Veska
Новак
Моята стенаРецепти15Снимки17СтатииСъветиКоментари16Форумни теми1Постове във форума50За менИзпрати съобщениеточки233
За съжаление вече всичко е натровено с нитрати, хормони и какво ли още не.
Мое лично мнение,че че всяко нещо е полезно, но с мярка.
Не ми е иска да споменавам, нашите баби и дядовци, но ще ги... Те са яли месо и млечни продукти в определени сезони и с мярка, повече движение, и по малко бездействие. Според мен това е идеалния вариант за да сме по здрави.
От както намалих хляба за вечеря ми е много добре.
Винаги се стремя (поне сега лятото) каквото и да хапна гарнитурата да е салатка. Например ям пържола със салата, печени картофи със салата и т.н. - едно ястие с гарнитура салата.
Използвам предимно жива мая. Предпочитам я защото има разлика в тестото когато е правено с жива и суха мая. С живата тестото става по пухкаво и по вкусно. Сухата мая в къщи се ползва само в краен и спешен случай.
Имам си една моя рецепта която много се харесва на всички в къщи - картофите се обелват и измиват. Нарязвам ги на кръгчета, посолявам, малко олио, лимонов сок, копър и чесън. Обърквам всичко в тавата и покривам с фолио. Пека на 200 градуса за около 20мин, после махам фолиото и още 10мин.
Само българско масло купувам - на Елена. Продуктите на Елена най-много се доближават по вкус до домашните продукти.
Моят свекър прави шарена сол. Ходи из горите и бере така наречената ливадска мерудия (не знам как са другите й имена), която е основната съставка в подправката. Суши я и после смила и смесва с чубрица, червен пипер (малко слага и лют) и сол. всичко е въпрос на вкус.
Имам страшно много рецепти за постите, защото аз си ги спазвам. И мога да кажа,че по време на пости ям по разнообразна храна. Основните ми продукти са картофи, леща, боб, зеле, пипер, домати и всичко това имам толкова много комбинации и вариянти, който не са за подминаване.
Само да добавя и пчелния прашец е много полезен за веганите.
Той съдържа всички аминокиселини, протеини, който се набавят в животинските продукти.
Само имам едно уточнение - може да се консумира ако не си алергичен.
Пилешко с ориз беше първото което сготвих. За съжаления нямах майка която да ме научи да готвя, та стринка ми ми показа как да си наготвя пилешкото с ориз. За пръв път стана много вкусно.
При всеки удобен случай правя питка - без значение дали е празник или не.
Най-често правя в събота, защото съм по свободна.
Основно сеем чубрица, но тази година имаме и ливадска мерудия с която правим домашна шарена сол. Става много по-вкусна и приятна от купешката.
Отделно си правя домашен кашкавал, сирене, кисело мляко и сега съм се навила и кътък да си направя. но да видим кога ще ми дойде музата.
Когато отидем на пчелина, той е в гората, свекърът ми бере и горски билки. Мащерката ми е любимата и с нея си правя една Арабска подправка - Заатар с мащерка, сол и сомак. Много вкусни стават тестените изделия с тази подправка.
Най го предпочитам със свинско месце, и колкото по-мазно, толкова по-хубаво.
Но си хапвам и зелето на сърми с ориз, гъби и един варен картоф.
Нашето семейство се занимава с пчели и мога да кажа много по темата. Ще споделя една рецепта която на нас лично много ни помага за укрепване на имунитета през зимата.
В един буркан с мед де слага 10г пчелно млечице, 100г пчелен прашец и 10г настърган пчелен прополис (клей). Всичко се смесва. Дозата е по една супена лъжица на ден за възрастни, и една кафена лъжица за малки деца.
Само трябва да се внимава много с алергийте, защото както пчелните продукти са полезни така и понякога вредят.