Veska

Новак
Моята стенаРецепти15СтатииСъветиКоментари16Форумни теми1Постове във форума50За менИзпрати съобщениеточки233

Куркумата не много позната като подправка в България.
Аз лично я използвам в супи, като по скоро оцветител.

Турската и сръбската са ми любими.
Харесва турската, защото е много разнообразна и вкусна.
Със сръбската съм израснала и я чувствам като национална.

Според мен авокадото не трябва да се обработва термично. Ще се загубят всичките му полезни съставки.

Имам много малка информация за розето. Случайно попаднах на панаир на виното, и един от производителите ми обясняваше какво означава всъщност розе. В природата естествено няма такъв сорт грозде, а розеро естествено се получава,като бяло грозде се сложи в бъчви в които преди това е правено червено вино и така се появява розеро.
Сега има вече нови сортове грозде който се наричат розе, но в къщи никога не са се използвали.

За всичко я използвам содата - от готвене до миене на съдове.
Имам една много полезна рецепта с която мазнините падат много лесно. Смесвам сода, оцет и веро, заливам с гореща вода и потапям всеки съд в тази смес. После само забърсвам с гъбичката и изплаквам. Чиниите стържат направо.

Зависи от кой регион си, както вече си разбрала.
В нашият край викаме и двете - и чушка и пипер.
Всъщност чушката е малка, а пиперът е голям (или капия му викаме също).

Задължително чета етикетите, но не винаги разбирам от това което е написано. Първото което гледам е срока на годност.

Зависи от ядките. Например лешниците и орехите предпочитам сурови, но бадемите и фъстъците ги предпочитам печене.

Най-хубавите сухи колбаси стават от конско и магарешко месо.

Харесвам сусама-бял и черен, чубрицата, кърито,черен и червен пипер, ползвала съм и сумак (или сомак не знам кое е по точно наименование).

Задължително ще направя печено пиле по идея на Джейми Оливър. Мислех си за питка, но съм до късно на работа и ще отпадне като идея. Салата "Снежанка" и нашата си шопска салата. И нещо лекичко за десерт.

Всъщност крокмач и кътък не е едно и също.
Това което продават по магазините не е истински кътък, по скоро е крокмач.
За кътъка знам че се прави точно по това време - края на август месец, началото на септември, когато млякото на овцете е най-гъсто. но нямам точна рецепа, а много ми се сика да направя този деликатес по оригинална българска рецепта.

Master chef ми е любимото предаване. За съжаление последния сезон не ми хареса, но пак го гледах с интерес.

Може би бих го нарекла "Маслинката". И не бих искала ресторант, а бих искала хлебарница, от оези в който като влезеш сутрин и миризмата на топъл хляб да те преследва чак до вечерта.

Въобще не се страхувам да пробвам нещо ново. Е има и неща който никога не бих опитала, но обичам да научавам нови рецепти, да променям стари или прибавям нещо от себе си.