или по друг начин.
Важното е към нея да се поднесе хубава домашна ракия....
31 Юли
Гюлова ракия - Ракия от розиБидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни.
Дестилира се веднага след края на ферментацията....
28 Ноем.
2
Гюлова ракия - Ракия от розиБидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни.
Дестилира се веднага след края на ферментацията....
28 Ноем.
2
Ракия от джанкиКонцентрацията на захарта в захарния разтвор не бива да е повече от 17-18%....
28 Ноем.
2
Ракия от царевицаСлед края на ферментацията материалът се дестилира. За получаване на по-чиста ракия е добре да се дестилира само течната част, което налага ферментиралата каша предварително да се прецеди....
28 Ноем.
3
Ракия от тикваКоличеството на захарния разтвор трябва да отговаря на килограмите почистена и нарязана тиква.
Количеството тиква със захарен сироп се сварява и трябва, след това да се разбърка добре на еднородна каша....
29 Април
1
Ракия от джанкиКонцентрацията на захарта в захарния разтвор не бива да е повече от 17-18%....
28 Ноем.
2
Ракия от царевицаСлед края на ферментацията материалът се дестилира. За получаване на по-чиста ракия е добре да се дестилира само течната част, което налага ферментиралата каша предварително да се прецеди....
28 Ноем.
3
Мезе за ракия и водкаИзмийте зеленчуците. Лукът намачкайте леко с малко сол. В голямо плато подредете листата маруля и дълги и тънки листове бекон.
Отгоре разпръснете резени домати, четвъртинки яйца и лука. Поръсете с още малко сол, черен...
04 Април
1
Мезе за ракия с люти чушлетаНарязваме големите чушки на дребно, а другите слагаме така. В тиганче слагаме чушките и маста.
Те ще си пуснат малко водичка. След като чушлетата се позапекат слагаме надробеното сирене....
25 Окт.
Ликьор с домашна ракия и ягодиКато се разтопи се охлажда и се смесва с ракията, сипва се в шише и се слага в мазето или в хладилника за още 15 дни. След това се консумира....
31 Май
3
Компрес с ракия и черен пиперВнимателно рагърнете парче памук и го напоете с ракия.
Поръсете с черен пипер и увийте внимателно около гърлото.
Отгоре покрийте с вълнен шал и оставете да престои така една нощ.
Внимание!...
09 Януари
Домашна ракия от смокиниАлкохолният градус на домашната ракия от смокини трябва да е около 38 градуса....
21 Ноем.
10
Домашна ракия от царевицаВари се домашната ракия веднага, защото иначе ще прокисне.
Първото варене излиза патока, но при повторното тече само еликсир....
01 Юни
1
Домашна ракия от ечемикОтвиваме зърната с тензух и ги потапяме в съда за ракия.
Преди да започнем да варим нашата ракия от ечемик, я оставяме поне 15-20 дена на слънчево място....
24 Януари
Ракия от див чесънДивият чесън се нарязва на едро.
В стъклен съд се поставя чесънът и се залива с ракията.
Престоява 2 седмици.
Прецежда се с обикновена цедка и се бутилира....
16 Януари