Сия Рибагина
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20250116_101215_60583.webp)
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти754Статии72СъветиКоментари971Форумни теми119Постове във форума428За менИзпрати съобщениеточки17049
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
По принцип се продават готови шаблони, които се поставят върху купичката или чашата и от горе се поръсва с канела, какао или пудра захар и се получава шаблона. В интернет също има примерни шаблони, които може да си принтирате и изрежете.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Когато аз учех имахме час по готварство, беше изключително интересно, задаваха ни тема за следващия път и всеки трябваше да си носи продукти, с които да твори. Правихме основни неща като варени яйца, салати, сандвичи, супи, тесто. Учеха ни как да режем, етикет по хранене и много се забавлявахме. Сега вече няма такива часове и е жалко, защото има много млади момичета, които не знаят основни неща за храната, а да не говорим да вземат да сготвят нещо.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Моята кана е стъклена, с лек метален кант отдолу и никога не ми се е отлагал варовик. Не държа вода в нея, когато ми потрябва я пълня и след това я измивам от вътре с четка и препарат, изплаквам и оставям да съхне. Иначе за почистване пробвай с лимонтузу, сипи си вода до първото деление и едно пакетче лимонена киселина, включи я и остави да поври 10мин. При отворен капак на каната тя няма да се изключи и водата ще може да си ври и би трявбвало да падне всичко от дъното.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Желатина се разтваря в малко студена вода около 50мл и се оставя за 10мин да набъбне, щом набъбне трябва да се загрее докато се разтопи, но трябва да се внимава да не зари, ако желатина кипне, желиращите му свойства намаляват. Най-добре е да се затопля на водна баня до разтапяне или в микровълнова фурна за няколко секунди. Ако ще се влага в горещ крем, може да не се загрява предварително, а направо да се сложи в сместа и да се разбърка.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Аз лично предпочитам тефлоновите или керамичните. Силиконовите са добри в началото, ако по често се използва и се нагрява,омеква силикона, имах силиконова и съм я прибрала в шкафа, не ми е полезна и не я харесвам.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Изваждам ги от тиквата и ги измивам, оставям върху хартия да се изсушат, обикновено ги оставям да се посъберат повечко и тогава ги пека.
Слагам ги в тава намазана с олио и поръсвам със сол, за по интересен вкус може да се добави и две щипки кимион. Разбърквам и пека на 160градуса за няколко минути.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Стандартно се прави питка, която се маже с мед, можеш да направиш и зелник, задължително е и да има печено свинско месо, пръжки, месни деликатеси-луканки суджуци и филета.
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
От години си правя натурална маска за лицето и съм доволна, кожата ми е като бебешко дупе, нямам нито пъпки, нито бръчки, само бенка и тръпчинки, но те не се влиаят от маската
За косата си купувам от години маската на Миосотис с костен мозък и плацента, с моята лъвска грива без маска съм като разярен диригент, от тази маска съм много доволна и не я сменям
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Благодаря ви момичета
Бени, още утре ще направя тази отвара с орехите, не съм чувала, но задължително ще пробвам. Чай пия много, вече ми втръсна да ти кажа. Имам много сушени билки и слагам в една тенджера квото намеря и пия, обаче вместо да се подсилвам аз обратното ..
Миме и аз мислех че изопринозина ще ме вдигне, вече втора седмица го пия по схема, първата беше ударна доза, сега нормализирахме приема и си мислих че ще ме защитава, обаче уви.. Ваксина няма как да поставя защото в момента съм с активна мононуклеоза, на 10ти правих кръвните тестове и тогава правих и за ебщан бар и излезе положителен, казаха ми много да се пазя да не настивам допълнително и все едно ми казаха хвани нов вирус, няма такава къращина..В петък пак съм на преглед и се надявам да се постабилизирам малко до тогава, че май ще си прекарам празниците в болница.
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Е и аз това се питам, къде я хванах.. доктора ме пита с кой се целува, викам с никой
) Предавало се чрез целувка най вече, абе моля ти се направо думи нямам. Успокоително е да, че се лекува, ама три месеца най малко ще си нося инфекцията. За сега нямам налепи, обаче гърлото направо ми гори, нямам сливици и май е по добре че нямам. Лекаря си каза че бавно се лекува и само с имуно добавки, с нищо друго. И най-лошото е че ме удря в черния дроб и далака, няма да ти казвам какви болки имам от ляво и дясно. Утре ще забъркам пак разни бъркочи, сега четох че и прополис е добре да се взима
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Ами днес съм малко по добре, лежа си и си почивам. Отпаднало ми е и нямам сили за нищо, но се надявам скоро да се оправя. Благодаря Бени, весели празници! Бъдете здрави, щастливи и благословени! ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Благодаря Ваня, кашлицата я пооправих засега, с босилек не съм чувала, но лукчетата ги варя с кока кола. Гърлото все още ме наболява и много трудно преглъщам, но смуча трахизан и се моля да почне да помага вече
Весели празници, бъдете здрави! ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Аз не обичам чай, хич даже, обаче нещо напоследък толко съм се сринала, че май ще почна да го харесвам
Не мисля че е вредно, но този специално който ти пиеш може би ще трябва да се ограничи малко, честно казано, не знам. На него не пише ли как и колко се пие?
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Честно казано аз обичам храната и обичам да ям. Нямам кухня, която да не ми харесва, всяка националност си има традиционни ястия и десерти, които си заслужава да бъдат опитани. Има и неща, които не са по вкуса ни, но и това е общо за всяка кухня. Ние може да не харесваме и да не доумяваме как някои хора ядът буболечки и го смятат за деликатес, те пък може да мислят същото за това, че ние ядем черва, пача, кожи и какви ли не други храни. Италианската, китайската, турската, руската са все от любимите ми. Преди седмица правих Етиопска пилешка яхния Доро Уат, уникална стана, хем не е с техните подправки и стана да си оближеш прстите, а си представям какво ще е там да ми я приготвят ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Е само такова чудо ми липсва да си отглеждам
) Не се занимавам с подобни неща, а и трябва наистина да внимавате с тези гъби
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Казвам го като съвет да внимавате, защото колкото е полезен кефира, толкова и странични ефекти дава. Добре е да се консултирате и да приемате кефира под наблюдение на лекар или специалист запознат със спецификата на тази гъба. При сериозни заболявания това е абсолютно наложително, пък вие си преценявате дали да внимавате. Щом се интересувате, предполагам знаете за лечебните и свойства, за това че гъбата задължително трябва да я размножите от дрожди, които да ви бъдат дадени от познат човек, подхранвал я с мляко. По сайтовете е пълно с обяви за тибетската гъба, но не се лъжете да взимате. Трябва да не се прекалява с консумацията, правят се задължителни почивки и има още много много тънкости
![Сия Рибагина](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20250116_101215_60583.webp)
Почти всичко съм купила вече, само сина ми ме затруднява максимално все още и май ще дебна последния момент. И аз купувам това от което всеки има нужда, но се стремя максимално да има ефекта на изненадата. Избирам това, което най-малко очакват и предполагат че ще получат и привидно са много изненадани, пък не знам, може и да се правят за да не ме обидят, знам ли
)
![](/files/icons/smilies/1.png)